A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

24 colos kerékpár felni, 507 mm-es belső perem átmérőjű abroncs, melyet leginkább dirt jump, és ifjúsági kerékpárokon találhatsz meg.

24 colos felni, 507 mm-es belső perem átmérőjű abroncs, melyet leginkább dirt jump, és ifjúsági kerékpárokon találhatsz meg.
Rendezés:
Rendezés:

A 24”-os kerék leggyakrabban ifjúsági (MTB, városi és általános), MTB dirt jump, továbbá összecsukható, rekumbens (fekvő) és cargo (teherszállító) kerékpárokon fordul elő. Széleskörben alkalmazott méret, ezért a hozzá szükséges felni a legtöbb gyártó a kínálatban szerepel. Ifjúsági bicajok esetében 7-11 éves kor és 120-155 cm-es magasság és 60-72 cm lábhossz között ideális kerék- és gumiméret. Alacsonyabb termetű hölgyek is kedvelik, mivel nagyobb átlépési magasságot, kompromisszummentesebb vázgeometriát tesz lehető 150cm alatti testmagasság esetén, mint a szokványos 26”-os kerékméret.

A kerékpárkerék felnije egy abroncs, azaz fémkarika 16-36 db belső íven elhelyezett furattal. Döntően alumíniumötvözet alapanyagból extrudálással készül, a prémium kategóriában viszont ma már számos karbonkompozit abroncs található. A kerékméret valójában a felni peremátmérője: a gumiköpeny fogadásához az abroncs mindkét oldalán peremmel rendelkezik, ezen belül egy vájat található, amelybe a gumi fém vagy Aramid sodronya illeszkedik.

A felniméret választásnál arra figyelni kell, hogy két úgynevezett 24”-os a kerékméret van forgalomban, a gyakoribb az ún. 507-os abroncsméret. Ezen sajnos nem kompatibilisek. Így fontos, hogy ne a „colos” méretet, hanem a gumin szereplő ETRTO számot jegyezd le vásárlás előtt! Az ETRTO szám két paramétert jelöl: az egyik gumiköpeny szélessége, másik az abroncs peremátmérője. Amennyiben a gumioldalfalon a szokványos colban megadott 24x1.95” mellett 50-507 jelölést látunk, a felni 507-es típus, azaz a peremátmérő 507mm. Viszont egy másik 24”-es bicajon a 24x1 1/2 mellett 40-540 jelölés van, ebben az esetben a „nagyobbik” 24” kerékmérettel van dolgunk. Az ETRTO 507-es gumi csakis 507-es felnire szerelhető fel, az 540-es pedig az annak megfelelőre. Kiválasztáskor mindenképpen ellenőrizd, melyikre van szükség!

A peremátmérő mellett a felni másik fő paramétere a két perem közti belső, vagy ritkábban a két fékezőfelület közti külső távolság. A belső milliméterben megadott méret szabja meg az alkalmazható gumiköpeny-szélességet. (Pl. 24 colos 507x23,5/29,2 mm, amelyből a 23,5 a belső, a 29,2 a külső méret.) Ez az érték nem kíván egzakt egyezést, mint a peremátmérő esetében: az abroncsperemek közt mért belső szélesség a gumiszélesség 50-80%-a, azaz  fenti példában szereplő 50mm gumiszélesség 25-40mm belső felniszélességet igényel, amihez az említett 23,5mm-es felni kicsit keskeny, a 50mm-es külsőgumihoz érdemes szélessebbet választani. Ellenben egy 30-42mm-es külső tökéletesen illeszkedik.

A felni kiválasztásánál a harmadik fontos paraméter a furatszám. Ennek meg kell egyezni a kerékagy furatszámával, pontosabban az agyat a felnivel összekapcsoló küllők számával. A felni profilmagassága és furatkialakítása határozza meg, hogy milyen hosszú küllőre van szükség. Amennyiben felnit cserélsz, a profilt is vedd figyelembe, máskülönben a meglévő küllőket is le kell cseréni.

Webáruházunkban az abroncsok ára 4000 és 35000 Ft között van a felhasznált alapanyag és a gyártástechnológia függvényében. A felső kategóriában erősebb ötvözetekből hegesztéssel precízen illesztett típusokat találunk, míg az olcsóbb „felnik” lágyabb, hajlékonyabb anyagból készülnek stiftes illesztéssel és gyengébb mérettoleranciával. Fontos tudni, hogy az abroncs készülhet abroncsfékes használatra vagy tárcsafékhez. Az előbbinél a perem külső oldalfala fékezés céljára lett kialakítva, általában köszörült, míg az utóbbi erősebb kialakítást kap fékező felület nélkül. A tárcsafékes felni így abroncsfékes használatra nem alkalmas. Továbbá a felnifékes használat jobban amortizálja az abroncsot – főleg nedves időjárásban -, így gyakrabban szorul cserére. Tárcsafékes használat mellett a felütések és a küllő általi feszítőerő teheti tönkre a kerékabroncsot.

Árukereső.hu Árukereső.hu