A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Állítható ékes kormányszár, állítható Ahead kormányszár

A jelen termékkategóriában állítható ékes és Ahead rendszerű kormányszárak kapnak helyet, elsősorban komfortos kormányfogáshoz ajánlott típus.
Rendezés:
Rendezés:

A mai kerékpárokon két eltérő kormányszár-rendszer fordul elő: a villanyakon belüli ékes, valamint a bilincses rögzítést alkalmazó Ahead rendszer. Ma már egyértelműen az Ahead kormányszár a gyakoribb megoldás. A kormány magasságát a kormányszár emelésével, az Ahead rendszer esetében a távtartók átcsoportosításával és/vagy megfordítással lehet változtatni. A kormánymagasság tehát mindkét típussal bizonyos határok közt állítható, de ez szerszámot igényel.

Itt jön a képbe a jelen termékkategóriában szereplő szögállást biztosító kormányszár, amely nemcsak az állítási intervallumot szélesíti, hanem, az állítás folyamata is egyszerűbb, rendszerint egyetlen csavar kilazításával majd megszorításával elvégezhető, emellett létezik szerszám nélküli gyorsrögzítős megoldás is. Érdekes még az excenteres szögállítás, amely az Ahead és az itt szereplő típus egyes tulajdonságait egyesíti. Webáruházunkban az összes felsorolt típus elérhető.

A kormányszár további két fontos paramértere a hossz és a dőlésszög. A kormányszár magassága és hossza közvetlen hatással van a felsőtest-pozícióra, a kényelemre, a leadott teljesítményre, illetve a kerékpár irányítására. A hagyományos ékes rögzítésű kormányszárak esetében a kormány magasságát a kormányszár emelésével érhetjük el. Az Ahead rendszer esetében a távtartók átcsoportosításával és/vagy megfordítással lehet változtatni a magaságon. A kormány távolságát pedig a kormányszár eltérő hosszra történő cseréjével lehet megoldani. A szögállást biztosító kormányszár esetében a kormányszár lefele-felfele forgatható, így a kormányfogás magasság és helyzete egy körív mentén (akár +80 és -80 fok) a tág határok közt állítható.

Szögállást biztosító kormányszár-típusból többféle megoldás van forgalomban. Rendszerint a szár első fele fordul egy forgáspont körül: amely lehet a villanyak tetején vagy a szár egy meghatározott (villanyakhoz közeli) pontján. Egyes típusoknál a csukló oldalán található a szögállításra szolgáló csavar, más rendszernél alul és felül vannak a csavarok, illetve van olyan megoldás, ahol kiegészítő rögzítőbilinccsel és állítócsavarokkal történik a szögállítás. Fontos, hogy kormányszár összes csavarkötését az előírt nyomatékkal kell rögzíteni, ellenkező esetben a kormány vagy a kormányszár kilazulhat, túlzott megszorítás-nyomaték esetén pedig eltörhet. Sajnos a szögállítás után előfordulhat, hogy a biztonságos működtetéshez túl rövidek lesznek a bowdenek, valamint a kormányszár-állítással a kormány, a fékkar és a váltókar relatív helyzete megváltozik!

A megfelelő kormányszár kiválasztásához ismerni kell a villanyak-szisztémát – menetes kormánycsapágy és ékes rögzítéshez vagy menet nélküli Ahead rendszer –, illetve a kormány befogóátmérőjét. A villanyak átmérője régebben 1” volt, ma már az 1 1/8” a legelterjedtebb. Mindkettő létezik régebbi menetes nyakkal, és Ahead-es menet nélkülivel, a jelen termékkategóriában mindkét változat megtalálható. A kormánybefogó ugyancsak kétféle méret lehet: a régebben alkalmazott 25,4mm méretet mára többé-kevésbé leváltotta a 31,8mm Oversize standard, így kínálatunkban jellemzően ez utóbbiak szerepelnek.
A központi, szögállítást biztosító csavarrögzítés mellett az állítható kormányszár mindkét végen további rögzítéseket találunk. A kormánynál jellemzően 4 darab, a villanyaknál 2 imbusz csavar kap helyet. Ezek megszorítása pontos, a gyártó által meghatározott nyomatékot igényel.

Az állítható kormányszárak általában hőkezelt alumíniumötvözetből készülnek. Szerencsére a tartósság kérdését az ipar a megfelelő hőkezelésekkel megoldotta, mindemellett intenzív használat során a kormányszár idővel „kifáradhat”, a kormányszár bármely részén hajszálrepedés keletkezhet. A törés elkerülése érekében a kormányszár állapotát rendszeresen ellenőrizni kell!

A Bikepro kerékpáros webáruházban a felsorolt összes szögállítás-szisztéma elérhető, ráadásul mind Ahead, mind ékes rögzítéshez, 25,4 és 31,8mm-es kormánybefogóhoz egyaránt. Elsősorban ismert gyártók termékeit kínáljuk, mint például az Acor, a Promax, a Satori, a Spyral, a PRO, a Trinity, a Zoogie az XLC valamint a Zoom. Az ilyen kormányszárak ára minőség és a felhasznált alapanyag függvényében 3500 és 20.000 Ft között alakul. A állítható típust elsősorban városi, cross, trekking, fitnesz, komfort, ifjúsági és hölgyeknek tervezett kerékpárokhoz ajánljuk.

Árukereső.hu Árukereső.hu