A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kormányszarv, mely fokozza kényelmet és a mászó képességet.

Ebben a termékkategóriában a kormánytoldalékok, más néven kormányszarvak kapnak helyet, egyenes kormányos kerékpártípusokhoz. A szarv fokozza kényelmet és a mászóképességet.
Rendezés:
Rendezés:

A kormányszarv az egyenes vagy emeléssel rendelkező hajlított kormánnyal szerelt kerékpárok esetében többlet fogáslehetőséget és hatékonyabb mászást tesz lehetővé. A kormány két szélére szerelt előre mutató toldalék fokozza a kényelemet, továbbá meredek terepen a súlypont előre helyezésével kedvezőbb helyzetbe hozza a kerékpárost. Régebben alkalmazása elterjedt volt minden egyenes kormányos bicajon, manapság MTB kerékpárokon nem túl népszerű, ellenben a túra- és trekking típusokon annál közkedveltebb. Ez részben a markolatkialakítással összhangban végzett ergonómiai fejlesztéseknek köszönhető, amelyre később még kitérünk. De miért is merült fel anno a kormányszarv iránti igény?

A kezdetben igen népszerű rövid egyenes kormányokkal ellátott montik irányítása extrém terepen távolról sem optimális. Ez nemcsak a lejtmenetre, hanem az emelkedőre is igaz. A kormány két szélére felszerelt szarv egy vagy akár két további kézpozíciót tesz lehetővé, hatékony súlypontáthelyezéssel párosítva. A hosszabb szarv ilyen szempontból még előnyösebb, a végén befele ívelt kialakítással még az aerodinamikát is elősegíti. Ellenben a hosszú szarv könnyebbeb akadhat bele egy akadályba - ösvényeken jellemzően ágakba. Így a hosszabb kialakítás inkább túra- és trekking kerékpárokon terjedt el, ahol használata több előnnyel jár, és a kényelem fokozása elsődleges szempont.

A kormányszarv alapanyaga általában alumíniumötvözet, szabványméretű bilinccsel csatlakozik a kormányra. Esetleg készülhet karbonkompozitból vagy gumírozott műanyagból. Az előbbi a súlycsökkentést célozza, az utóbbi a kényelmesebb fogást tesz lehetővé. Itt jön a képbe az ergonómiát elősegítő kormányszarv-trend, amit az Ergon indított útnak. A német márka a Kölni Sportegyetem Ergonómia Tanszékével közösen fejlesztett markolataival tökéletesítette az egyik legfontosabb kontaktuspontot, a kormányfogást. A forradalmi fejlesztés alapja a puhább és keményebb alapanyagok használata, illetve a tenyér anatómiai sajátosságait figyelembe vevő formai kialakítás. Ezt egészíti ki egyes Ergon modellek esetében a markolatba integrált anatómiai kialakítású szarv.

A felhasználást tekintve túra- és trekking kerékpárokon ennél jobb megoldással még nem találkoztunk. Mindazonáltal az MTB kerékpárok kormányfejlesztése az utóbbi években más irányt vett. A kormányok evolúciója nem állt meg, eleinte emeléssel bíró hajlított „riser” kormányok terjedtek el, elsősorban az extrémebb szakágakban. Majd évek múltán a kormányok ismét kiegyenesedtek, szélesebbek lettek markánsabb hátrahajlással és enyhe emeléssel párosítva. Ezekre rendszerint nem szerelnek szarvat, de az opció adott.

A Bikepro webshopban többféle kormányszarv áll rendelkezésre, eltérő kialakítással, hajlítással, különböző alapanyagból. A már említett Ergon markolattal kombinált típus a kormányzás – markolat” nemüpont alatt keresendő. Webáruházunkban jelenleg Acor, Longus, Rock Machine, Spyral, XLC és Zoogie márkájú szarv kapható, az ár tekintetében 1800-12000 Ft-ról beszélünk, az utóbbi egy szerszámmal kombinált érdekesség.

Árukereső.hu Árukereső.hu