A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Dirt Jump Kerékpár

Szakszavak ebben a kategóriában: Dirt Jump kerékpár , Street kerékpár, Dört

Rendezés:

A dirt jump (egyszerűbben „dirt”) kerékpár elsősorban ugratásra használt típus, segítségével földből épített ugratókon lehet gyakorolni a kerékpáron végzett ugrástechnikát. Az elnevezés gyűjtő kategória, lévén a dirt kerékpárok pontos specifikációja nehezen körülhatárolható. A BMX és az MTB szakágban szokványos kerékméret és vázkialakítás egyaránt illethető a „dirt kerékpár” elnevezéssel. Következésképpen a bicaj rendelkezhet 20 colos kerékkel (BMX típus), vagy 24/26 colos, jellegzetesen az MTB változathoz sorolt változattal. Minden dirt gép közös jellemzője az alacsony vázmagasság és a rövid felsőcső, ezzel fokozva a masszív a felépítést és az ugrásokhoz elengedhetetlen kis méretet.

Az ugratás utáni leérkezéskor a bicaj nagy erőhatásoknak van kitéve, egy-egy elhibázott gyakorlat során pedig még nagyobb terhelést kap a szerkezet. Az ilyen megpróbáltatásokat egy dirt jump kerékpárnak „zokszó nélkül” el kell viselni, tehát a gyártók a dirt modelleket a szokásosnál lényegesen nagyobb terhelésre tervezik. A dirt bicajok többsége Cro-Mo acél alapanyagból készül, gyakran még a hajtómű is acélkaros, mindazonáltal a 24 és 26-os gépeknél az alu hajtókar is előfordul.

Az ugratásra szánt dirt kerékpárokon jellemzően csak hátsó féket találunk, de ennek sincs nagy szerepe az ugratások során. Sokan fék nélküli gépekkel ugratnak, ami mindaddig elfogadható, amíg ezeket a bicajokat közúton nem használják. A 20”, 24” vagy 26” kerékméret közötti választás mindenekelőtt egyéni preferencia kérdése. A kisebb kerékméret a technikás, gyors trükköket támogatja, így ezek elsajátítása és megvalósítása könnyebb feladat. Ezzel szemben a nagyobb kerékméret előnye a nagy sebességet igénylő hatalmas ugratások során, illetve a hosszan kitartható trükköknél jelentkezik.

A dirt kerékpáron tetszetős, egyedi elemekkel lehet elkápráztatni a szemlélőket. A trails stíluselem például egy teljes ugratósort jelent, amelyeken az ugrás ritmusát lehet gyakorolni. Ezen felül számos speciális elem szerepel a dirt bicajosok arzenáljában, mint a lapos felső résszel rendelkező „asztalos” ugrató (table top), a transzfer, a hip és a wallride. A bonyolultabb kialakítású pályákon az egyes elemek közt döntött kanyarok találhatók. A dirt kerékpáron egyetlen áttétel is elegendő, ezzel elkerülve a gyakori esések során előforduló váltósérülést.

Hasonlóképpen szempontok miatt nem használnak hátsó felfüggesztést sem: ennek hiányát a kerékpáros megfelelő technikával kompenzálja, a megrongálódás vagy meghibásodás lehetősége ezzel jelentősen csökkenthető. Végezetül a kerék is erősebb, egyben nehezebb, mint a többi BMX vagy MTB kerékpáron, így fokozva a strapabíróságot és tartósságot. A dirt szakágban kevés hátránya van a váz és a kerék túlépítésének, a jobb gyorsíthatóság nem elsődleges szempont. A keréken feszülő gumiköpeny döngölt agyagos talajra optimalizált, jól tapadó, közepesen ballonos típus.

A dirt jump gyermek- és serdülő korban jól gyakorolható sport, kiválóan fejleszti a motorikus készségeket. A technika később is elsajátítható, MTB kerékméretű dirt gépeken felnőttek is fejleszthetik kerékpárkezelési képességeiket. A dirt kerékpártípus ára viszonylag alacsony, alkatrész-utánpótlása ugyancsak olcsón megoldható. Érdemes leszögezni, hogy általános kerékpározáshoz nem a dirt gép a legmegfelelőbb, és a közlekedésben mindenképpen megbízható fékrendszerrel kell felszerelni. Emellett tömege jelentős, nehezebben hajtható, a nyereg általában nem emelhető fel a hatékony hajtáshoz megfelelő magasságra. (Az alacsony nyereg elengedhetetlen a trükkök kivitelezéséhez.) Az egyetlen áttétel sem a gyors haladást, sem a meredek, hosszú emelkedők leküzdését nem „támogatja”.

A Bikepro webshop is foglalkozik dirt jump kerékpárokkal, elsősorban a hazai kerékpáriparban jól ismert Mali, Neuzer és Csepel márkák közül választhatunk. A kerékpáron található egyébként egyszerű alkatrészeket, például erős, strapabíró kereket, kormányok, hajtóművek, minőségi gumikülsők, láncok vagy akár stílusos nyergek ugyancsak elérhetők webáruházunk kínálatában.

Ha a kerékpár vagy az ahhoz tartozó felszerelés kiválasztásával kapcsolatban kérdés merülne fel, érdemes elolvasni a Bikepro kerékpáros webáruház Hogyan vásárolj jó kerékpárt?E-book, amely a webshop honlapjáról ingyenesen letölthető. A 70 oldalon foglaljuk össze a kerékpárvásárlás fontos szempontjait, körbejárva, milyen is a „jó kerékpár”. Ha valóban megfelelő, minőségi kerékpárt keresünk, a „HVJK” nélkülözhetetlen eszköz. Emellett térjünk ki legújabb szolgáltatásunkra, a „Személyre szabott kerékpár ajánlásra”. A több évtizedes szakértelmere is tapasztalatra építve csomagunkban egy 29 kérdésből álló kérdőíven vezetjük végig a potenciális kerékpárvásárlót, amelyet a beküldés után szakértő kollégánk értékel ki. Ezt követően e-mail-ben személyre szabott tanácsadást és ajánlatot küldünk. A szolgáltatás ára 9990 Ft, amennyiben nálunk történik a kerékpár beszerzése, szolgáltatás ára 100%-ban beszámításra kerül a vételárba. A kerékpár megvásárlása után a tanácsadásban résztvevők automatikusan bekerülnek VIP csoportunkba, ahol számos kedvezmény és extra bónusz szolgáltatás érhető el. További információ a szolgáltatásról További információ a szolgáltatásról itt található.