A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Ahead kormányszár 30-60 mm közötti hosszban DH, FR, Dirt felhasználásra.

Ahead kormányszárak 30-60 mm közötti hosszban elsősorban MTB DH, FR, Dirt felhasználásra.
Rendezés:
Rendezés:

Funkcióját tekintve a kormányszár - avagy „stucni” - köti össze a villát és kormányt. A jelen termékkategóriában szereplő DH / FR / Dirt / Enduro MTB felhasználásra tervezett kormányszárak fokozott igénybevételnek vannak kitéve, felépítésül erősebb, robusztusabb, emellett rövidebb „kinyúlást” kínálnak.  A kormányszár egyik vége a villanyakhoz csatlakozik. Itt az említett felhasználásokban majdnem kizárólag Ahead rendszert találunk, azonban néha előfordul a villavállra integrált kormányszár is, amely webáruházunkban külön termékkategóriát kap. Érdemes még megjegyezni, hogy az MTB szegmensben az újabb progresszív vázgeometriához igazodva a kormányszár rendszerint rövidebb (30-70mm), mint korábban.

A megfelelő kormányszár-típus kiválasztásához ismerni kell a villanyak-szisztémát illetve a kormány befogóátmérőjét. A villanyak-átmérő terén az 1 1/8” az elterjedtebb standard, emellett egyes gyártók (pl. Giant, Canyon) kínálnak 1 1/4”-os, valamint a Cannondale előszeretettel használja az 1,5” méretet. A kormánybefogó pedig kétféle méret lehet: a régebben alkalmazott 25,4mm méretet mára teljesen leváltotta a 31,8mm Oversize standard, ezen felül 35mm-es Super Oversize, azaz „túlméretes” befogó is kapható extrém MTB használatra. A „szupernagy” átmérővel rendelkező befogó a legstabilabb szerkezetet eredményezi, ami az említett MTB szakágakban, extrém igénybevételnél, rendkívül széles kormánykialakításnál különösképp meghatározó.

A 35 mm-es átmérő felé történő elmozdulás logikus lépés a gyártók részéről, hisz az egyre szélesebb, gyakran háromnegyed métert is túlszárnyaló kormányok fokozottabb stabilitást igényelnek, illetve nagyobb terhelést rónak a kormányszár-befogóra. Az új szabvány lehetőséget biztosít azonos tömeg mellett a kormányok merevségének akár 15%-os növelésére, továbbá 10% körüli az anyagkifáradás-határ bővülése a 31,8 mm-es hagyományos szabványhoz képest. Megbízhatóbb és stabilabb: így foglalhatnánk össze az előnyöket. A kérdés tehát már nem az, hogy melyik rendszer a jobb, hanem az, hogy mennyi idő kell az új szabvány elterjedésére az extrém montis szakágakban.

Az extrém MTB felhasználásra készült kormányszárak anyaga majdnem kizárólag hőkezelt alumíniumötvözet. Előnye az ellenállóképesség, így az esetleges bukás nem feltétlenül jelenti a hasznos élettartam végét. Jó tudni, hogy az alumínium-ötvözetek eltérő szakítószilárdsági mutatókkal rendelkeznek: a 7000-es sorozat a legerősebb, ezt követi a „kettes” számmal kezdődő, majd a 6000-es jön, amely az alacsonyabb árkategóriára jellemző. A különböző ötvöztek alkalmazása jelentős különbséget eredményez a kormányszár tömegében. A tartósság kérdését az ipar a megfelelő hőkezelésekkel megoldotta, így egy kormányszár még kemény MTB „kiképzés” mellett is tartós lehet. Mindemellett idővel „kifárad”, a bilincsek területén hajszálrepedés keletkezhet. Ennek megfelelően a kormányszár állapotát rendszeresen ellenőrizni kell.

A Bikepro kerékpáros webáruházban számos 31,8 és 35mm-es szabványt alkalmazó extrém MTB felhasználásra tervezett kormányszár kapható. Elsősorban a legnevesebb gyártók termékeit kínáljuk, mivel ennél a felhasználásnál a minőség és az alapanyagválasztás elsőrendű. Mindenképpen említsük meg az Answer, a Crank Brothers, a Cross, a Funn, a PRO, a Truvativ, az UNO az XLC valamint a Zoom márkákat. Az enduro/DH/freeride kormányszárak ára a minőség és a felhasznált alapanyag függvényében 3000 és 33.000 Ft között alakul.

Árukereső.hu Árukereső.hu