A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

26 colos kerékmérethez MTB teleszkóp

Ebben a termékkategóriában a 26 colos (26") MTB kerékmérethez tervezett teleszkópos villák (telók, rugósvillák) kapnak helyet.
Rendezés:
Rendezés:

A teleszkópvillát sokféleképpen nevezik, elfogadott a „rugósvilla”, hivatalosan pedig elsőkerék felfüggesztés. A kezdetekben minden kerékpár merev első villát alkalmazott (ezek webáruházunkban külön termékkategóriában találhatók), azonban az MTB szakágban hamar felmerült az igény a kerékfelfüggesztés iránt. Az első kerék esetében ez különösképpen fontos, mivel a kerékpár irányítása nagyrészt a kormányzott kerék tapadásától függ. Az első piacra dobott „telók” nehezek voltak, nem működtek megbízhatóan és túlzott rugalmasságuk néha az irányítást is kompromittálta. A nagyobb becsúszószár- és villaláb-átmérőknek és a legfejlettebb alumínium-ötvözetek alkalmazásának köszönhetően mára már mind a súly, mind a merevség kérdése megoldódni látszik. Emellett a mai „telók” működését a fejlett légrugók és hidraulikus csillapítás-rendszerek teszik egyre tökéletesebbé.

A kerékméret és a felhasználás függvényében sokféle teleszkópvilla kapható. Ha a kerékméret oldalról közelítjük meg a villák besorolását, az utóbbi 10 évben nagy változásoknak lehettünk szemtanúi. Az MTB hőskorában megalkotott 26"-os kerékméret mellé előbb megjelent a 29", majd a 27,5”. A gyártók az új kerékméretek bevezetését a jobb gördülési tulajdonságokkal indokolták.

Mindazonáltal a 26”-os kerékméret nem halott, legfeljebb a ma piacra kerülő 26-osok rétegfelhasználást céloznak meg: például hölgyek, tinédzserek, extrém MTB kerékpározást űző vagy kompaktabb kerékpárt keresők számára készülnek. A kisebb termetű kerékpárosok számára valóban nincs is más alternatíva, a játékos, strapabíró és könnyű kerékpárokat kedvelők pedig ugyancsak ebben a kerékméretben és vázgeometriában találhatják meg számításukat. A jelen termékkategóriában szereplő 26”-os „klasszikus” kerékméret manapság leginkább elöl teleszkópos MTB hobbi-túra, valamint DH, freeride kerékpárokon fordul elő. Az előző típusba szerelt telók a rekreációs jellegű hétvégi túrázáshoz passzolnak, az utóbbiak hi-tech, számos beállítást biztosító, hosszú rugóutas villák.

Elsősorban a kerékméret, kisebb mértékben a felhasználás határozza meg az adott villa felépítését, a szár hosszát, a beépítési magasságot és a villageometriát. A teleszkópvilla típustól függően különböző anyagokból készülhet. A villa szára (más néven „lába”) készülhet magnéziumból vagy ötvözött alumíniumból, a becsúszószárak erős ötvözött alumínium vagy acélcsövek. A váll rendszerint alumínium vagy karbonkompozit, míg a villanyak anyaga erős acél vagy alumínium. Fontos még a villa szerkezeti felépítése, valamint a becsúszók átmérője. Manapság 28mm a legkisebb igénybevételnek kitett trekking villák becsúszó átmérője, míg a DH villáké akár 40mm is lehet. Az átmérő növeléssel fokozható a villa merevsége, stabilitása, pontos működése és az első kerék fékteljesítménye. Mindez különösen fontos kihívást jelentő terepen vagy nagyobb súlyú kerékpárosok esetében, mint az MTB DH és a freeride. A becsúszószárat a gyártók rendszerint kemény anodizált felületkezeléssel és súrlódáscsökkentő bevonattal látják el.

A rugózó elem a villaszár belsejében található, lehet acél spirálrugó vagy légrugó. Az utóbbi a legkönnyebb, de a légzárás biztosítása miatt szimmeringet igényel, így működése nem lesz olyan finom, mint az acélrugónál. Természetesen a rugózást bizonyos mértékig csillapítani kell: mind a befele úton, mind kirugózáskor. A csillapítás a jobb telók esetében hidraulikus és állítható. Csillapítás nélküli típust szerintünk kizárólag alacsony költségvetésű városi gépekbe érdemes vásárolni, rövid rugóúttal. A jelen termékkategóriában szereplő 26”-os „telók” lehetnek levegő és acélrugósak, kifinomult csillapítás rendelkezők, vagy egyszerűbb rendszert alkalmazók.

A teleszkópvillák rugóútja a túra/trekking/cross szegmensben 60-80mm, MTB XC kerékpároknál jellemzően 100mm, MTB maraton gépeken 120mm, all mountain és trail felhasználáshoz 130-140mm, endurónál 150-170mm, végezetül DH-ban 180-200mm. Ezek közül bármelyik lehet 26” kerékmérettel rendelkező. További meghatározó paraméter a villanyak átmérő és -hossz. A nyak lehet menetes vagy A-Head rendszerű: az előbbi a belépő kategória sajátja, és szerencsére egyre inkább háttérbe szorul, többé kevésbé leváltotta a minden szempontból fejlettebb Ahead rendszer. Az átmérő pedig 1”, 1 1/8”, 1,5”, vagy kúpos, ahol a felső átmérő 1 1/8”, az alsó pedig rendszerint 1,5”. Menetes rendszer esetén a fejcső hossz + a kormánycsapágy beépítési magassága. A legtöbb ma kapható 26”-os villa alul-felül 1 1/8”-os villához, esetleg a modernebb „tapered” szisztémához készül, de ettől függetlenül a legtöbb felsorolt nyakméret kapható.

A kereket tartó saru többféle rendszert követhet. A hagyományos gyorszáras vagy menetes rögzítést az MTB szakágban többnyire felváltotta a 15x100mm, és az egyre terjedő BOOST 15x110mm átütőtengely. Extrém MTB sportban 20mm-es átütőtengely-szabvány is népszerű. Az itt látható 26”-os villák bármelyik felsorolt rendszerrel rendelkezhetnek. A fékfelfogatás pedig rendszerint PM (Post Mount) rendszerű, de adapterezéssel van némi átjárhatóság a többi szisztéma felé, így lehetőség nyílik régebbi tárcsás rendszert alkalmazó kerékpárok korszerű hidraulikus átalakítására.

A Bikepro webshopban a teleszkópvillák 26”-os kerékmérethez készült változata is megtalálható, a hobbifelhasználástól a DH versenyzéshez tervezett típusokig. Vagyis a kínálat felhasználás szempontjából is széles, ennek megfelelően az árszint is 20.000-tól 160.000 Ft-ig terjed. A gyártók tekintetében az ipar legismertebb neveivel találkozhatunk: az amerikai Rock Shox és a Manitou, valamint a Suntour márka foglalkozik a 26”-os telótípussal.

Árukereső.hu Árukereső.hu