A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Váltóbowden Ház

Ebben a termékkategóriában a váltóbowden-házak szerepelnek, többféle színben és minőségben. Ezek külső átmérője 4 mm, belső pedig 1,2 mm.
Rendezés:
Rendezés:

A mechanikus váltórendszerben az első és a hátsó váltót a váltókar bowdennel mozgatja. Egyirányú húzásról van szó, a visszaút ellenrugóval történik. A bowdenrendszer egyszerű, megbízható és költséghatékony megoldás, pontosan ezért maradhatott fent a 130 éves „tokos” rendszer. Elemei a bowdenszál (más néven bowdenhuzal), a bowdenház, ez utóbbit lezáró kupak, az előfeszítést szabályzó csavar, a bowdenvég kupak és a számos vázra vagy villára szerelt vezető-, illetve csatlakozóelem.

Mindenekelőtt meg kell különböztetni a váltórendszerhez alkalmazott bowdenszálat és bowdenházat a fékrendszerhez valótól. A külön termékkategóriában szereplő váltóbowden 1,1-1,2mm átmérőjű, a váltórendszerhez alkalmazott bowdenház pedig 4mm. De a különbség itt még nem ér véget, hisz’ a váltóhoz használatos ház szerkezete is eltér, hosszanti acélszálakat alkalmaz, szemben a fékrendszernél alkalmazott egyetlen szálból húzott spirálkialakítással. Ezáltal a bowdenszál hossza a ház hajlítása során azonos marad, a váltás kormányzáskor nem „állítódik” el. A ház belül teflon béléssel rendelkezik, kívül pedig műanyag borítást kap, ami nemcsak véd, hanem a szálakat is összefogja. A megfelelő bowden és bowdenház-típus kiválasztására rendeléskor mindenképpen figyeljünk!

A bowdenrendszer nagyobb hatással van a váltás pontosságára, mint a váltókar vagy a váltómechanika. Hiába precíz az utóbbi kettő, ha a bowdenházon belül súrlódás lép fel, járása „darabos” lesz. Emellett a bowdenrendszer meg is sérülhet, valamint szennyeződik, kopik, ezért rendszeres cseréje ajánlott. Ha már cseréről van szó, a vázon belüli bowdencseréhez speciális szerszámot is kínálunk, tucatnyi ősz hajszálat „megspórolva” a szerelőnek!

Egészen biztosan nem mehetünk el szó nélkül a bowdenházak színválasztéka mellett. Az unalmas fekete bowdenház mellett egyéb színek is kaphatók, így a bicaj megjelenése egyedivé, csinosabbá tehető. A Bikepro kerékpáros webáruház széles kínálatot biztosít a váltóbowden-rendszer minden eleméből, a bowdenházak terén többféle minőségi szint áll rendelkezésre. Az árakat tekintve a hosszanti szálas, műanyagborítású váltóbowdenház jellemzően méterenként 400 Ft-ért kapható, prémium Shimano vagy Kevlar borítású Jagwire típus pedig ennek másfél-kétszereséért. A forgalmazott márkák közt találjuk a Shimano, a Jagwire, a SRAM, a Saccon, az Acor és az XLC cégeket, kiegészítve a Bikefun és a Spyral hazai kiegészítőspecialistákkal. Érdemes továbbá elgondolkodni a bowdenszál, bowdenház és a kiegészítő alkatrészek szettben történő megvásárlásán, ezek 2500-12000 Ft-os áron kaphatók, olcsóbban, mintha az egyes elemek külön kerülnének kiválasztásra. A bowdenek fontosságáról a Bikepro webáruházban több szakcikk jelent meg:

Így válassz bowdenházat!

Mi a szerepe a bowdenház kupakoknak a fék és váltásteljesítményben?

Miben segít neked a jó fékbowdenszálról és váltóbowdenszálról készült szakkcikk?

Árukereső.hu Árukereső.hu