A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpáros Szemüveg

Rendezés:

A sportszemüvegek igen népszerűek a kerékpárosok körében, védik a szemet a bogaraktól, portól, menetszéltől és hidegtől. Segítik a látást, fokozzák a biztonságot. A kerékpáros szemüvegek további funkciója a fényszűrés, illetve a káros UV sugarak teljes kiiktatása.

A kerékpáros szemüveg valójában bonyolult szerkezet. Áll a szemüvegkeretből és egy bizonyos lencsetípusból. A szemüvegkeret illeszkedése a kényelem és a stabilitás érdekében elengedhetetlen, itt döntő szerepet játszik a fejforma, illetve az ehhez passzoló keretkialakítás. A lencseválasztást leginkább a felhasználás (bicajozás) típusa, a jellemző fényviszonyok, illetve az optikai tulajdonságok határozzák meg, ide sorolva a dioptria-korrekció kérdését is.

A szemvédelem nem pusztán divatkérdés. A kerékpározás „válfaja”, illetve szokásaink meghatározzák mind a keret-, mind a lencseválasztást. Az egyéni anatómia tovább bonyolítja a kérdést: nem mindegy, hogy a fejforma kerek vagy hosszúkás, az orrnyereg széles vagy keskeny, mekkora a szemek közti távolság, vagy milyen a fül feletti terület formája, keménysége és szöge. A lencse esetében sem pusztán a fényszűrés a fontos, hanem a szem fizikális védelme is. A kerékpározás az a sport, amelynél nem ütközik akadályba a szemvédelem alkalmazása – ellentétben mondjuk a küzdősportokkal.

Az UV-szűrés fontos szempont, kiváltképpen a sötét, fokozott szűrőfaktorral rendelkező lencsék használata esetén. Ilyenkor kevesebb fény éri a retinát, a pupilla tehát nem szűkül össze annyira, mintha napszemüveg nélkül tartózkodnánk a szabadban, azaz „nyitottabb” a káros UV-sugárzásra. Tehát maximális mértékű és egyben a teljes UV-spektrumot átfogó szűrésre van szükség, amely csakis fejlett, gyakran többrétegű bevonatokkal biztosítható. Az „aluljáróban” vagy a hipermarketekben kapható olcsó napszemüvegek ezt nem biztosítják!

Egy esetleges bukás esetén maga a kerékpáros szemüveg is okozhatna sérülést. Szerencsére a sportolásra tervezett, minőségi modellek egytől egyig törhetetlen polikarbonát alapanyagú lencsét és ugyancsak törhetetlen Grilamid keretet alkalmaznak. A nagyobb fedettséget biztosító szemüveg nemcsak a periférialátást fokozza, hanem az esetleges sérülésektől is jobban véd. (Érdemes megemlíteni, hogy webáruházunkban az extrém kerékpáros szakágak - pl. DH, enduro - számára speciális típusokat ajánlunk.) A fizikai védelem miatt a lencse eleve íves, ennek ellenére nem mutathat észrevehető torzítást. A lencsék optikai tisztasága ugyancsak fő szempont: egy enyhén torzító, kissé homályos lencse elfárasztja a szemet, napi több órás használat mellett akár látásunk romolhat is miatta!

A fényszűrés mértékét befolyásolja többek közt az időjárás, a kerékpározás típusa, a szem alkalmazkodó képessége, illetve a személyes preferencia. A gyártók egységesen öt csoportra osztják a lencsék szűrésfaktorát, 0-4-es beosztással. Kerékpározás 0-tól 3-ig terjedő skálát igényel, a 4-es már a síelők „világa”. A webáruházunkban számos kerékpáros szemüveg több, cserélhető lencsével érkezik, ezeknél lehetőségünk van a fényszűrés módosításra. A cserégetés persze macerával jár, napi túrára – amikor az időjárás többé-kevésbé konstans – nem sokan visznek magukkal tartalék lencsét. Erre jelent megoldást a fényre sötétedő ún. fotokromatikus lencsetípus, amely kínálatunkban ugyancsak kapható. A fotokromatikus lencsék változó fényviszonyok között tesznek igazán jó szolgálatot. A legfejlettebb – és sajnos legdrágább – ilyen technológiával rendelkező szemüveglencsék akár másodpercen belüli szűrésváltást tesznek lehetővé, de a legtöbb jelenleg elérhető fotokromatikus sportszemüveg jellemzően a lassan változó fényviszonyhoz ajánlott (pl. befelhősödik, kibújik a nap).

Végzetül a dioptriás szemüveget használóknak ma már lehetőségük van a kerékpározáshoz is ilyen típust választani. És ha már választásról van szó, nem mehetünk el szó nélkül a dizájn és a színválaszték mellett, amellyel megjelenésünk a kerékpáron is trendibbé varázsolható! A Bikepro webshop kerékpáros szemüveg kínálata 5 szekcióra tagolódik, egyaránt megtalálhatók benne a cserélhető lencsés, az extrém sport (pl. DH), a dioprtiás és a fix lencsés szemüvegek. Emellett külön szemüveg alkatrész és tok is rendelkezésre áll. A márkák közül érdemes kiemelni az Acor, Rock Machine és XLC cégeket. Az árak pár száz forinttól 20000-ig terjednek, minőség és felhasználás függvényében.