A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Egy sebességes city, fixi váz

Ebben a termékkategóriában az egysebességes, avagy fixi váztípus található, jellemzően városi kerékpározáshoz.
Rendezés:
Rendezés:

A city bike, avagy városi kerékpár kategória a bicajok igen széles spektrumát fedi le: a közös bennük, hogy a mindennapi kerékpáros közlekedést szolgálják. A vázak szemszögéből nézve webáruházunk ide veszi a single speed és fixi kerékpárokat is, lévén ezeket is döntően a városok forgalmas utcáin használják. A pontos meghatározáshoz sem a kerékméret, sem a vázkialakítás tekintetében nem találunk fogódzót: bármi lehetséges a 16”-os összehajtós bringától a 28”-as országúti/trekking kerékméretig, de egy női vázas egysebességes is vagy éppen egy hagyományos vázkialakítással rendelkező láncváltós modell is ide sorolt.

Ami még fontos, hogy a city / városi kerékpárok döntő része eleve kiegészítőkkel felszerelt, sárvédő, csomagtartó, kitámasztó, világítás, csengő szinte mindig megtalálható rajtuk, de gyakran még a kosár is alapszolgáltatás. Éppen ezért a vázat is fel kell készíteni ezek fogadására, tehát a szállításához csomagtartót fogad, sárvédőkkel is felszerelhető, emellett dinamós világításrendszerre előkészített. A city kerékpárok jellemzője az egyenes, enyhén emelkedő vagy akár visszahajló „cruiser” kormány. A vázgeometria a felegyenesedett testtartást támogatja, az irányítás se nem gyors, mint egy teljesítménycentrikus országúti, se nem lomha, mint egy terepkerékpár esetében. Következésképpen megfelelő kompromisszumot jelent a gyors és lassabb haladás, a forgalomban történő manőverezés, a komfort és a kiszámíthatóság között.

A városi kerékpáron bármilyen fékrendszer előfordulhat, a hatékony V-féktől, a modern mechanikus, esetleg hidraulikus tárcsafék-rendszeren keresztül az „ósdi” patkófékig.  A váz ezek valamelyikéhez optimalizált kialakítású. Érdemes még kiemelni, hogy számos „city bike” nyeregcsöve rugós felfüggesztést kínál, a nyereg pedig a maximális komfort érdekében vastagon párnázott. A koncepciót követve a kormányszár sok esetben biztosítja a kormánypozíció tág határok közt történő beállítását.

A vázalapanyag jellemzően acél, esetleg prémium modellek esetén Cro-Mo ötvözet vagy hőkezelt alumínium. Kiemelten fontos a jó ár-érték arány, a működtetési költségek minimalizálása, éppen ezért a legtöbb esetben bevált technológiák és tartós alkatrészek kerülnek felszerelésre. Az össztömeg ezzel szemben nem elsődleges szempont, hacsak a település domborzata ezt nem igényli. A városi kerékpárokat célszerű defektvédett külsővel vagy belső gumival ellátni, emellett gyakori az egyetlen áttételes vagy az agyváltós hajtáslánc. A városi bicaj kiválasztásánál fő szempont, hogy a célnak és személyes preferenciának megfeleljen, továbbá mintázat nélküli gumiján a kerékpárost a lehető leggyorsabban, a legbiztonságosabban és minimális költségen juttasson el bárhova – akár az év minden napján, ragyogó napsütésben, zuhogó esőben egyaránt!

Nézzük akkor a városi kerékpárok manapság oly’ divatos válfaját, a „fixikerékpárt. Single speed változatával együtt elsősorban a nagyvárosokban divatos, egyetlen áttételi fokozattal rendelkező kerékpár, azaz „egysebességes”. Eredetileg küldeményszállítást vállaló kerékpáros futárok használtak ilyen gépeket, de manapság a trendi megjelenést előtérbe helyező fiatalok is ilyenen hajtanak. Lehető legegyszerűbb felépítés, csekély karbantartásigény jellemzi ezt a kategóriát. Egyetlen áttétele miatt főleg olyan környezetben válhat be, ahol nincsenek meredek, hosszú emelkedők. A kerékméret jellemzően az országúti / trekking típus (700c). A fixi abban is különleges, hogy örökhajtó áttételt alkalmaz, azaz nem lehet menet közben a pedálozással leállni. A single speed ezzel szemben egyetlen fokozatot kínál, de szabadonfutó mechanikával rendelkezik, így a lejtőkön „el lehet engedni”, a bicajt hajtás nélkül gurul.

