A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Trekking Váz

Ebben a termékkategóriában a túrázásra tervezett trekking váztípus található, többféle alapanyagból és kialakítással.
Rendezés:
Rendezés:

A trekking kerékpár (hívhatjuk túrakerékpárnak is) azok számára készül, akik jellemzően turista- vagy egyén múrvás utakon, emellett kerékpározásra kijelölt csendes közutakon, kerékpárutakon szeretnek kirándulni. A trekking kerékpárváz ennek megfelelően erős, strapabíró, a vázgeometria pedig a kiszámítható, stabil irányítást tesz lehetővé. Így a kerékpár csomagokkal megterhelve is jól uralható. A váz a túrafelszerelés szállításához csomagtartót fogad, sárvédőkkel is felszerelhető, emellett dinamós világításrendszerre előkészített. A trekking kerékpárok jellemzője az egyenes vagy enyhén emelkedő kormány, hasonlóan az MTB kerékpárokhoz. További jellemző a 28” (622, 700C szabvány) kerékméret, illetve a közepesen ballonos és apró mintázattal folyamatos középső futóéllel ellátott gumiköpeny.

A trekking kerékpártípus a hasonló felhasználásra készült krossz kerékpártól abban különbözik, hogy gazdagabban felszerelt, komfortosabb, de a váz maga többé-kevésbé csereszabatos. A mintázat középső része (a futóél) viszont általában sima, hogy aszfalton is hatékonyan, csendesen lehessen vele haladni. A trekking kerékpáron hatékony V-féket, vagy modern mechanikus, esetleg hidraulikus tárcsafék-rendszer találunk, így a váz is ehhez optimalizált kialakítású.

A vázgeometria feltételezi az első kerékfelfüggesztést, mivel ez rendszerint a kész trekking és krossz kerékpárok ismérve. A telónak hála az aszfaltot elhagyva is élvezetes a bicajozás. A trekkingre szerelhetünk kiegészítőket (pl. sárvédőt, önellátó (dinamós) világítást, láncborítást, csomagtartót vagy kitámasztót), és ezek döntő része már az alapfelszerelés részét képezi. Érdemes még kiemelni, hogy a nyeregcsöve gyakorta rugós felfüggesztést kínál, a nyereg pedig a maximális komfort érdekében vastagon párnázott. A koncepciót követve a kormányszár sok esetben biztosítja a kormánypozíció tág határok közt történő beállítását.

Egyes gyártók kínálnak kifejezetten túrázásra tervezett trekking modelleket, amellyel jelentős mennyiségű csomag szállítható, így velük többnapos túrára is nyugodtan elindulhatunk. Ennek ellenére a „mezei” trekking kis módosításokkal városi vagy túrakerékpárrá fejleszthető, így ha csak egyetlen kerékpár lehet a háztartásban, a legésszerűbb választás a trekking vagy krossz kerékpár. A vázalapanyag jellemzően alumínium, esetleg acél, a prémium kategóriában néha felbukkan egy-egy karbonváz is. A túra-trekking vázak körében az acél népszerű választás.

A trekking és krossz kerékpártípus népszerűségét mutatja, hogy a Bikepro webshop számos trekking kerékpárt és vázat kínál – bár döntően az előzőt, hisz’ nem sokan veszik a fáradságot az egyedi trekking vagy krossz kerékpár megépítésére. A kínálat hazai Neuzer, Hauser és (Schwinn) Csepel, illetve a nemzetközi piacokon is elismert Superior és Rock Machine kerékpármárkáktól érkezik. Érdemes elmondani, hogy a Bikepro „gagyival” nem foglalkozik, így a belépőszintű modell is „vállalható”, megfelelő használat mellett éveken át jó szolgálatot tesz.

A vázméret kiválasztásánál legyünk tekintettel a következőkre! A felsőcső a legfontosabb adat, mert ez határozza meg egy váz kényelmét és megfelelő méretét. Megmutatja, hogy milyen hosszú a vázközép, és megfelel-e az adott testmagasságnak, mennyire kell előre hajolni hajtás közben. A felsőtestszögnek van egy emberenként változó ideális szöge, ami még kényelmes, de mégis hatékony. Természetesen más mértékű előre hajlás szükségeltetik egy aerodinamikára és maximális sebességre kihegyezett időfutam kerékpáron, mint egy városi cruiser kerékpáron. A váz mindezt meghatározza, a kiegészítőkkel már csak finomítani lehet a testhelyzeten.

A gyártók sajnos nem végtelen, hanem 3-5 méretben kínálják a vázakat, rendszerint S/M/L/XL vagy cm-ben megadott méretben – ez utóbbi nem egzakt, mindössze viszonyítás. Mi is csak hozzávetőleges tájékoztatást tudunk adni a megfelelő vázméretről, mivel az nemcsak a testmagasságtól, hanem egyéb anatómiai paraméterektől – és még a hajlékonyságtól – is függ. De hogy konkrétum álljon itt, a testmagasság/felsőcső-hossz/vázméret tekintetében a számok így alakulnak: 160 cm - 520-530 mm  - 48cm-os (XS) vázméret; 168 cm - 520-530 mm – 50cm(S); 175 cm - 530-540 mm – 53cm(M); 180 cm - 545-555 mm – 56cm(M/L); 185 cm - 555-565 mm – 59cm(L); 190 cm - 570-590 mm – 62cm(XL). Általánosságban elmondható, hogy a nevesebb gyártók prémium kerékpár vázai több vázméretben, méretek közt kisebb ugrásokkal állnak rendelkezésre, így könnyebb megtalálni a testmérethez és személyes preferenciához passzolót.

Árukereső.hu Árukereső.hu