A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Lánckeréksor

Ebben a kategóriában a láncváltós kerékpárokon használatos különböző hátsó fokozatszámhoz (6-12) való lánckeréksorok kapnak helyet, mindenféle kerékpártípushoz.
Rendezés:
Rendezés:

A lánckeréksor (más néven kazetta, racsni, fogaskerék) alatt a kerékpár hátsó kerekére szerelt lánckerekeket értjük. Habár a hajtáslánc részét képezik, a váltórendszer is a „magáénak tudja”, hiszen ez az alkatrész határozza meg a kerékpár fokozatszámát és áttételtartományát. A „sor” a lánc által hajtott, amely többfokozatú váltórendszer esetében a hátsó váltó segítségével a sor bármelyik lánckerekére pozícionálható.

A hátsó kerékagyra régebbi kerékpárokon menetesen rögzül, és tartalmazta a szabadonfutó mechanikát is, a modern váltórendszerek esetén viszont kazettás kialakítást kap, és az agytesten lévő szabadonfutó mechanikát is tartalmazó kazettatestre szerelhető fel. A hátsó kerékre szerelt többfokozatú lánckeréksor egyetlen lánckerekes változata a hátsó lánckerék, amely single speed (egysebességes, fixi), illetve agyváltós többsebességes kerékpárok sajátja.

A Bikepro webshopban mind többsebességes menetes és kazettás, mind az egyetlen lánckereket alkalmazó variáns nagy választékban kapható. Mivel fokozottan terhelt, kopásnak kitett alkatrészről van szó, a lánckerék(sort) érdemes körülményektől függően 3000-6000 km-ként lecserélni, mielőtt még a fogak annyira megkopnának, hogy az új lánc „ugrik” a lánckerekeken. Kiválasztáskor a legfontosabb szempont a fokozatszám-egyezés. A lánckerekek számának mindenképpen egyezni kell a váltórendszer fokozatszámával: így ha a váltás 10-fokozatos, a sornak (és a láncnak) is ezzel kompatibilis 10-es típusnak kell lenni.

Kerékpáros webshopunk minden termékleírásában szerepel a fokozatszám, ezzel megkönnyítve a választást. A „fokozatszámlétrán” lentről felfele haladva webáruházunkban az „1S”, egysebességes, fixi, illetve kontrás és bolygóműves agyváltóval rendelkező hátsó agyara többféle típusú lánckerék vásárolható. Tartalmazhat szabadonfutó mechanikát, vagy lehet egy adott szisztémához gyártott, menetes vagy közvetlenül az agytestre szerelhető többféle bordás lánckerék. Szélességét tekintve pedig ú.n. standard 3/32” lánchoz való (2-2,3mm) vagy szélesebb (3mm) BMX/pálya lánchoz optimalizált, ez utóbbihoz speciális 1/8”-os lánc szükséges. Webshopunk széles választékában majd minden felhasználási típushoz kapható „1S” lánckerék 500-5000 Ft-os árfekvésben.

A többsebességes rendszerekhez tartunk régi szisztémát alkalmazó menetes sorokat 5-9 fokozatszámig. Egy ilyen ritkaság cseréje 2500-7000 Ft-os költséget jelent, érdemes megragadni az alkalmat, mivel a kerékpárbolt nemigen foglalkozik ezzel a típussal! Kazettás sorok tekintetében is tengernyi a választék: 7-12 fokozatszámig, számos ismert gyártótól, kiváló minőségben. Megkockáztatjuk, hogy nálunk minden kerékpárhoz vásárolható kompatibilis kazettás sor, beleértve a legújabb Shimano Micro Spline vagy SRAM xD rendszerhez való. Amin még érdemes elgondolkodni, az a fogszámkiosztás. Ebből is többféle áll rendelkezésre, bizonyos esetekben a csere során változtathatunk a kiosztáson ezzel „tuningolva” az áttételtartományt. Az ár – mint a választék – óriási szórást mutat 3000-140000 Ft-ig terjed. Ez utóbbi egy fejlett ötvözetből CNC-mart 12-fokozatos xD típus, valódi mestermű!

Elmondható, hogy esősorban a nagy alkatrészgyártók, mint a Shimano és SRAM kínál az alkatrészcsaládokon belül többféle fogszámkiosztással rendelkező lánckeréksort, emellett a Suntour termékei is kaphatók a Bikepro webáruházban. Végezetül soron belül a lánckerekek egyesével is elérhetők, illetve a sorok rögzítéséhez többféle rögzítőcsavar kapható, akár extra anodizált színekben is.

A kurrens váltó- és hajtásrendszerekkel kapcsolatban több Bikepro szakcikk jelent meg:

- a hátsó kerékagyon található kazettatestekrők

- a kompatibilitásról

- a láncváltórendszerek fejlődéstanáról
 

Árukereső.hu Árukereső.hu