A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Egy sebességes menetes racsni

Ebben a termékkategóriában az egysebességes kerékpárokhoz való single speed menetes lánckerék (racsni) találhatók.
Rendezés:
Rendezés:

A jelen termékkategóriában szereplő egy lánckereket tartalmazó menetes szabadonfutó (más néven „racsni”) jellemzően egysebességes „single speed” kerékpárokon fordul elő. Az „egysebesség” elnevezés nem teljesen fedi a valóságot, mert bizony többféle sebességgel lehet közlekedni ezekkel a gépekkel: valójában egy áttételi arányról kellene beszélni. Többnyire a mindennapos közlekedéshez használnak ilyen hajtással rendelkező kerékpárt, sallangoktól mentes letisztult, praktikus szerkezet.

Kapható készre épített single speed kerékpár, de régebbi országúti vagy MTB kerékpár is átalakítható ilyen rendszerre. Ezt legegyszerűbben úgy lehet megtenni, ha a menetes hátsó kerékagyra egy lánckereket tartalmazó menetes szabadonfutót szerelünk, elől pedig egy lánctányért hagyunk meg. (Amennyiben a kerékpár kazettás hátsó kerékaggyal szerelt, egy másik termékkategóriában ehhez való lánckereket is kínálunk. Itt racsnikat gyűjtöttük egybe.) Az „egysebességes” menetes racsni elérhető hagyományos agymenethez vagy BMX-hez – az utóbbi speciális BMX agytestet feltételez. A racsnik fogszáma BMX esetében 13 vagy 14, „nagymenetnél 16-tól 22 fogig terjed.

Milyen fogszám az ideális? Ezt függ az első lánctányér fogszámától, illetve a felhasználás típusától. Az egysebességes gépek jellemző áttételi aránya terepen 2:1, míg aszfalton inkább 2,5:1 áttételi arány az elterjedtebb. A lánc feszességének beállítását rendszerint vízszintes papuccsal, vagy állítható középcsapágyházzal oldják meg. Amennyiben egyik sem adott, a hajtáslánchoz láncfeszítőt kell alkalmazni, amelyek itt találhatók.

Érdemes magasabb színvonalú racsni venni, mivel ezek hőkezelt fogakat és megbízhatóbb, erősebb szabadonfutó szerkezetet kínálnak. Tapasztalataink alapján a tartósság kifizetődő! A Bikepro kínálatában számos egy lánckereket tartalmazó menetes szabadonfutó szerepel, elsősorban specialista márkáktól, mint például a Dicta és a Sturmey Archer. Az ilyen racsnik ára 1000 és 4500 Ft között alakul.

További információt a témáról az alábbi Bikepro szakcikkekben található:

Minden információ a kerékpárláncokról

1, 2 vagy három lánckerék?

Árukereső.hu Árukereső.hu