A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Trekking első váltó 63-66 fokos láncvilla szöghöz.

Trekking első váltók elsősorban 63-66 fokos láncvilla-szöghöz
Rendezés:
Rendezés:

A modern kerékpárokon található váltórendszer része a hátsó váltó, a váltókar, a jelen termékkategóriában szereplő az első váltó (más néven átdobó). A váltókarral az első és hátsó lánckerekek fogszámarányát állítjuk be. Az első váltó esetében ez úgy történik, hogy a szerkezetét alkotó két terelőlemez a láncot a megfelelő első lánckerékre vezeti. Ma már lényegében minden váltórendszer pozícionált, az első váltó kifinomult, a paralelogrammás mechanika tizedmilliméter pontos működést tesz lehetővé.

Az első váltó esetében lényeges, hogy a három lánctányéros hajtásrendszerekhez eltérő terelőlap-kialakítás szükséges, mint ha csak kettőt kellene kezelni. Erre kapható külön váltótípus az alkatrészcsaládokon belül. A terelő 3 lánctányér esetében mélyebbről indul, és a középső pozícióhoz is „rámpát” tartalmaz.
Emellett az MTB és trekking/városi felhasználásra készült első váltók eltérő fogszámú hajtóművekhez optimalizáltak. Az MTB váltók 40 vagy 42 maximális fogszámkapacitásra készültek, míg a trekking, cross, fitness és túra típusok nagyobb fogszámú első lánctányért kezelnek. Figyeljünk a „40T” „42T” „44T” vagy „48T” paraméterre a termékleírásban, és válasszuk a külső lánctányérnak megfelelő váltótípust! A trekking első váltók elsősorban 63-66 fokos láncvilla-szöggel kompatibilisek.

A váltó felszerelés tekintetében a vázon történő rögzítés lehet bilincses és többféle konzolos szisztéma. A bilincsátmérő rendszerint 35mm vagy 31,6mm. ezen belül lehet felső vagy alsó bilincses (bottom swing vagy top swing). A konzolosból több szabvány van forgalomban (Direct Mount, High Direct Mount, HO, E-type, Low Direct Mount, E2-type, S3), ezek egymással nem kompatibilisek. Szerencsére a legtöbb trekking, cross, fitness és túra felhasználásra készült kerékpárváz bilincses felfogatást igényel.

Az első lánckerekek száma manapság átalakulóban van, ami az MTB szegmensen kívül egyéb felhasználásra is kihatással van. Tudni kell, hogy a „szorzóváltó” eleinte két első lánctányért kínált, amit a 80-as évek MTB trendje háromra bővített. A plusz lánctányér beiktatásához tökéletesíteni kellett az első váltást, amiben a japán Shimano jelentős szerepet vállalt. A lánckerekbe mart új váltáskönnyítő rámpák szabályosan felkapták és levezették a láncot, a folyamat az ezredfordulóra majdnem olyan finommá vált, mint a hátsó váltásnál.

A 2000-es évek elején fordult a „szélirány”. A váltórendszerek egyszerűsítése került terítékre, amit az egyre szaporodó hátsó fokozatszám (9s, 10s, 11s, 12s) tett lehetővé. Először az országúti váltószettek kínálatából tűntek el a három első tányért alkalmazó rendszerek, majd az MTB technika is átállt a kéttányéros hajtásra. A legvégsőkig a túra és trekking kerékpárok tartottak ki, azok még a mai napig kaphatók három első lánckerekes hajtással.

A Bikepro webshopban a trekking, cross, fitness és túra felhasználásra készült első váltók többféle változata kapható. A nagy alkatrészgyártók közül a Shimano kínálja a legtöbb ilyen típust. Kiválasztáskor figyelni kell arra is, hogy az országúti, az MTB és egyéb felhasználásra készült első váltók nem csereszabatosak. A váltókompatibilitásról és az első lánckerek számával két külön szakcikkünk foglalkozik.

Árukereső.hu Árukereső.hu