A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Vezeték nélküli computer

Ebben a kategóriában a vezeték nélküli kerékpárokon használatos sebesség-, távolság- és teljesítménymérő eszközök kapnak helyet, mind hagyományos kerékfordulat alapú, mind GPS rendszerű típusok.
Rendezés:
Rendezés:

Egy hagyományos vezeték nélküli "kilométeróra", avagy kerékpár komputer (esetleg computer) sokak számára nyújt tökéletes megoldást a kerékpározás teljesítmény paraméterekkövetésére. A technika fejlődésével egyre több eszköz áll rendelkezésre a kerékpáron elért sebesség, teljesítmény és útvonal mérésével kapcsolatban. A piacon ma már rengeteg „okos” kerékpáros komputer kapható, ennek ellenére nem biztos, hogy mindenki számára a legfejlettebb, legbonyolultabb eszköz az ideális. Igenis a régebben egyeduralkodó „kilométeróra” lehet jobb és hatékonyabb megoldás, mint egy csúcs GPS komputer.

Akkor felvetődik a kérdés: kinek milyen készülék ajánlható? A kérdést rendkívül nehéz megválaszolni. Van, akinek a teljesítmény követése a fő szempont, más az útvonat szeretné megtervezni, egyeseket pedig a letölthető adatfájlok szoftveres elemzése villanyoz fel. Ami közös minden kerékpárosban, hogy kíváncsi arra, milyen messze jutott el bringával, és milyen gyorsan tette meg egy adott útvonalat. Ezen adatok segítenek megérteni, összehasonlítani, tervezni az elkövetkező bringázásokat, továbbá visszajelzést adnak az aktuális fizikai állapotról, illetve fejlődésről. A kerékpáros computerekről szakcikk is megjelent, amely itt olvasható.

Az egyszerű bicajos komputer - más néven „kilométeróra” - három fő elemből áll: a kormányra vagy a stucnira rögzített fejegységből, a villára szerelt kerékfordulat szenzorból és a küllőre applikált mágnesből. Minden kerékfordulatra a mágnes elhalad a szenzor mellett, amely jelet küld a fejegységben lévő komputernek. Az összeköttetés lehet vezeték nélküli vagy vezetékes. A jelfrekvenciából és a kerék kerületéből kiszámítható a sebesség, a távolság, és a komputerben lévő óra adataival kiegészítve az átlagsebesség, a menetidő és sok egyéb hasznos információ. Valójában sokaknak pontosan ennyi adatra van szüksége, és teljesen felesleges a navigáció, a beprogramozott útvonal (úgy ismerjük edzőköreinket, mint a tenyerünket!), a watt-alapú teljesítmény meg miegymás.

Sokan temetik a GPS helymeghatározó funkciót nélkülöző komputereket azzal érvelve, hogy egy kicsivel magasabb árért GPS modellt is lehet választani. De hány kerékpáros van, akinek nem az az élete, hogy minden egyes bicajozás után azonnal közzé tegye a letekert távot? Tehát van még igény az alapfunkciót biztosító komputerekre, ráadásul ezek számos előnnyel kecsegtetnek. Mondjuk, nem kell hetente tölteni őket, kezelésük egyszerűbb, nem kell szoftvert frissíteni rajtuk, nem fagynak le, nem kell semmilyen műhold jelre várni, és akár egy évtizedig is lehet őket használni. Ha pedig kíváncsiak vagyunk a fiziológia adatokra, választhatunk fejlettebb modellt, amely pulzusmérést vagy pedálfordulatot is tud. Túrázóknak pedig ott a rendkívül hasznos barometrikus magasságmérő.

Ahogy már említettük, a „kilométerórának” van „drótos” és vezeték nélküli változata, ez utóbbinál semmi sem rontja az esztétikai összképet. A felszerelés pedig mindössze a fejegység, a küllőmágnes és a sebességszenzor rögzítéséből áll. (Ez utóbbi a GPS alapú típusnál sem árt, már ha teljesen pontos adatot szeretnénk látni és rögzíteni!) A vezetékes változat mellett pedig a fő érv, hogy a jelátvitel sem szakadozhat meg, tehát még megbízhatóbb.

A Bikepro webshop többféle egyszerű vagy mérsékelten bonyolult GPS nélküli „kilométerórát” kínál. A gyártók közül emeljük ki az Acor, a Blackburn, a Cannondale, a Cateye, a Ciclosport, a Lezyne, az M-Wave, a Sigma, a Union, a VDO, a Velotech és az XLC márkákat. Egy alapfunkciókat kínáló kerékpáros komputer ára 2000 Ft-ról indul, a legmagasabb színvonalat képviselő XLC pulzusmérős, 21 funkciós vezeték nélküli kerékpár komputer 30000 Ft-ért kapható. Itt már tényleg összeér a GPS és a „mentes” kínálat, de mint fent ecseteltük, sok minden szól a felhasználóbarát, egyszerű és hajszálpontos mérést kínáló készülékek mellett. A kerékpáros computerekről szakcikk látott napvilágot, amely itt olvasható.

Árukereső.hu Árukereső.hu