A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Patentszem, stift

Ebben a kategóriában a különböző fokozatszámhoz  való összeszerelő patentszemek és stiftek kapnak helyet, mindenféle kerékpártípushoz.
Rendezés:
Rendezés:

A mai modern többsebességes láncokat már nem tanácsos láncbontóval összeszerelni, 9 hátsó fokozat felett a gyártók ezt kifejezetten tiltják. A lánc bontását végezhetjük szerszámmal, de az összeszerelés kizárólag patentszemmel vagy speciális stifttel lehetséges.
A lánc leszabásához láncbontó szükséges. A gyári kiszerelésben a lánchossz a legtöbb kerékpár esetében elégséges (kivéve tandem, cargo, cruiser), ezt felszereléskor rendszerint rövidíteni kell. A megrövidítést mindig azon a végen végezzük, ahol nincs gyárilag elhelyezett speciális stift (szegecs). Ez utóbbit a 9-12 fokozatú láncok esetében csak egyszer lehet felhasználni. Számos lánctípusnál (jellemzően Shimano, KMC és Sunrace) az összeszerelés történhet külön megvásárolható stifttel (szegeccsel), amit a lánc még érintetlen (gyárilag szegecselt) pontján kell elvégezni. A stiftek fokozatspecifikusak, a megfelelő típust kell venni az adott fokozatszámhoz. A szerelés folyamata egyszerű: szegecs vezető szárát illesszük a kitolt szegecs helyére, majd a lehető legjobb minőségű láncszerszámmal ütközésig toljuk be a szegecset, majd a kiálló szárat fogóval törjük le!

Mindazonáltal a Bikepro csapata a stiftek helyett az egész kerékpáriparban elterjedt, egyben praktikusabban használható patentszem használatát javasolja. A patentszem 8, 9, 10, 11 valamint 12 fokozatos váltórendszerhez (és lánchoz) kapható, és kizárólag adott fokozatszámhoz alkalmazható. (Lásd 11s rendszerhez mindenképpen 11-es patentszem szükséges!) A patentszemmel kapcsolatban mindenképpen el kell mondani, hogy azok döntő többsége – elsősorban 10 fokozattól felfele - egyszer használatos. Ez azt jelenti, hogy az összekapcsolt lánc a szemnél megbontható, de az újra összekapcsolás már egy újabb patentszemet igényel. Tehát ha a patentszem gyártója külön nem specifikálja, hogy terméke többször is használható, akkor a szétszedett szem eldobandó. Ebből következik, hogy láncot a kerékpáron érdemes tisztítani, erre számos speciális tisztító eszköz kapható.

A láncot ideális esetben újonnan felszereljük, majd az elhasználódásig a kerékpáron tartjuk. A patentszem vagy összeszerelő stift rendszerint a lánccal érkezik, ezt a használati utasítás szerint kell beszerelni. A Bikepro kerékpáros webáruházban számos különböző fokozatszámmal kompatibilis patentszem és stift kapható. Mindenképpen figyeljünk a fokozatszám-kompatibilitásra, és gyártóspecifikusságra! A széles vagy keskeny egysebességes, illetve a 6-8 fokozathoz készült láncok esetében a patentszem egyszerű kialakítást kap, az egysebességes láncokhoz pedig létezik félszem toldás. A láncösszeszerelő termékek webáruházunkban 100 és 9000 Ft között alakul, felhasználás, felépítés, felületkezelés és minőség függvényében. A termékek a legnevesebb láncgyártóktól érkeznek, mint például a Connex, a Shimano, a SRAM, a KMC, a TAYA, a Sunrace és az XLC. A láncokkal kapcsolatban nemrég szakcikk is megjelent, emellett a váltórendszerek kompatibilitása is szorosan kapcsolódik a témához.

Árukereső.hu Árukereső.hu