A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Hajtókar lehúzó és hajtómű szerszámok

Ebben a kategóriában a hajtókarral kapcsolatos szerszámok kapnak helyet, mint pl. hajtókar-lehúzó, -rögzítő, illetve Hollowtech2 szerszámok.
Rendezés:
Rendezés:

A hajtómű két hajtókarból, illetve a jobb oldalira szerelt lánckerekekből áll. A kar egyik végébe a pedál kapcsolódik, a másik a középcsapágy-tengelyre rögzül. Mivel a négyszög- és bordástengelyes monoblokk középcsapágyak csatlakozási felülete kúpos, a rögztett hajtókar leszedéséhez speciális szerszám szükséges.

 

A hajtókarlehúzó segít abban, hogy a hajtókart a tengelyről eltávolítsuk. Ha a hajtókar rendesen rá volt húzva a tengelyre, akkor nagyon nehéz az eltávolítása a szerszám nélkül. Működése a csapágylehúzókén alapul. A szerszám külső részét betekerjük a hajtókarban kialakított menetbe, ráhúzzuk, és utána a szerszám belső részét kezdjük el betekerni. Így a hajtókar szépen finoman leesik. Semmi esetben ne próbáljuk meg leütni kalapáccsal a hajtóművet, mert a lánckerekek megsérülhetnek, eldeformálódhatnak!

 

A hajtókarok csavarral rögzülnek a középcsapágy-tengelyben lévő furatba. A csavar lehet belső nyílású, imbuszkulccsal hajtható, vagy hatlapfejű, amelyet dugókulccsal tudsz be- és kihajtani, továbbá hagyományos csavaranyával rögzített, ahol a tengelyvég külső menetes csonkkal rendelkezik. Ha az imbuszcsavaros rögzítés nem önlehúzó rendszerű, csavarjuk ki a rögzítőcsavart a megfelelő méretű imbuszkulcs segítségével (általában 8 mm-es), majd hajtókarleszerelő-szerszámmal húzzuk le a kart.

 

A hajtókarleszerelő-szerszám egyik végét vagy a megfelelő méretű dugókulcsot illesszük a hatlapfejű csavarra vagy csavaranyára. Az óra járásával ellentétes irányba lazítsuk meg, majd hajtsduk ki a csavart. Kézzel hajtsuk be a hajtókarszerelő-szerszámot a hajtókar csavarnyílásába, majd finoman húzzuk meg a megfelelő villáskulccsal. Villáskulccsal vagy a szerszámon lévő markolat segítségével hajtsuk befelé a préscsapot. Az első néhány fordulat könnyen megy, mivel a préscsap még nem érte el a tengelyvéget. Utána nagy lesz az ellenállás, mivel a hajtókart ilyenkor kezded el lepréselődni a tengelyről. Az utolsó fordulatok ismét könnyűek, mivel a hajtókar már levált a tengelyről. Meglazulás után a hajtókar a tengelyvégről lecsúsztatható. A hajtókarleszerelő-szerszámot csavarjuk ki a csavarnyílásából.

 

A Shimano Hollowtech integrált hajtóművek felszerelése esetén a bal oldali kart egy speciális műanyag szerszámmal kell a tengelyre húzni. A jelen termékketegória ezt a szerszámot is felöleli. Ennél a szerszámnál nem szabad túlzott nyomatékot alkalmazni, így a szerszám kizárólag kézzel hajtható be. Továbbá a kar két oldalán egymással szemben lévő csavarokat felváltva, fokozatosan és azonos nyomatékkal szükséges megszorítani.

 

Az itt szereplő szárszám pontos alkalmazásához, valamint a kerékpárszerelés minden fortélyának megismeréséhez érdemes feliratkozni az ingyenes "Csináld magad! - Szerviz tippek képekkel, lépésről lépésre" oktató sorozatunkra! 30-részes cikksorozatban mindent megtanítunk, ami a kerékpár otthoni szereléséhez szükséges. A javítás- és karbantartás-műveletek 95%-a szerepel benne, köztük számos műhelypraktika és hasznos "sufnitunig" tipp. Közben az összes kerékpáros szerszám használata is bemutatásra kerül, valamint eláruljuk, melyik az igazán jó eszköz, és melyiket érdemes kerülni. Mindezt könnyen emészthető formában, hatalmas illusztrációs képekkel és képaláírással.  A teljes cikksorozat reszponziv, azaz mobilon, és tableten is élvezettel fogyasztható. Nem kell mást tenni, mint ide kattintani!

Árukereső.hu Árukereső.hu