A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpár Lánc

A jelen termékkategóriában mindenféle kerékpárlánc megtalálható: a BMX vagy fixi (single speed) kerékpárokon használatos széles lánctól a legmodernebb 12-fokozatú ultrakeskeny típusig.
Rendezés:
Rendezés:

A lánc zárt szempárokból álló, csúszócsapágyakat tartalmazó alkatrész, amely a kerékpáron az első és a hátsó lánckerekeket köti össze. A lánchajtás segítségével forgómozgást lehet átvinni két nagyobb tengelytávolságú párhuzamos tengely között csúszásmentesen, de a kapcsolat ettől függetlenül rugalmas marad. A kerékpáron a két „végpont” a középcsapágy és a hátsó kerékagy tengelye.

Érdemes megjegyezni, hogy a hajtás során a kerékpáros lába meglepően nagy nyomatékot képes kifejteni, így a lánc fokozottan terhelt alkatrész, emellett alacsony, útközeli elhelyezkedése folytán ki van téve a szennyeződésnek is. Ennek megfelelően a láncot érdemes rendszeresen karbantartani, tisztítani, körülményektől függően 1000-5000 km-ként cserélni. A lánckerekek és a lánc egymást koptatják, viszont költséghatékonyság és teljesítmény szempontból a láncot érdemes lecserélni mielőtt a lánckerekek használhatatlanná válnak. A lánc legfőbb technikai paramétere a fokozatszám-kompatibilitás.

Az adott váltórendszerhez specifikus lánc készül, ennek minimum a fokozatok számában egyezni kell. Leegyszerűsítve a kérdést: egy 10-fokozatos váltórendszerhez mindenképpen 10-fokozathoz tervezett láncot kell alkalmazni. A Bikepro webshopban minden termékleírásban szerepel a fokozatszám, ezzel megkönnyítve a választást. A fokozatszám (köznapi néven „sebesség”) 1-essel kezdődik, ez az ú.n. single speed (egysebességes, fixi) hajtás, ahol mind elől, mind hátul egyetlen lánckerék található. A standard keskeny lánckerék esetében nem feltétlenül szükséges speciális láncot beszerezni, de a kifejezetten „1S” használatra szánt lánc erősebb és tartósabb, és nem utolsósorban olcsóbb, mint a fokozatváltáshoz tervezettek. A széles BMX/pálya lánckerékhez pedig mindenképpen 1/8”-rendszerű single speed lánc szükséges. 5-8 fokozatszámig a specifikus lánckialakítás nem elengedhetetlen, így a piaci kínálatban rendszerint ezekhez azonos típus szerepel. Webáruháznk széles kínálatában a single speed lánc cseréje tipikusan 1200-4000 Ft-os áron oldható meg, az 5-8 fokozatos rendszerek esetében az alsó határ 3000 Ft, a rendkívül igényes nikkelezett típus akár 7500 Ft is lehet.

Fokozatszámban felefele haladva a fent vázolt szabály már szigorúan betartandó, lévén a mai technikailag kifinomult váltórendszerek tizedmilliméternyi pontosságot igényelnek a lánctól is. A fokozat-ranglétrán felfelé a lánc egyre keskenyebb, precízebb kialakítású és természetesen drágább is. A Bikepro kerékpáros webáruházban a 9-fokozathoz gyártott láncok 4500-16000 Ft-ig kaphatók, ez utóbbi viszont már egy „gyöngyszem” aranyszínű csapszegekkel. 10 sebesség esetén a belépő 5000 Ft, 11-nél már 7000, a „top” pedig akár 25000 Ft is lehet. Ma a csúcsot a 12-sebességes váltórendszerek képviselik, a hozzá való láncok webshopunkban 8500-27000 Ft között kaphatók. Tévhit, hogy a láncok egyszerűségük miatt technikai szempontból azonosak! A mérettolerancia, az alapanyag, a hő- és felületkezelés nagymértékben befolyásolja mind a váltásteljesítményt, mind a tartósságot. Beszerzéskor tehát érdemes jó minőségűt láncot választani!

Elsősorban a nagy alkatrészgyártók, mint a Shimano vagy a SRAM kínál alkatrészcsaládokon belül többféle láncot, emellett néhány specialista márka foglakozik láncgyártással, mint a német Connex, a KMC, a Sunrace, és az XLC. Végezetül néhány fontos tudnivaló: habár a legtöbb lánc ezüst vagy sötét színű, kapható színes bevonattal ellátott lánc is, főleg az egysebességes kerékpárokhoz. Emellett a legigényesebb láncok titán-nitrid bevonata ugyancsak lehet színezett, leggyakrabban arany tónusú. A lánc méretre szabásához láncbontó szerszám szükséges, ezek széles választéka webshopunkban a szerszámok közt találhatók. Az összeszereléséhez patentszemet ajánlunk, amely rendszerint az új lánchoz jár, de külön is kapható régebbi láncokhoz vagy tartaléknak.

A láncokkal kapcsolatban nemrég szakcikk is megjelent, emellett a váltórendszerek kompatibilitása is szorosan kapcsolódik a témához.

Árukereső.hu Árukereső.hu