A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpár kerék elemei

Minden, ami a kerékpár két kerekével kapcsolatos: felni, gumi, küllő és komplett kerék vagy kerékszett.
Rendezés:
Rendezés:

Már maga a kerékpár elnevezés a kerékkel kezdődik, amelyből az egyik kormányzott, a másik hajtott. A kerék számos elemből és rengeteg alkatrészből áll. A középpontól indulva ezek a kerékagy, a küllők, a küllőanyák, az abroncs (más néven feni) és a gumiköpeny (más néven gumikülső vagy csak gumi). Ez utóbbiban lehet tömlő, de fokozatosan terjed a tömlő nélküli tubeless rendszer. A kerékszett hozzávetőleg 30%-át teszi ki a kerékpár értékének, ára a Bikepro webshopban 20000 Ft-tól 500000 Ft-ig terjed.

Többféle kerékméret (-átmérő) szabványt találunk a mai kerékpárokon, az összehajtós és gyermekkerékpárok 16/20” méretétől a háromféle 26”/27,5”/29” MTB szabványon keresztül az országúti, túra és gravel bicajokon megtalálható 700C méretig. A piacon számos speciálisan kerékalkatrészek vagy komplett kerékszettek gyártására szakosodott márka létezik, a legismertebbek a Mavic, a Fulcrum és a DT Swiss, emellett a fő kerékalkatrész márkák, mint a Shimano vagy a Campagnolo ugyancsak kínál „gyári”, azaz komplett kerékszetteket a kerék egyes elemei mellett. Tévhit az, hogy a kerék már tartalmazza a gumiköpeny, és az egyébként már a meghajtáshoz tartozó lánckeréksort.

A gumikat górcső alá véve, a piacot nagyrészt specialista gumigyártó óriáscégek uralják, mint a Continental, a Schwalbe, a Maxxis és a CST. Mindegyik széles választéka a Bikepro kerékpáros webáruházban megvásárolható, áruk 3000-25000 Ft között van darabonként. Az abroncs készülhet alumínium vagy karbonkompozit alapanyagból, ez utóbbit csak néhány prémium márka kínálja, míg a hagyományos alu abroncs (felni) elterjedtebb és olcsóbb.

A küllők terén a már említett DT Swiss és a belga a Sapim a legismertebb gyártó, de Távol-Keleten is nagy mennyiségben gyártanak különböző minőségű küllőket és küllőanyákat. Ma már ritkább a külön megvásárolható kerékalkatrész, elsősorban a gyári komplett kerékszettek elterjedése miatt.

A kerékagygyártás ugyancsak a specialista márkák és a nagy alkatrészgyártók területe, itt nemcsak minőségben és árszintben van nagy különbség, hanem a tengelyrendszer területén is számos szabvány kapható, nyitott saru és átütőtengely (Thru axle) rendszerben, különböző tengelyátmérővel és -hosszal „megspékelve”. Vásárlás előtt mindenképpen tisztázni kell a szükséges kerékszett vagy -agy tengelytípusát, és természetesen a kerék- és gumiköpeny méretet. A Bikepro webshop honlapján ezen információk minden leírásban megtalálhatók. Emellett kerékpáros webáruházunk alábbi szakcikkei segíthetnek a tájékozódásban és vásárlásban:

Kényelmes abroncskialakítás

Kézzel készített karbonkerekek

Pillekönnyű kerekek

Gumiméretek és kompatibilitás

Külső gumi választás

Hogyan válassz belső gumit!

Árukereső.hu Árukereső.hu