A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Colstok Lakat

Rendezés:

A kerékpárzár praktikus használata igen fontos tényező és a colstok lakat ebben a tekintetben szerintünk verhetetlen. A lamellás szerkezetű, leggyakrabban “colstok” néven emlegetett lakattípus kis méretre összehajtható, viszont erős, edzett acél alapanyagból készül, tehát méretéhez képest elfogadható biztonságot nyújt. Emellett használata is egyszerű, kiváló megoldást biztosítva olyan élethelyzetekben, ahol az U-lakatok vagy masszív láncok túl nagy terhet, körülményességet jelentenek.

Érdemes megemlíteni, hogy eredetileg a német ABUS zárspecialista mérnökei jelentkeztek ezzel a megoldással, majd számos szakmai díjat zsebeltek be az ikonná vált Bordo modellcsaláddal. Szerencsére más gyártók is bekapcsolódtak, így a fejlesztések új irányt vehettek. Az innovatív „colstok” manapság a legnépszerűbb kerékpáros zárfajta, a típuscsalád fő előnye a kis helyigény (akár egy táska mélyén vagy zsebben is elfér), illetve a praktikus használat, amely ötvözi a spirálzár tulajdonságait az U-lakatok biztonságával.

A hasonlóan “pofonegyszerűen” használható sodronyzárakkal szemben a hajtogatós lakat valamivel nagyobb fokú biztonságot kínál, a kihajtott méret alapján – jellemzően 60-120 cm - a rögzítés tekintetében hasonló rugalmasságot biztosít, mint a lánc és sodrony típus. Az összecsukható zár további praktikus tulajdonsága, hogy a műanyag tartókeretben foglal helyet, így könnyen rögzíthető, akár a kulacstartó helyére, akár közvetlenül a vázra. Mindazonáltal kis méretének köszönhetően a táskában sem foglal túl sok helyet.

A legtöbb ilyen rendszerű lakat speciálisan edzett acél alapanyagból készül, a lamellákat összetartó szegecsek pedig ugyancsak megerősítettek. A zárszerkezet általában kulcsos rendszerű, a felső kategóriás modellek speciális zárral rendelkeznek, piszkálhatatlanok, fúrhatatlanok és savállók. Létezik számkombinációs colstok típus, ami a kulcs esetleges elvesztése ellen jelent biztosítékot. A gyártók a 10-es biztonsági skálán a colstok modelleknek rendszerint 4-6-os minősítést adnak, ami megfelelő védelmet kínál. Elsősorban középkategóriás kerékpárok és közepesen veszélyeztetett környékre ajánlott, nem túl hosszú időtartamú lezáráshoz. A legtöbb márkánál létezik „kigyúrt” és „light” hajtogatós modellvariáns. Az előbbi többlet biztonságot (6-os szint) kínál a praktikus használat rovására, az utóbbi tényleg zsebre vágható, de a csapszegvágótól sajnos „megijed”.

Érdemes még kiemelni a külső borítás fontosságát. Ennél a típusnál ez tényleg jól megoldható, a kerékpárt védi a sérüléstől, és a műanyag tok számos színvariációt tesz lehetővé elérhető. Egy piros lakat láttán a tolvaj rögtön tudja, hogy „tilos”! Egy szó mint száz, a colstok lakat praktikusan használható a mindennapos elintéznivalókhoz, rövidebb idejű lezárásokhoz megfelelő szintű biztonságot nyújt. Ha a biztonság fontosabb, mint a praktikum, akkor az „izmos” lánc és U-lakatok előnye elvitathatatlan.

A Bikepro webáruház számos korszerű hajtogatós colstok lakatot kínál a szakma leismertebb márkáitól. Emeljük ki az amerikai Kryptonite, a brit Onguard és legfőképpen a német Trelock céget. Mindazonáltal számos kerékpáros kiegészítőkre szakosodott cég is beszállt a piaci versenybe, jobb értékarányú hajtogatós zármodelleket kínálva a magyar piacon. Itt elsősorban a Bikefun, a Rock Machine és a Trinity márkákra gondolunk. Az árspektrum alsó végén 6000 forintért kapható az RM colstokja praktikus megoldás lehet, de bő kétezerrel többért az Onguard számkombinációs K9 modellje már igencsak kecsegtető ajánlat. A kínálat csúcsát egyértelműen a Trelock jelenti, az FS-sorozat COPS technológiával a gyártó szigorú 6-os skáláján 4-es besorolással rendelkezik, szégyenbe hozva a piacon kapható sok-sok láncos zárat és U-lakatot. Nagy kedvencünk még az AXA Foldable 1000 hajtóhatós, szegecselése kiváló, kívülről védettebb, kevésbé hozzáférhető.