A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Markolat váltókar

Ebben a kategóriában a sok helyen markolatváltóként nevezett termékek találhatók. Ezeket elsősorban városi vagy trekking gépekhez tervezik, agy- vagy láncváltóhoz is, de megtalálhatók közöttük sport MTB célra tervezett váltókar is.
Rendezés:
Rendezés:

A markolatváltó egyenes kormányra szerelhető váltókar, az első ilyen rendszer után sokan ma is „GripShift”-ként emlegetik. A markolatváltó a kerékpár markolat egy részét helyettesíti, elforgatása mozgatja a váltómechanikát. A váltókar tehát a „karmester”, ez vezényeli le a váltásokat, az első és hátsó váltó a láncot a megfelelő első és hátsó lánckékre helyezi, avagy pozícionálja.

A markolatváltó rendszerint alsó-középkategóriás kerékpárokon fordul elő, mindamellett néha még versenyhasználatban is megjelenik. A kerékpárosok egy része esküszik a markolatváltó szisztémára, akár megszokásból, akár mert a csavaró mozdulat számukra ergonomikus, intuitív. Hasonlóképp sokan el sem tudják képzelni, hogy kerékpárjukon ilyen váltókar legyen. Gyermekek és hölgyek számára készült kerékpárokon különösen népszerű a markolatváltó, hisz’ a kéz mindig a váltón van, és elforgatása alig kíván erőfeszítést. Ez egyben a rendszer fő fogyatékossága: rázós terepen a markolatváltó fogása nem kívánt váltást eredményezhet. A bolygóműves agyváltók jelenti a markolatváltó másik fő felhasználási területét.

A kurrens MTB váltórendszerek 8-12 hátsó fokozatot kínálnak, a markolatváltókból viszont akár 6 hátsó fokozatos típus is kapható. Ennek megfelelően régebbi gyártású vagy gyermekeknek készült kerékpárokra is felszerelhető. Ehhez jó tudni, hogy a váltórendszerek kompatibilitása egyenes kormányos típus esetén a Shimano-nál és a SRAM-nál márkán belül 9 hátsó fokozattal bezárólag biztosított. Ez azt jelenti, hogy az adott gyártó 6-fokozatos karja ugyanazon gyártó 9 fokozatos hátsó váltójával működni fog, és viszont. 10 fokozattól a váltókarnak és a váltóknak a megfelelő pozícionáláshoz fokozatszám, gyártó, széria (modellsorozat) és felhasználás szerint meg kell egyezni. Például a webáruházunk kínálatában szereplő SRAM NX Grip Shift markolat 11-fokozatos váltókar csakis SRAM MTB 11s rendszerhez lesz használható, sem SRAM 11s országúti váltóval, sem SRAM 10s vagy 12s MTB váltóval, sem a Shimano bármelyik rendszerével nem tud együttműködni.

Mára a váltóalkatrészek nemcsak a gyártók (Shimano, SRAM, Campagnolo) között inkompatibilisek, hanem az egyes márkák is megszakították a saját rendszeren belüli visszamenőleges kompatibilitást. A gyártók MTB váltórendszere gyakran az országútitól eltérő bowdenhúzás-áttétellel rendelkezik, fokozatszám függvényében is eltér, azaz ma már márkán belül sem helyettesíthető be eltérő felhasználási csoporthoz tartozó és fokozatszámú alkatrész. A vásárló akkor jár a legjobban, ha 9 hátsó fokozat felett a kerékpárra egyetlen márkától annak adott felhasználásra készült, megegyező fokozatszámú és modellelnevezésű alkatrészeit szereli fel.

A Bikepro webshopban többféle markolatváltó kapható, elsősorban MTB, trekking, túra- vagy gyermekkerékpáron történő felhasználásra. Ezen felül bolygóműves agyváltóhoz is tudunk markolatváltót ajánlani. Markolatváltókart elsősorban a nagy alkatrészgyártók kínálnak, mint például a Shimano és a SRAM, emellett webáruházunk a Sunrace és Ventura márkákat is forgalmazza. Az árak szettben 2500-40.000Ft-ig terjednek, a karok rendszerint oldalanként is megvásárolhatók. A váltókról, illetve a bowdenek fontosságáról számos Bikepro szakcikk jelent meg:

A különböző váltórendszerek kompatibilitásáról

A fokozatszámokról

A hátsó kazettatestek fejlődéséről

A bowdenház-választásról

Mi a szerepe a bowdenház kupakoknak a fék és váltásteljesítményben?

Miben segít neked a jó fékbowdenszálról és váltóbowdenszálról készült szakkcikk?

Tudtad, hogy léteznek alternatív váltórendszerek?

Árukereső.hu Árukereső.hu