A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

U Lakat

Ebben a termékkategóriában a kerékpár biztonságos lezárásához alkalmazható, rendkívül népszerű U-lakat típus szerepel.
Rendezés:
Rendezés:

Ha a közbiztonság helyzete miatt fokozott biztonságot nyújtó kerékpárzárra van szükség, emellett az egyszerű hordozhatóság is szempont, az U-lakat típus tálcán kínálja magát. A kerékpárokhoz tervezett lakatok több csoportra oszthatók: egyik oldalon ott vannak a sodronyból, görgős szemekből vagy láncszemekből készült, hosszú, hajlékony típusok, illetve a merev, általában U-alakú speciális acélprofilt alkalmazók. Ez utóbbit hívjuk köznyelven U-lakatnak. Ez a típus kétségtelenül csekély átfogó képességgel rendelkezik, kerülete jóval kisebb, mint bármely másik lakat alternatíva, így gondosan kell kiválasztani a tárgyat, amelyhez a kerékpár egyáltalán hozzáköthető. (A „felhasználóbarát” spektrum másik végén a sodrony megkönnyíti a helyválasztást, mivel nemcsak hosszú, hanem flexibilis is.)

Az U-lakat a biztonság terén magaslik ki a mezőnyből, de szögezzük le: nincs olyan lakat, ami vághatatlan, és nincs olyan bringa, ami lezárva lophatatlan. Ez örök érvényű szabály, ellenben sokat tehetünk a bringalopás megelőzése érdekében - mindenekelőtt egy jófajta zár beszerzésével! A kerékpártolvaj mindig a legkönnyebben ellopható bringát nézik ki magának. Ha a zár nem egy pillanat alatt elcsippenthető vagy akár szétfeszíthető, az eltulajdonítás már időt, energiát, hozzáértést kíván. Minden vonja le a következtetéseket! A biztonság szempontjából a két fő lakattípus hasonló árfekvésben, hasonló nehézséget jelent a tolvajoknak, viszont feltörésük más szerszámkészletet és „tudást” igényel.

A biztonsági besorolás alapján a vásárló el tudja dönteni, hogy az adott környezetben, a kerékpár értékéhez a zár megfelelő-e. Sajnos minden gyártó a saját rendszere szerint végzi a besorolást, a számok/szintek tehát márkák között nem összehasonlíthatók. A zárszisztéma szempontjából az U-lakat lehet kulcsos rendszerű vagy számkombinációs. Ha kulcsos, akkor legyen speciális zárral rendelkező, piszkálhatatlan, fúrhatatlan és saválló. A „számzáras” típusok nemcsak a kulcs elvesztése ellen jelentenek biztosítékot, hanem rendszerint nehezen hozzáférhető mechanikával bírnak.

A zár kiválasztásánál további fontos szempont a szállíthatóság. Sajnos a nagyobb biztonságot nyújtó zárak rendszerint nehezebbek, terjedelmesebbek. Ez utóbbi az U-lakat esetében kevésbé érződik, hisz’ eleve kompaktos konstrukció, továbbá majd’ minden modell egy konzol segítségével a kerékpárvázra rögzíthető. (Ez nem mondható el a lánc- a sodrony vagy a görgős zárakról.) A legtöbb U-lakat gumiborítást kap, ami tetszőleges színű lehet, ezzel védi a váz fényezését, és trendivé varázsolja a kerékpáros életmódot.

A Bikepro webáruház számos korszerű U-lakatot kínál a szakma leismertebb márkáitól. Kiemelendő az amerikai Kryptonite és Master Lock, a brit Onguard és a német Trelock cég: ezek tényleg tudják, mit kell tenni a tolvajok ellenében! Mindazonáltal több kerékpáros kiegészítőkre szakosodott cég is kínál jó ár/értékarányú U-lakatot a magyar piacon. Itt elsősorban a Bikefun, az M-Wave, a Rock Machine, a Tonyon és a Velotech márkákra gondolunk. Webáruházunkban akár már 6000 forintért kapható edzett acélból készült típus, de kétezerrel többért már 16mm vastag négyzetprofilos, a feszítést megnehezítő konstrukciót kapunk kissé nagyobb befogómérettel párosítva. A spektrum másik végén 26000 Ft-ért egy kiváló biztonságot nyújtó Trelock edzett U-lakatot kapunk, kicsit kevesebbért pedig a piac etalonjának tartott Kryptonite Evolution LS modell, amely az amerikai gyártó szigorú 10-es skáláján 9-es besorolással rendelkezik.

Végezetül néhány hasznos tanács a kerékpárzárakkal kapcsolatban: a minőségi zárat egyszer kell venni, más esetben a kerékpárt kétszer, a kerékpárzár minősége pedig álljon arányban a kerékpár árával! A mindennapi kerékpáros közlekedéshez használt lakatokkal kapcsolatban kerékpáros webáruházunkban informatív szakcikk áll rendelkezésre, emellett a kerékpárzárakkal kapcsolatban újabb Bikepro szakcikk is született.

Árukereső.hu Árukereső.hu