A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kazettás 12 Sebességes Lánckeréksor

Ebben a kategóriában a 12 db hátsó fokozatszámhoz  való (12 sebességes) kazettás lánckeréksorok kapnak helyet, mindenféle kerékpárhoz, főként kurrens modellekhez.
Rendezés:
Rendezés:

A kazettás lánckeréksor esetében az agytest tartalmazza a szabadonfutó mechanikát, ezt a gyártók rendszerint a kazetta alá vagy mögé rejtik. A kazettatest egy bordázott henger, amelyre a lánckerekeket egyesével, vagy összekapcsolt egységként húzzuk fel. A rögzítés kazettalezáró csavarral (zárógyűrűvel) történik. Eleinte mindössze 6 lánckerék került fel a hátsó kazettatestre, mára ez a szám 12-re szaporodott és a kerékpáripar már a 13 fokozat felé kacsintgat. A kazettatest ennek megfelelően szélesebb is lett. 12 fokozat esetében a kerék és rajta lévő kazettatest típusa is meghatározó a működés szempontjából.

A 11 és 12-fokozatos váltórendszerek esetében a lánckeréksor megnövelt szélessége miatt a szabványos Shimano HG kazettatest 1,5mm-t szélesedett, mindazonáltal a bordázat, az átmérő és a rögzítés módja nem változott. Tehát ha országúti kerékpáron Shimano rendszert fejlesztenénk 11 vagy 12 fokozatosra az, egy esetleges kerék-vagy minimum kazettacserével is számolni kell!

A 12-fokozatos hajtásrendszerek a két nagy alkatrészgyártónál áttervezett kazettatestet kaptak. A SRAM esetében xD, a Shimanónál Micro Spline néven. Mindkettő lehetővé teszi a kisebb, 9 vagy 10 fogat számláló lánckerék felszerelését. Mindazonáltal jó hír, hogy amennyiben nincs szükség a 11 fognál kisebb hátsó lánckerékre, és a kerék hagyományos HG kazettatesttel rendelkezik, 12-fokozatos HG sor is biztosítja a kompatibilitást. Webáruházunk ilyet is kínál az említett xD és Micro Spline mellett!

Az utóbbiak fő előnye, hogy a fokozattartomány jelentősen bővülhet, lehetővé téve az egyetlen első lánckerékkel szerelt, változatos terepre használt kerékpár komplett hátsó fokozatáttétel-arányát. A SRAM az első xD-s 11-fokozatos MTB rendszerhez 10-42 fogas sort kínált, a 12-fokozatos EAGLE rendszerhez pedig 10-50 fogtartományt, ami 500%-áttételi arány. Érdemes megjegyezni, hogy a 11-ről 10 fogra való ugrás ugyanúgy 10% növekedést jelent, mint felfele a 42-ről 46-ra, tehát kifizetődőbb „lefele” bővíteni, mint „felfele”.

Shimano válasza a Micro Spline, amely ugyancsak fogad 11 fognál kisebb lánckereket. A kazettatest itt már végig bordázott, tehát semmi akadálya akár 12 darab különálló lánckerék felhelyezésének. Érdekes mód maga a kazettatest keskenyebb, mint a HG, és csakis úgy fér el rajta a plusz egy lánckerék, hogy a legkisebb 10-fogas gyakorlatilag beleül a 12-esbe és egy spéci hosszú benyúlású záróanya tartja mindkettőt! Talán mondani sem kell, hogy a Micro Spline sem a HG, sem az xD-vel nem csereszabatos.

Végezetül jegyezzük meg, hogy a lánckeréksort fokozottan terhelt, kopásnak kitett alkatrész, tehát érdemes körülményektől függően 2000-5000 km-ként lecserélni. Ez még inkább áll a mai korszerű E-bike meghajtásokkal rendelkező kerékpárokra. Kiválasztáskor a legfontosabb szempont a fokozatszám-egyezés, továbbá az említett kazetta-kompatibilitás. Így ha a váltórendszer 12-fokozatos, a sornak (és a láncnak) is ezzel kompatibilis típusnak kell lenni.

Emellett a másik opció a fogszámkiosztás megválasztása, azaz milyen áttételi tartományt fogjon át a hátsó sor. A szélesebb spektrummal változatos terepen lesz kényelmes a kerékpározás, de a terjedelmet (főként a nagyobb hátsó lánckerekek irányába) a váltórendszer kapacitása határozza meg. Webshopunk minden termékleírásában szerepel a kazettaszisztéma (pl. Shimano HG/Shimano MicroSpine/SRAM xD), a fokozatszám valamint az áttételátfogás, ezzel megkönnyítve a választást.

A Bikepro kínálatában elsősorban a nagy alkatrészgyártók, mint a Shimano és SRAM lánckeréksorai állnak rendelkezésre, többféle fokozatszámban és fogszámkiosztással. Emellett a Sunrace több terméke is kapható. A sorok rögzítéséhez többféle rögzítőcsavar kapható, akár extra anodizált színekben is. A jelen termékkategóriában szereplő 12-fokozatú lánckeréksorok ára gyártótól, típustól minőségtől és fogszámkiosztástól függően 40.000-től 150.000 Ft-ig terjed. A kurrens váltó- és hajtásrendszerekkel kapcsolatban több Bikepro szakcikk jelent meg:

- a hátsó kerékagyon található kazettatestekrők

- a kompatibilitásról

- a láncváltórendszerek fejlődéstanáról

Árukereső.hu Árukereső.hu