A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

MTB 27,5 Colos Teleszkóp

Ebben a termékkategóriában a 27,5 colos (650b, 27,5", 27,5+) MTB kerékmérethez tervezett teleszkópos villák (telók, rugósvillák) kapnak helyet.
Rendezés:
Rendezés:

A kerékméret és a felhasználás függvényében sokféle teleszkópvilla kapható. Ha a kerékméret oldalról közelítjük meg a villák besorolását, az utóbbi 10 évben nagy változásoknak lehettünk szemtanúi. Az MTB hőskorában megalkotott 26"-os kerékméret mellé előbb megjelent a 29", majd a 27,5”. A nagyobb testmagasságú, illetve tömegű bicajosok számára mindenképpen előnyös a 29”-os kerékméret, de vannak hátrányai, például a fokozott tehetetlenség, és az ebből fakadó kevésbé agilis karakter. A kerékpáripar tehát „feltalált” egy köztes megoldást, a 27,5”-t (avagy 650b), amely a legtöbb bicajosnak „eladható”. A 29er-től a stabilitást és az alacsony gördülési ellenállást, a 26”-tól a gyorsíthatóságot és könnyed irányítást „örököli” meg, és akár „masszív” 150-170mm rugóút mellett is jól irányítható vázgeometriát biztosít. Emellett 150-160cm testmagsasággal is sikerrel használható. Manapság 27,5”-os keréknek egy újabb variánsa is elterjedőben van, a 3,0”-os külső gumikkal is kompatibilis 27,5+ méret.

A jelen termékkategóriában szereplő 27,5”-os és 27,5+ teleszkópvillák manapság számos különböző MTB felhasználásra és árszínvonalú kerékpárokon fordulnak elő, a belépő szintű hobbi MTB-tól a legújabb többmilliós MTB Enduro versenygépekig. Érdemes megjegyezni, hogy a kerékméret és kisebb mértékben a felhasználás határozza meg az adott villa felépítését, a szár hosszát, a beépítési magasságot és a villageometriát. Az MTB XC, az AM/trail, az enduro és a DH kerékpárkategóriák eltérő kialakítású, méretű és geometriát alkalmazó teleszkópvillát igényelnek.

A teleszkópvilla típustól függően különböző anyagokból készülhet. A villa szára (más néven „lába”) készülhet magnéziumból vagy ötvözött alumíniumból, a becsúszószárak erős ötvözött alumínium vagy acélcsövek. A váll rendszerint alumínium, esetleg karbonkompozit, míg a villanyak anyaga erős acél vagy alumínium. Fontos még a villa szerkezeti felépítése, valamint a becsúszók átmérője. A legkisebb igénybevételnek kitett trekking villák becsúszó átmérője rendszerint 28mm, míg a DH villáké akár 40mm is lehet. Az átmérő növeléssel fokozható a villa merevsége, stabilitása, pontos működése és az első kerék fékteljesítménye. A becsúszószárat a gyártók rendszerint kemény anodizált felületkezeléssel és súrlódáscsökkentő bevonattal látják el.

A rugózó elem a villaszár belsejében található, lehet acél spirálrugó vagy légrugó. Az utóbbi könnyebb, de a légzárás biztosítása miatt szimmeringet igényel, így működése nem annyira finom. A rugózást bizonyos mértékig csillapítani is kell: mind a befele úton, mind kirugózáskor. A csillapítás a jobb telók esetében hidraulikus és állítható. Csillapítás nélküli típust szerintünk kizárólag alacsony költségvetésű városi gépekbe érdemes vásárolni, rövid rugóúttal párosítva. A jelen termékkategóriában szereplő 27,5” és 27,5+ „telók” az említett rendszerek bármelyikét alkalmazhatják. Jegyezzük meg, hogy az itt szereplő két azonos abroncsmérethez készült villatípus felépítésre és geometriára eltér, valamint a 27,5+ akár 29”-os kerékméretet is fogad.

A 27,5”-os teleszkópvillák rugóútja MTB XC kerékpároknál jellemzően 100mm, MTB maraton gépeken 120mm, all mountain és trail felhasználáshoz 130-140mm, endurónál 150-170mm, a DH/freeride gépekben akár 200mm is előfordul. További meghatározó paraméter a villanyak átmérő és -hossz. A nyak rendszerint A-Head rendszerű, az átmérő pedig 1 1/8”, 1,5”, vagy kúpos (tapered), ahol a felső átmérő 1 1/8”, az alsó pedig rendszerint 1,5”. A kereket tartó saru is többféle rendszert követhet: a hagyományos gyorszáras vagy menetes rögzítés ennél a modern változatnál már nem túl gyakori, egyre terjed 15x100mm és a BOOST 15x110mm átütőtengely-rendszer. A fékfelfogatás pedig PM (Post Mount) vagy FM (Flat Mount) rendszerű, de adapterezéssel van némi átjárhatóság a többi szisztéma felé.

A Bikepro webshopban a teleszkópvillák 27,5” és 27,5+ kerékmérethez készült változata igen népszerű, a hobbifelhasználástól a DH versenyzéshez tervezett típusokig többféle típus kapható. A gyártók tekintetében az ipar legismertebb neveivel találkozhatunk, mint például az amerikai Rock Shox és Manitou, valamint a távol-keleti SR Suntour. Egy ilyen teló már bő 70.000Ft-ért megrendelhető, a profi felhasználásra tervezett csúcsmodell viszont már közel 300.000Ft-ot kóstál.

Árukereső.hu Árukereső.hu