A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Állítható nyeregcső - Dropper Post

Ebben a termékkategóriában a kormányról távirányítással magasságállítást biztosító, ún. "dropper" nyeregcsövek kapnak helyet. Ezek igen népszerűek, és gyorsan terjednek az MTB sportban.
Rendezés:
Rendezés:

A nyeregcső (nyeregszár) nemcsak összekötő szerepet tölt be a váz és a nyereg között, hanem biztosítja a megfelelő nyereghelyzetet is. Rendszerint a nyereg magasságát a nyeregcsövet rögzítő bilincs meglazításával biztosítjuk, de ma már létezik olyan típus, amelynél mindez egy kormányon elhelyezett karral megvalósítható. Ez a „nyeregmozgató” megoldás az MTB szakágban egyre terjedő dropper nyeregszár.

A dropper menet közbeni nem rugózik, mint a teleszkópos típus. Ellenben amikor alacsonyabb nyeregmagasságra van szükség – jellemzően lejtmenetben – annak helyzete a kormányról távirányítással megváltoztatható. A dropper post lejtmenetben alacsonyabb súlypontot tesz lehetővé, így az ereszkedést stabilabb és magabiztosabb. A magasságállítás hidraulikus elven működik, tartalmazhat két végállást vagy fokozatos átmenetet. A kerékpáros súlya viszi le a nyerget, majd a hidraulika emeli fel, mihelyst ismét szükség van pedálozára. Az útállítás minimum 50mm, egyes speciális modelleknél akár 150-170mm is lehet. Az ajánlott út extrém kerékpározás és nagyobb testmagasság esetén több, MTB cross country és alacsony termet esetén csekélyebb.

A Dropper Post-ok 10 évvel ezelőtt jelentek meg. Először nem sokan értették, hogy mi szól mellette: amíg egy felső kategóriás nyeregcső 150-240 grammot nyom a mérlegen, a dropper fél kilóval nehezebb, egyetlen tudománya, hogy a nyereg magassága leszállás nélkül állítható. Mégis manapság nem lehet eladni egy MTB kerékpárt nélküle.

Mint minden nyeregcsőnek a dropper-nek is adott geometriája van. Az egyik paraméter a bilincsig mért szár hossza, ami rendszerint 350-400mm. A szár körkeresztmetszetű, ez illeszkedik a nyeregvázcsőbe és kerül rögzítésre. A nyeregcső átmérőjét a nyeregvázcső belső átmérője határozza meg, ami 27,2-32,4 mm-ig bármekkora lehet, alapanyaga majdnem minden esetben alumíniumötvözet. A legelterjedtebb méret a 27,2, a 30,9 és a 31,6mm. Itt érdemes megjegyezni, hogy a dropper mechanikának a csövön belül hely kell, a becsúszó szár ennél kisebb átmérőt kap, így a 27,2mm-e nyeregcső-méret nem olyan elterjedt, mint a hagyományos fix rendszer esetében. Jobban jár, aki 30,9 vagy 30,6-os vázba keres droppert!

Mondjuk el azt is, hogy a nyeregcső alapvető funkciója biztosítani a nyereg dőlésszögének, illetve vízszintes elhelyezkedésének „setback” pontos beállítását. A dropper nyeregszár bilincskialakítása rendszerint olyan, hogy oldalról nézve a bilincs középvonala a nyeregcső középvonalában van, azaz nem biztosít hátra nyúlást, más néven „setback”-et. Az ilyen nyeregcső a kerékpáros súlypontját előrébb helyezi. Továbbá a dropperek túlnyomó többsége egymás mögött elhelyezett kétcsavaros nyeregpálca-rögzítést kínál. A csavarok kioldása után a nyeregpálca bilincsben történő előre-hátra történő elmozdításával a kormány és a nyereg távolsága kismértékben módosítható. A másik paraméter a nyereg vízszintbe történő állítása, ami az egyik csavar kicsavarásával és a másik behajtásával lehet elérni. A kívánt nyereghelyzet megtalálása után ellenőrizzük a nyeregszár-rögzítő bilincs egyenletes illeszkedését a nyeregpálcán, majd a csavarokat a nyeregcsőgyártó által megadott nyomatékkal kell megszorítani. Figyeljünk arra, hogy a nyeregpálca csak a megjelölt szakaszon rögzíthető: ellenkező esetben a nyeregpálca eltörhet.

A Bikepro kerékpáros webáruházban a dropper nyeregcsövek egyre szélesebb választéka áll rendelkezésre. Csakis az ipar legismertebb szereplői által kínált megbízható termékeket forgalmazunk. Ne feledjük, bonyolult hidraulikus mechanikával, nagy terheléssel van dolgunk, ami rendkívül precíz gyártástechnológiát igényel! A vezető márkák a DT Swiss, a PRO, illetve az XLC. A dropper típusú nyeregcsövek ára az alkalmazott technológia miatt sajnos igen magas, 60.000-től 170.000 Ft-ig terjed. A dropper post csövekhez távirányító szereléket, védőborítást és egyéb kiegészítőket is kínálunk. 

A modern MTB kerékpárokon egyre gyakrabban felbukkanó dropper nyeregszár-technológiáról egy részletes Bikepro szakcikk ad tájékoztatást. És ha már a nyergek környékén járunk, ezekről átfogó szakcikk is született, amely itt olvasható.

Árukereső.hu Árukereső.hu