A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Szivacs markolat, mely könnyű, kényelmes, olcsó.

Ebben a termékkategóriában az egyenes vagy enyhén hajlított kormánytípusra való egyszerű, bilincses vagy bilincs nélküli szivacs markolatok kapnak helyet.
Rendezés:
Rendezés:

A kerékpárral a legfontosabb kapocs a markolat. Ezen támaszkodunk, ezt markoljuk ugrás közben, és az irányításban is óriási szerepet játszik. Ráadásul az alapanyag, a vastagság, a formai kialakítás, a tapadás és a szubjektív karakterisztika terén igen nagy szórást tapasztalhatunk a piacon kapható tengernyi markolattípus között. Mit kell tudni a markolatnak? Biztosítson csúszásmentes és kényelmes fogásfelületet, tegye lehetővé a váltó és a fékek zavartalan kezelését, valamint legyen stabilan rögzített.

A markolat alapanyaga lehet gumi (puha, kemény, tapadós), zárt vagy nyílt cellás szivacs, szilikonnal feljavított szintetikus anyag, hagyományos bőr vagy parafa. A jelen termékkategória a különféle összetételű szivacs alapanyagból készült, bilincses vagy bilincs nélkül rögzített típusokat gyűjti egybe. Népszerű markolat típusról van szó, amely több előnnyel is kecsegtet. A megfelelő keménységű, és tapadást biztosító szivacs fogása a legtöbb kerékpáros számára ergonomikusabb, mint bármely más típus. Kiválóan veszi fel a kéz formáját, nem kelt túlzott nyomáspontokat, úgymond „kézbarát”. A másik nagy előnye a tömeg, pontosabban annak hiánya. A szivacs a parafa mellett a másik könnyű fajsúlyú anyag. A rezgéscsillapítás még egy terület, ahol a szivacsmarkolatok jól szoktak szerepelni: például a speciális zártcellás habzselé és a szilikonadalék csodákat tud művelni e téren.

Persze nem minden felhasználási területhez lesz az ideális. A szivacs lehet tökéletes megoldás egy túrabringán, de MTB enduróra, dirt jumpra nem igazán megfelelő, hiszen nem strapabíró és nem biztosít sziklaszilárd kapcsolatot. Továbbá minden bicajosnak eltérő igényei vannak a kormányfogás terén. Aki például kesztyűben bicajozik, annak keményebb, ellenállóbb markolat való. Tehát nincs kész recept a markolattípusra, a nyereghez hasonlóan a tapasztalat mutatja meg, melyik válik be használat során. Érdemes kísérletezni, hiszen a markolatcsere kis anyagi ráfordítást igényel, és meglepő kényelemi és kerékpárkezelési előrelépést érhető el általa.

A szivacsmarkolat – anyagösszetételtől függetlenül – rendelkezhet csavaros bilinccsel, vagy lehet „kormányra húzós” típus. A bilincs nélküli markolatoknál elsődleges az elfordulás megakadályozása. Felszereléshez jó a hajlakkos módszer, ami ráhúzáskor sikosít, viszont a megszáradt „pomádé” egész jó ragasztó. Mindazonáltal kemény igénybevételhez, változatos időjáráshoz szerintünk bilincses-csavaros markolatot érdemes felszerelni! Ez utóbbi kiváló megoldás az elfordulás megakadályozására, viszont egyrészt plusz súlyt jelent - ami leginkább annak számít, akik versenyez - másrészről valamelyest csökkenti a komfortot, lévén a műanyag alapréteg miatt a rázkódások csökkentésére 2 mm-el kevesebb gumivastagság áll rendelkezésre.

A Bikepro kerékpáros webshopban a markolatok teljes választéka kapható, több mint félszáz különböző modell, megannyi kialakítással, különböző alapanyagból. Bilincses és bilincs nélküli szivacsmarkolatot kínál többek az Acor, a Bikefun, a Longus, a Ritchey, a Rock Machine, a Spyral, a SRAM, a PRO, a Velo, a Velotech valamint az XLC márka. Az árak párban 400 és 11.000Ft között alakulnak. Markolattémában több átfogó Bikepro szakcikk született::

Markolatokról

Ergonomíkus markolatokról és "szarvakról"

Árukereső.hu Árukereső.hu