A váz a fixi esetében minden esetben hosszanti papucsos, így a láncfeszesség egyszerűen szabályozható. A single speed lehet ejtőpapucsos is, de akkor láncfeszítő kiegészítőt kell felszerelni. Mindkét típushoz egy életfelfogás tartozik, azok számára ideális, akik az egyszerűséget és a megbízhatóságot helyezik előtérbe a kényelem és az abszolút gyorsasággal szemben. Aki az egyetlen áttételre, mint kihívásra tekint, díjazza a sallangoktól mentes letisztult kinézetet és a megbízhatóságot, annak érdemes kipróbálni a „műfajt”. Az egysebességes gépek jellemző áttételi aránya terepen 2:1, míg aszfalton inkább 2,5:1 áttételarány az elterjedtebb. A gyárilag is erre a célra tervezett single speed gépeken nem találni láncfeszítőt, a lánc feszességének beállítását itt vízszintes papuccsal, vagy állítható középcsapágyházzal oldják meg.

A Bikepro webshop mindenféle városi kerékpárt kínál, emellett specialitásunk egysebességes és fixi kerékpár vagy a külön megvásárolható vázszett. A paletta elsősorban a hazai kerékpáriparban jól ismert Gepida, Neuzer és Csepel márkáktól érkezik. Ahogy már említettük, a vízszintes hátsó vázsaruval nem rendelkező kerékpár esetében a láncfeszesség kérdését kiegészítő alkatrésszel lehet megoldani. Webáruházunkban a láncfeszítő kellékek széles választéka áll rendelkezésre, ami a „Hajtás / Láncvezető, láncfeszítő” menüpont alatt található. A gyártók tekintetében jelenleg Shimano, a Sturmey Archer, a Trinity és az XLC ilyen célú termékeit kínáljuk, áruk 5500-tól 10000-ig terjed.

A vázméret kiválasztásánál legyünk tekintettel a következőkre! A felsőcső a legfontosabb adat, mert ez határozza meg egy váz kényelmét és megfelelő méretét. Megmutatja, hogy milyen hosszú a vázközép, és megfelel-e az adott testmagasságnak, mennyire kell előre hajolni hajtás közben. A felsőtestszögnek van egy emberenként változó ideális szöge, ami még kényelmes, de mégis hatékony. Természetesen más mértékű előre hajlás szükségeltetik egy aerodinamikára és maximális sebességre kihegyezett időfutam kerékpáron, mint egy városi cruiser kerékpáron. A váz mindezt meghatározza, a kiegészítőkkel már csak finomítani lehet a testhelyzeten.

A gyártók sajnos nem végtelen, hanem 3-5 méretben kínálják a vázakat, rendszerint S/M/L/XL vagy cm-ben megadott méretben – ez utóbbi nem egzakt, mindössze viszonyítás. Mi is csak hozzávetőleges tájékoztatást tudunk adni a megfelelő vázméretről, mivel az nemcsak a testmagasságtól, hanem egyéb anatómiai paraméterektől – és még a hajlékonyságtól – is függ. De hogy konkrétum álljon itt, a testmagasság/felsőcső-hossz/vázméret tekintetében a számok így alakulnak: 160 cm - 520-530 mm  - 48cm-os (XS) vázméret; 168 cm - 520-530 mm – 50cm(S); 175 cm - 530-540 mm – 53cm(M); 180 cm - 545-555 mm – 56cm(M/L); 185 cm - 555-565 mm – 59cm(L); 190 cm - 570-590 mm – 62cm(XL). Általánosságban elmondható, hogy a nevesebb gyártók prémium kerékpár vázai több vázméretben, kisebb lépésekben állnak rendelkezésre, így könnyebb megtalálni a testmérethez és személyes preferenciához passzolót.

Árukereső.hu Árukereső.hu