A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Váltóbowden és alkatrész

Ebben a kategóriában a váltóbowdeneket és az ehhez kapcsolódó alkatrészeket találhatók.
Rendezés:
Rendezés:

A mechanikus váltórendszer bowden működtetésű, amelyben a váltókar bowdenhuzal által mozgatja az első és a hátsó váltót. Mindkét esetben egyirányú húzásról van szó, a visszaút ellenrugóval történik. A bowdenrendszer egyszerű, megbízható és költséghatékony megoldás, pontosan ezért a kerékpár nem az egyetlen műszaki terület, a 130 éves tokos bowdenrendszer fennmaradt.

Elemei a bowdenszál (más néven bowdenhuzal), a bowdenház, ez utóbbit lezáró kupak, az előfeszítést szabályzó csavar, a bowdenvég kupak és a számos vázra vagy villára szerelt vezető-, illetve csatlakozóelem. Kezdjük az ismertetést a huzalokkal! Meg kell különböztetni a váltórendszerhez alkalmazott bowdenszálat a fékrendszerhez valótól: ez utóbbi vastagabb sodronyt alkalmaz, a bowdenház pedig nemcsak nagyobb átmérővel rendelkezik, hanem eltérő szerkezeti kialakítást kap.

A váltóbowden rendkívül finom acélszálakból sodort, általában síklást megkönnyítő bevonattal rendelkezik. A végén egy fej található, amely lehetővé teszi a korrekt pozícionálást, lehetővé téve a tizedmilliméter pontos bowdenhúzást. A váltó- és fékbowden mind az átmérő, mind a fejkialakítás tekintetében eltér, nem csereszabatosak. Ha a kerékpáron jelenleg nem finommegmunkált, bevonatos, minőségi bowden található, a teljesítmény, a könnyed működés és a megbízhatóság miatt célszerű ilyenre lecserélni. A váltórendszerhez alkalmazott bowdenház hosszanti vékony acélszálakat alkalmaz, így hajlításkor a ház hossza nem változik. Ez technikailag elengedhetetlen a 10/11/12-fokozatú, nagy precizitást igénylő váltórendszerek esetében.

A fékbowdenház nemcsak átmérőben, hanem kialakításban is eltér: ott nem gond, amikor hajlításnál a hossz kissé módosul. A bowdenház teflon béléssel rendelkezik, a külső (színes) műanyagborítás egyszerre összetartó (szerkezeti) és védő szerepet tölt be. Ettől függetlenül a bowdenrendszer néha megsérül, belül óhatatlanul szennyeződik, kopik, ezért rendszeres cseréje ajánlott. Ez házilag vagy szakszervizben viszonylag egyszerűen megoldható.

A bowdenredszer részét képező kupakokra és fittingekre régebben nem sok hangsúlyt fektettek. Csakhogy a modern 10/11/12-fokozatú váltórendszerek precíz működést igényelnek, és kizárólag akkor nyújtják a gyártó által biztosított teljesítményt és megbízhatóságot, ha a bowdenrendszer minden eleme a műszaki specifikáció szerint működik. A súrlódás nem léphet túl egy bizonyos értéket, a bowden mozgása pedig nem lehet akadozó. A lágy, finom működés elengedhetetlen, ellenben a rendszer nem zárt, tehát a környezeti hatások (szennyeződés, víz, por) ellen is védeni kell.

Ahogy megkülönböztetjük a váltórendszerhez alkalmazott bowdenszálat a fékrendszerhez valótól, hasonlóképp a kupakok mérete és kialakítása is jelentősen eltér. A kupak anyaga lehet fém vagy műanyag. Rendszerint a fém kupak a fékrendszerhez, a műanyag a váltóbowdenekhez való, de a fém – feltéve, ha megfelelő méretű és kialakítású – egyaránt alkalmazható fék- és váltóbowden-rendszerhez. A 4 mm-es műanyag kupaktípus kizárólag váltóbowdenházhoz készül, van belőle normál és szigetelt „csőrös” verzió. A jobb fémkupakok kívül-belül peremes kialakítást kapnak, amely biztosítja a bowdenházakban lévő hosszanti vagy spirális szálak számára a felfekvő felületet és támasztékot. A kupak egyben segít összetartani a házat felépítő hosszanti acélszálakat, illetve a csatlakozás esetleges mozgását kiküszöböli. A fémkupak mindemellett színválasztékot is lehetővé tesz.

A Bikepro kerékpáros webáruház mesésen széles kínálatot biztosít mind váltó-, mind fékrendszerhez való bowdenrendszerekből, ezek minden egyes eleme megtalálható. Az árak változók, illetve komplett szettekben is elérhetők. Az iparban a legismertebb márkákkal dolgozunk, mint a Shimano, a Jagwire, a SRAM vagy az XLC. Bowdenház és kiegészítők tekintetében a Bikefun, a Saccon, az Acor és a Spyral palettájáról lehet választani. Ezek nemcsak az itteni menüpont alatt, hanem „Kerékpár bowden és kábel” kategóriában is elérhetők. Ha nem minden világos,a bowdenek fontosságáról a Bikepro webáruházban több szakcikk jelent meg:

Így válassz bowdenházat!

Mi a szerepe a bowdenház kupakoknak a fék és váltásteljesítményben?

Miben segít neked a jó fékbowdenszálról és váltóbowdenszálról készült szakkcikk?

 

Árukereső.hu Árukereső.hu