A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpáros Mellény

Rendezés:

A kerékpárosok számára készített mellény a bicajos széldzseki népszerű alternatívája, elsősorban a mez víz- és szélállóságát hivatott fokozni. A „szélmellényujjatlan, ami előnyökkel és hátrányokkal jár. Kétségtelenül megkönnyíti az öltözést – ez akár menet közben is „bevállalható” – és mivel nincs ujj, ami a rugalmasságot korlátozná, az alapanyag rendszerint elasztikusabb lehet. A mellény illeszkedése ezáltal pontosabb, feszesebb, mint a széldzsekinél, ennél fogva még nagy tempó mellett sem „lobog”. Különösen népszerű az országúti kerékpárosok körében, ahol ez utóbbi előny bőven kamatoztatható.

A mai korszerű bicajos mellények rendkívül könnyűek (akár 40 grammos is kapható!), a vékony anyagnak köszönhetően a mezzsebe is pillanatok alatt besuvaszthatók. A technikai textil rendszerint fokozottan szélálló, mindamellett “lélegző” tulajdonsággal is rendelkezik, a vizet pedig lepergeti. Majd minden mellény oldalt rugalmas elasztán panelt kap, ez húzza az anyagot szorosan a testre, hátul viszont perforált, és akár szellőzőnyílásokkal is rendelkezhet. Kedvenceink azok a modellek, amelyek saját hátsó zsebébe csomagolhatók.

Számos gyártónál előfordul aszimmetrikus nyakkialakítás, így a „bejárat” nem pont a menetszél irányába van. A derék- és a vállnyílás szigetelésével együtt a „csálé” cipzár kiváló védelmet nyújt. A furcsa megoldás további előnye, hogy ezáltal a mellény könnyebben felölthető, hisz’ először az egyik kart bújtatjuk be, majd ha már ez megvan, jön a másik… A Bikepro webshop imádjuk az ilyen sokrétűen használható cuccokat, főként a Shimano ruházati kollekciójában szereplőket, legfeljebb az árcédula láttán kaphatunk szélütést!

Talán érdemes a széldzsekik és -mellények színére kitérni: ezek sok esetben feketék. Ennek oka, hogy a fejlett technikai szövet nem festhető anélkül, hogy a kívánt tulajdonságokat csorbát szenvedjenek. A profi országúti mezőnyben ezért nem látjuk, hogy ki kicsoda az esőben. Biztonságos-e a fekete felsőrész? – kérdezhetnénk. A baleset-megelőzést célzó kutatások egyöntetűen alátámasztják, hogy a sötét tónus alig befolyásolja a láthatóságot, ellenben a kontrasztos viselet annál inkább. A legtöbb kerékpáros mellény hátoldalán éppen ezért fényvisszaverő elemeket, nyomatokat, cipzárakat találunk.

A kerékpáros mellény alatt érthetjük a „láthatósági” típust, amely nem feltétlenül a szél vagy a csapadék ellen szolgál. Ennek használata lakott területen kívül - sötétedés után vagy rossz látási viszonyok közt - a KRESZ szerint kötelező. Szerencsére a láthatósági ruhadarab nemcsak mellény szabást kaphat (mégis ez a legelterjedtebb, mivel olcsó és nagy számban áll rendelkezésre), hanem egyéb megfelelő nagyságú fényvisszaverő felülettel ellátott ruházat is megteszi. Ez lehet a ruhára applikált anyag, öv, derékszíj, stb. Az említett fényvisszaverőknek a járműből sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről észlelhetőnek kell lenni.