A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpáros Célszerszám

Rendezés:

A kerékpáron előforduló szerelés-karbantartás feladatokat nehézségük és szerszámigényük alapján célszerű három csoportba osztani. A legtöbb szervízfeladat az első, legegyszerűbb kategóriába sorolható, szerszámigénye a kötelező pumpa mellett mindössze egy a marokszerszám (zsebszerszám), amelyen megtalálható többféle imbuszkulcs, Torx-kulcs, csavarhúzó, villáskulcs, küllőkulcs és még talán láncbontó is. Ilyenből majd’ félszáz típus kapható a Bikepro webshopban, saját menüpontja alatt (alapszerszám) keresendő.

A közepesen bonyolult, de otthon is elvégezhető szerelési feladatokhoz a „célszerszám” menüpont alatt találjuk a szükséges eszközöket. Ilyen a láncszereléshez elengedhetetlen láncbontó, a lánckeréksor cseréhez szükséges leszedő és láncostor, a monoblokk és középcsapágy szerszám. A többféle kurrens rendszerhez eltérő szerszámokat kínálunk, nyilván azt a típust érdemes beszerezni, amit kerékpárunkhoz tudunk is használni. A fentiek mellett a bowdenvágó, a küllőkulcs, a hajtókar lehúzó, a nyomatékkulcs vagy a pedálkulcs vagy a kónuszkulcs szett sem igényel túl nagy befektetést. A Bikepro kerékpáros webáruházban a fentiek mind elérhetők, több változatban és árfekvésben, a megfizethetőtől a vérprofi darabokig. (Otthoni szerelés esetén egy jófajta kerékpáros szerszám még unokáinkat is kiszolgálja!) A márkák tekintetében az ipar nagy nevei köszönnek vissza, a Bikehand, a Feedback Sport, az Icetoolz, a Park Tool, a Lezyne és a Ritchey. Emellett kedvező áron kínál számos hasznos célszerszámot a Bikefun és a Neuzer.

A harmadik kategóriában azok a kerékpárszerelési feladatokat és a hozzájuk tartozó szerszámokat találjuk, amelyeket a legtöbb kerékpárosnak jobb szakszervizre bízni. Ellenben ha mindenre eshetőségre be szeretnénk rendezkedni (lásd Covid-mizéria), érzünk magunkban affinitást, imádunk szerelni vagy nem akarunk nyáron heteket várni, míg a kerékpárszerviz elvégzi a javítást, a „profi” szerszámok beszerzése is megfontolandó. A Bikepro természetesen ezeket is biztosítja, kapható speciális kormánycsapágy kulcs, fejcső és villanyakmaró, menetvágó, tárcsafékkonzol maró, a tárcsafék légtelenítő szett, és centrírozó állvány (az állványok menüpont alatt).

A gyártók tekintetében a már felsoroltak mellett említsük meg a M-ighty, a Weldtite és az XLC márkákat. Szóljunk még néhány szót a szerszámkészletekről. Ezek olyan szempontból praktikusak, hogy az első és második szerelési kategóriához a legtöbb eszközt tartalmazzák, áruk egy-egy szerszámra vetítve kedvező, de egyáltalán nem biztos, hogy minden szükséges eszköz meglesz bennük. A minőség tekintetében a szakma jól ismert márkái kínálnak „vállalható” dobozos szetteket, nem is tanácsoljuk, hogy az igényes kerékpáros az áruházakban kapható „kofferes” szerszámkészletekben gondolkodjon!

Végezetül, aki komolyan gondolja az otthoni szerelést, a kerékpárszerelő állványt beszerzésén is elgondolkodhat. A stabil helyzet és megfelelő magasság nagyban megkönnyíti a szervizelést. Itt jellemzően az állványokra szakosodott márkákkal találkozunk, mint a Menabo, az M-Wave, a Gioma és az Union és a Superbe, de ezzel a szegmenssel a kiegészítőiről méltán híres XLC is foglalkozik. Ha a fenti leírás meghozta a kedvet a szereléshez, a folytatás a Bikepro „Csináld magad! - Szerviz tippek képekkel, lépésről lépésre” szakcikk sorozatban!