A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Hegyi kerékpár, MTB Kerékpár

Szakszavak ebben a kategóriában: Hobbi MTB kerékpár / XC sport MTB kerékpár / Maraton kerékpár / All-Mountain kerékpár / 29-es kerékpár / Enduro kerékpár / Freeride kerékpár / Downhill kerékpár

Rendezés:

A MTB (kiírva mountain bike, magyarosan hegyikerékpár) kerékpárkategória igen szerteágazó, megannyi szakágat és stílust ölel fel. Ami közös bennük, hogy az MTB bicajokat terepen használják, jellemzően egy vagy több nyomos erdei ösvényeken, sziklás, gyökeres talajon. Jellemzőjük a széles, bütykös mintázattal ellátott gumiköpeny, a hatékony kerékfelfüggesztés, illetve kiváló hatásfokkal rendelkező tárcsafékrendszer, amely segít a meredek lejtmenetek leküzdésében.

Az MTB fogalomkörön belül a Bikepro webáruház következő kategóriákat különbözteti meg: Hobbi MTB kerékpár / XC sport MTB kerékpár / Maraton kerékpár / All-Mountain kerékpár / 29-es kerékpár / Enduro kerékpár / Freeride kerékpár / Downhill kerékpár. A XC (cross country), a maraton, az enduro és a DH szakágak (az XCO egyben olimpiai szám), az all-mountain és a freeride egy-egy stílust takar, a hobbi MTB kategória a tereptúrázást és kikapcsolódást különbözteti meg az elhivatott mountain bike sporttól. Továbbá kerékméret alapján (26”, 27,5” és 29”) osztályozhatjuk még a hegyikerékpárokat.

De nézzük, hova nyúlnak vissza az MTB gyökerei, miként terebélyesedett faóriássá! Az 1960-70-es években pár tucat kaliforniai sportos hippi megunta az országutakon való bringázást, és az akkoriban népszerű cruiser típusú kerékpárokkal le-letért le a környező hegyek földútjaira. Hamar ráéreztek a terepen száguldás ízére, idővel a „csotrogány” bringákat elkezdték átalakítgatni egyre célszerűbb masinákká. Szélesebb, egyenesebb kormányt, ballonos motorkerékpár gumikat szereltek fel, a vázat merevítésekkel erősítették. Az említett fiatalok közül páran – Gary Fisher, Tom Ritchey és Joe Breeze – elkezdtek újfajta vázakat és alkatrészeket készíteni, melyek eleve erősebbek voltak, a nehéz terepen biztosabban gurultak. Ezzel megszületett a mountain bike műfaj, amely napjainkban az egyik legnépszerűbb kerékpáros sportág.

Az elmúlt 5 évtized során a mountain bike forradalom nagy változáson ment át. A bicajok tömege lecsökkent, és ma már különböző szakágakra specializálódott típusokból választhatunk. Népszerű a cross country (XCO), az enduro (EWS), illetve a downhill (DH). Új technológiák és anyagok (alumínium, karbon) jelentek meg, hatékonyabb alkatrészeket, váltórendszereket, hidraulikus tárcsafékek és teleszkópos kerék felfüggesztéseket fejlesztettek.

A lényeg mindazonáltal ugyanaz: a mountain bike olyan kerékpár, mellyel bátran elhagyhatjuk a szilárd burkolatú utat, hiszen kifejezetten terepbicajozásra lettek tervezve. A vázak kialakításában két fő változatot különböztetünk meg: a merevfarúakat és az összteleszkóposokat. Az utóbbi esetében a hátsó kerék is le tudja követni a talaj egyenetlenségeit, amely nemcsak komfortnövelő tulajdonság, hanem a folyamatos talajjal való érintkezés fokozza a tapadást és fékezhetőséget egyaránt. Általánosságban elmondható, hogy minél egyenetlenebb, extrémebb terepviszonyok között szeretnénk használni a kerékpárunkat, annál nagyobb rugóútra van szükségünk.

