A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpáros Zokni

Rendezés:

Egy szóval sem akarjuk azt sugallni, hogy a zokni a kerékpáros felszerelések terén kevésbő fontos, mint a cipő, a nadrág, esetleg a szélálló bélelt mez vagy dzseki. Kétségtelenül szerepet kap a hőháztartás biztosításában, a nedvesség bőrfelületről történő elvezetésében, mindazonáltal valljuk be őszintén –elsősorban divatcikk. Ebben nincs semmi rossz: a kerékpáros szemüveg is hasonló „cipőben jár”, rendkívül hasznos, védelmet, biztonságot nyújt, mindazonáltal a kiválasztást részben a divattrend határozza meg.

Mire is gondolunk a kerékpáros zokni „ledivatozásával”? A profi mezőnyben manapság elterjedt magas szárú zokni, úgymond divatos, de beszerzését nemcsak a trendi megjelenése miatt érdemes megfontolni. Mint a testtel közvetlenül érintkező viselet, a zokni nagymértékben befolyásolja az általános kényelemet, a higiéniát, a hőháztartást, illetve a nyomáspontok kialakulásának elkerülését. És mindezt néhány ezer forint fejében biztosíthatjuk, vagy ha úgy vesszük kb. ezerrel többért, mint egy nem kerékpár-specifikus, egyszerűbb kialakítású sportzokni esetében.

Kényelmünk is részben azon múlik, hogy a lábfej és a lábszár „hogyan érzi magát”. A neves ruhagyártók az egyszerűnek tűnő zokni fejlesztéséhez is maximalista szemlélettel közelítenek, high-tech alapanyagokat és gyártástechnológiákat dolgoznak ki és alkalmaznak. Az eredmény általában nem maradt el. Például a webáruházunkban kapható egyik kiváló zoknimodell lábszára és a talprésze három eltérő szövéssel készült merinógyapjú szálat alkalmaz, így biztosítva mind a tartósságot, mind a kényelmet elősegítő illeszkedést. A szár vékonyabb, hálós, elsősorban szellőzést elősegítő szövet, míg a talp megerősített típus, ezen belül az öregujj alatt hatékony „frottír” (visszahurkolt) jellegű a merinó alapanyaggal. A zokni természetesen jobb és bal láb specifikus szövést kap, a szálvégi eldolgozások rejtettek, teljesen laposok, így nem okoznak nyomáspontot. Lábfejrésze egy másik anyagtípust (Silver Ions) szellőző hálós szerkezetű vékony szövet formában alkalmazza. Mindkét alapanyag antibakteriális száltípust is rejt, amely egy másik fontos „lábproblémára” nyújt orvosságot. Mi ez, ha nem ruhaipari tudomány!

A fenti példából látható, hogy zokni és zokni között bőven lehet különbség. Erre jön még a téli-nyári bicajos zoknik közti számos technikai különbség. A nyári nedvességelvezetésre és szellőzésre hangolt konstrukció mellett kaphatók átmeneti időjárásra és téli fagyokra optimalizált zoknik. Bármelyiknél elsődleges a kiváló lélegző- és izzadtságelvezető képesség, alkalmassá téve a magas intenzitású kerékpározáshoz. Mégis a hideg időjárásra tervezett zokni esetében a lábak melegen tartása a fő funkció, lévén egy csúcs cipő sem ér egy fabatkát jó zokni nélkül. Ha a zokni nem szigetel, nem vezeti el a nedvességet, idővel izzadtság keletkezik, a nedves zokniban lábunk elkezd fázni. És oda a kerékpározás varázsa!

Ennyi technológia után már szóljuk a dizájnról is! A Bikepro webshopban a fent említett nyári, átmeneti és téli zoknitípusok egyaránt előfordulnak, emellett színben, feliratban is bőséges választékot nyújtanak. Érdemes megnézni, hogy a gyártók milyen kreatívok e téren! Ugyebár a hossz a zokni esetében kardinális kérdés, ennek megfelelően webáruházunk kínálatában a tradicionális rövidtől a térdzokniig sokféle szerepel. A márkák közül érdemes kiemelni az FLR, Merida, Northwave, Shimano és XLC neveket. Az árak bő 1000 forinttól 6000-ig terjednek típus és minőség függvényében.