A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Ciklokrossz Kerékpár

Szakszavak ebben a kategóriában: Ciklokrossz kerékpár

Rendezés:

A ciklokrossz kerékpár (sok helyen szerepel angolosan, mint cyclocross) az ős terepkerékpár, a mai MTB típus gyökerei is részben a „krosszhoz” vezethetők vissza. Alapja egy kissé nagyobb sárférőhellyel rendelkező országúti kerékpárváz, amelyre hagyományos országúti kormányt és kereket szerelnek. A kormány és nyereg magasságát nagyjából úgy szokták beállítani, mint az országúti kerékpáron, tehát a kerékpáros testhelyzete hasonlóképp előre dőlt, a hajtás hatékonyságra és aerodinamikára optimalizált.

Eredeti funkciója szerint a ciklokrossz kerékpár az ősztől tavaszig megrendezett terepversenyekre és az erre történő edzésekre készül. Az országúti versenyszezont kiegészítő téli versenyeket az 1930-as évektől folyamatosan rendeznek, ezek 30 perctől egy órás időtartamúak, gyors aszfaltos szakaszok mellett sárral, hóval és mesterséges akadályokkal - például lépcsősorokkal és palánkokkal - kell megküzdeni a résztvevőknek. Az 1950-es évektől „krosszosok” számára világbajnokságot is rendeznek.

Az elmúlt 20 évben a szakág népszerűsége jelentősen emelkedett, mind a versenyzés tekintetében, mind általános sportolásra és egyéb célból. Eme speciális kerékpártípus a versenyzésen kívül kiválóan alkalmas túrázásra, országúti- és terepen történő edzésre, de még általános használatra szánt kerékpárként, fürge munkába járós eszközként is beválhat. Hatékonyon hajtható, a szabványos kerékméretnek köszönhetően többféle gumitípussal felszerelhető.

Számos mai „cyclocross” kategóriába sorolt modell sárvédőt, csomagtartót és egyéb kiegészítőt fogad, így a felhasználás területe tovább bővül. Ma egyetemesen tárcsafékkel szerelik ezt a típust, de régebbi karékpárokon rendszerint kantiféket találtunk. A váltórendszer megegyezik az országúti kerékpártípusokon használttal, a hajtáslánc kissé alacsonyabb áttételskálát kínál, alkalmazkodva a tereptípushoz és a szerényebb általsebességhez. Ez a típus legfeljebb 30-35mm széles gumiköpenyt fogad, versenyekre az alacsony nyomás céljából rendszerint szingó terepgumit tesznek fel, mivel ez a kerékrendszer kevésbé sérülékeny.

Érdemes még kitérni néhány mondat erejéig a manapság nagy népszerűségnek örvendő gravel kerékpártípus és a ciklokrossz közti különbségekre. Első pillantásra mindkettő ballonos gumit fogadó országúti jellegű kerékpárnak tűnik, de a vázgeometria más elveket követ: a ciklokrossz a gyors irányváltáshoz szükséges fürge, agilis irányítást helyezi előtérbe, egyben biztosítva a kerékpár gyors és egyszerű vállra vételét (az épített akadályok leküzdéséhez), míg a gravel típus mountain bike vázgeometriát alkalmaz a keményebb terepviszonyokhoz és a többórás úttalan utakon történő kalandozásokhoz.

A ciklokrossz kerékpár a megfelelő gumitípus és kiegészítők felszerelésével általános kerékpározáshoz tökéletesen megfelel, lényegében minden helyzetben megállja helyét. Az országúti kormánytípus és a felfüggesztés hiánya miatt kevésbé kényelmes, mint egy városi/cross/trekking kerékpár, de általános használatra mindenképpen jobb választás egy vérbeli országúti kerékpárnál.

A Bikepro webshop számos ciklokrossz kerékpármodellt kínál jól ismert és népszerű márkáktól, mint a Superior, a Rock Machine és a Neuzer. Modelljeik 180000 és 960000 Ft között kaphatók, a prémium kínálatba tartozókkal akár versenyeken is indulhatunk. Érdemes hozzátenni, hogy webáruházunk „gagyival” nem foglalkozik, így egy belépőszintű modell is több, mint megfelelő minőséget képvisel, rendeltetésszerű használat mellett éveken át jó szolgálatot tesz. Mindennapos közlekedéshez nem árt a ciklokrossz kerékpárt kiegészítőkkel felszerelni, ezen belül elengedhetetlen a világítás, a csengő, hasznos továbbá a sárvédő és a kerékpáros táska. Webáruházunkban a felsorolt bicajos kellékek széles választéka áll rendelkezésre. 

Ha a megfelelő bicaj kiválasztásával kapcsolatban bizonytalanok lennénk, érdemes elolvasni a Bikepro kerékpáros webáruház Hogyan vásárolj jó kerékpárt?E-book, amely a Bikepro webshop honlapjáról ingyenesen letölthető. A 70 oldalon foglaljuk össze a kerékpárvásárlás fontos szempontjait, körbejárva, milyen is a „jó kerékpár”. Ha valóban megfelelő, minőségi kerékpárt keresünk, a „HVJK” nélkülözhetetlen eszköz. Emellett térjünk ki legújabb szolgáltatásunkra, a „Személyre szabott kerékpár ajánlásra”. A több évtizedes szakértelmere is tapasztalatra építve csomagunkban egy 29 kérdésből álló kérdőíven vezetjük végig a potenciális kerékpárvásárlót, amelyet a beküldés után szakértő kollégánk értékel ki. Ezt követően e-mail-ben személyre szabott tanácsadást és ajánlatot küldünk. A szolgáltatás ára 9990 Ft, amennyiben nálunk történik a kerékpár beszerzése, szolgáltatás ára 100%-ban beszámításra kerül a vételárba. A kerékpár megvásárlása után a tanácsadásban résztvevők automatikusan bekerülnek VIP csoportunkba, ahol számos kedvezmény és extra bónusz szolgáltatás érhető el. További információ a szolgáltatásról További információ a szolgáltatásról itt található.