Napjainkban már az egyszerűbb körülmények között használt hobbi MTB és cross country modelleket is legalább 100mm-es rugóúttal szerelik, a spektrum másik végén szereplő downhill kerékpárok pedig akár 200mm feletti rugóutat kínálnak. A rugózás terén a maraton, trail, all-mountain, enduro típusok a két véglet helyeznek el, és döntően összteleszkópos rendszerűek. Végezetül ideje definiálni a bevezetően említett MTB kerékpárkategóriákat. A „hobbi-túra” a legegyszerűbb MTB gépeket takarja, ez egyben a legnépszerűbb típus. Rendszerint elől 100mm rugóutat kínál, merevfarú kivitel, az alkatrészek nem túl könnyűek, emellett a minőség és a terhelhetőség sem elsődleges. A megfizethetőség mindezért sokakat kárpótol.

A Cross Country (XC, XCO, CC) kategóriában a fürge MTB kerékpárok tartoznak, ezekkel könnyen mászhatunk emelkedőket, de lefele többlet odafigyelést igényelnek. A rugóút 100-130 mm között van, az XC gépek lehetnek merevfarú vagy összteleszkópos kialakításúak. Az alkatrészek és a kerekek itt a lehető legkönnyebbek. Az „all-mountain” vagy „trail” kategóriába sorolt gépektől elvárás, hogy fel- és le kiválóan teljesítsenek, akár nehéz terepviszonyokot élvezetet nyújtsanak. Így a kerékpárok könnyűek, elől-hátul 140-160 mm rugóúttal rendelkeznek, emellett könnyen tekerhetők. Alkatrészeik nem túl nagy terhelésre vannak tervezve, inkább a súlyoptimalizálás a fontos szempont.

Az Enduro kerékpár fő jellemzője, hogy a kemény, extrém terepen a lehető leggyorsabb legyen, viszont a DH-val ellentétben az EWS versenyeken emelkedős szakaszok is szerepelnek. A kerékpárok elől-hátul 160-170mm rugóúttal rendelkeznek, alkatrészeik igen erősek, nagy terheléseket is képesek felvenni, de emellett a mászások miatt tömegre és hajtáshatékonyságra is optimalizáltak. A „downhill” (DH) szakágban extrém, köves, sziklás, gyökeres, de legfőképp nagyon meredek nyomvonalon száguldanak a bringások, ennek megfelelően - különösen nagy igénybevétel miatt - ezek a kerékpárok hosszú rugóúttal rendelkeznek. Speciális vázgeometriájukból valamint a nagy rugóútjukból eredően hajtásuk nem a leghatékonyabb. Alkatrészeik extrém terheléseknek is ellenállnak.

Ha a kerékméret oldalról közelítjük meg a besorolást, az MTB az utóbbi 10 év során igen nagy változáson ment át. A kezdeti 26"-os kerékméret mellé előbb megjelent a 29", majd a 27,5", apránként teljesen kiszorítva a korábban egyeduralkodó 26-ost. A gyártók a két új kerékméret bevezetését a jobb gördülési tulajdonságokkal indokolták, a vázgeometriák finomítása után a publikum is szívébe zárta mindkét „kihívót”. A Bikepro webáruház a felsorolt összes MTB típussal és kerékmérettel rendelkezik. A gyártók tekintetében többek közt az alábbi jól csengő márkáktól választhatunk: Cross, Csepel, Gepida, Hauser, Mali, Neuzer, Rock Machine, Schwinn Csepel és Superior. Az árak természetesen rendkívül nagy szórást mutatnak, 90000-től 1250000 Ft-ig terjed a skála. Amit még tudni kell: a Bikepro „gagyival” nem foglalkozik, így a legkedvezőbb áron kapható modell is vállalható, éveken ét jó szolgálatot fog tenni.

Végezetül említsük meg legújabb szolgáltatásunkat, a „Személyre szabott kerékpár ajánlást”. A már említett szakértelmere is tapasztalatra építve csomagunkban egy 29 kérdésből álló kérdőíven vezetjük végig a potenciális kerékpárvásárlót, amelyet a beküldés után szakértő kollégánk értékel ki. Ezt követően e-mail-ben személyre szabott tanácsadást és ajánlatot küldünk. A szolgáltatás ára 9990 Ft, amennyiben nálunk történik a kerékpár beszerzése, szolgáltatás ára 100%-ban beszámításra kerül a vételárba. A kerékpár megvásárlása után a tanácsadásban résztvevők automatikusan bekerülnek VIP csoportunkba, ahol számos kedvezmény és extra bónusz szolgáltatás érhető el. További információ a szolgáltatásról itt található.