A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Országúti felni, 622-es abroncs, melyet 700C néven is szoktak nevezni.

Országúti felni, 622-es abroncs, melyet 700C néven is szoktak nevezni.
Rendezés:
Rendezés:

Az országúti kerékpárok tradicionális kerékmérete 700c, amely 622mm peremátmérővel rendelkezik. Mindkét elnevezés használatos. Jó tudni, hogy a 700c országúti kerék, a 28”-os trekking és a 29”-os MTB ugyanazt az ETRTO szabvány szerinti 622mm abroncsperemátmérőt alkalmazza. Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy az összes 622-es kerék és gumimodell csereszabatos. Az országúti felnik 20-28mm szélességű nagynyomású külsőkhöz optimalizáltak, míg a trekking és 29” MTB felnik eltérő kialakítást kapnak.

A kerékpárkerék felnije egy abroncs, azaz fémkarika 16-36 db belső íven elhelyezett furattal. Döntően alumíniumötvözet alapanyagból extrudálással készül, a prémium kategóriában viszont ma már számos karbonkompozit abroncs található. A kerékméret valójában a felni peremátmérője: a gumiköpeny fogadásához az abroncs mindkét oldalán peremmel rendelkezik, ezen belül egy vájat található, amelybe a gumi fém vagy Aramid sodronya illeszkedik.

Az országúti gumik a keskeny, pehelykönnyű kialakításhoz passzoló felniszélességet kívánnak. A szélességet, illetve a megfelelő peremátmérőt a gumin szereplő ún. ETRTO szám jelöli. Csere esetén, a bicaj kerekén lévő gumi ezen adatait kell legyezni. Az ETRTO szám két paramétert jelöl: az egyik gumiköpeny szélessége, másik az abroncs peremátmérője. Például a gumi oldalfalon szereplő 700x23c mellett rendszerint megtalálható az ETRTO szerinti méret (23-622), ez utóbbi a fenti két paraméterre utal milliméterben számolva. Tehát a 700c-nek nevezett szabvány külső gumi univerzális ETRTO száma 622, mint ahogy a kategóriamegjelölésben is szerepel. Az alkalmazható gumiköpeny-szélesség már nem ilyen egzakt egyezés: ezt elsődlegesen az abroncs peremek közt mért belső szélessége határozza meg. Az ajánlott érték országúti kerékpárok esetén 60-80% közötti, így a legelterjedtebb 25mm széles gumihoz a 16-20mm belső peremszélesség (vagy 19-24mm külső szélesség) ideális párosítás.

A felni kiválasztásánál a harmadik fontos paraméter a furatszám. Ennek meg kell egyezni a kerékagy furatszámával, pontosabban az agyat a felnivel összekapcsoló küllők számával. A felni profilmagassága és furatkialakítása határozza meg, hogy milyen hosszú küllőre van szükség. Amennyiben felnit cserélsz, a profilt is vedd figyelembe, máskülönben a meglévő küllőket is le kell cseréni.

Webáruházunkban az abroncsok ára 4000 és 35000 Ft között van a felhasznált alapanyag és a gyártástechnológia függvényében. A felső kategóriában erősebb ötvözetekből hegesztéssel precízen illesztett típusokat találunk, míg az olcsóbb „felnik” lágyabb, hajlékonyabb anyagból készülnek stiftes illesztéssel és gyengébb mérettoleranciával. Fontos tudni, hogy az abroncs készülhet abroncsfékes használatra vagy tárcsafékhez. Az előbbinél a perem külső oldalfala fékezés céljára lett kialakítva, általában köszörült, míg az utóbbi erősebb kialakítást kap fékező felület nélkül. A tárcsafékes felni így abroncsfékes használatra nem alkalmas. Továbbá a felnifékes használat jobban amortizálja az abroncsot – főleg nedves időjárásban -, így gyakrabban szorul cserére. Tárcsafékes használat mellett a felütések és a küllő általi feszítőerő teheti tönkre a kerékabroncsot.

Árukereső.hu Árukereső.hu