A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

MTB patentpedál

Ebben a termékkategóriában az automata pedálkötéssel rendelkező, kénylmes gyaloglást biztosító típusok kapnak helyet, jellemzően MTB felhasználásra, de egyéb kerékpározási stílushoz, mint például túrázáshoz, napi ingázáshoz is beválhat.
Rendezés:
Rendezés:

A jelen termékkategóriában szereplő MTB patentpedál gyaloglást (is) lehetővé tevő automata pedálkötés-rendszer, a köznyelvben egyszerűen „bekattintós” pedál. Története onnan indul, amikor a síkötéseiről híres francia Look cég 1984-ben kihozta az első kerékpárra való automata pedálkötést. Ennél a pedálra rálépve egy műanyag nyelv megfogja a cipő talpára szerelt stoplit, megálláskor ezt a kötést bokánk kifele fordításával tudjuk oldani. Kéz nem szükséges a művelethez, mint a korábbi klipszes/szíjas pedálkötésnél. A Look-rendszer sikerességét jól mutatja, hogy változatlan formában a mai napig gyártják.

A Shimano válasza az SPD-rendszer kifejlesztése, így a mountain bike-osok is előszeretettel használják a patentpedált: a gyaloglás lehetősége mellett a SPD pedál mindkét oldalán kínál dokkolható. A stopli pedig immár nem műanyag, hanem ellenálló, hőkezelt acél. Fontos továbbá az „SPD-kompatibilis” jelző, hiszen több gyártó - mint a Look, Time és Crank Brothers - kínál saját (nem SPD) rendszert, amely mindössze a cipők szabvány SPD felfogatását igényli.

A pedálkötés részben azért fontos, mert így hatékonyabban lehet hajtáserőt leadni, emellett a pedálfelületen stabilizálja a lábat, a talp esetleges lecsúszása így majdnem kizárt. Valójában a legtöbben ezért használják: a kötött cipő/pedál kapcsolat a tapasztalt használónak többlet magabiztosság nyújt. (Figyelem: a patentpedál használata gyakorlást/tanulást igényel!)

Számos SPD pedál az egyik oldalon platformpedál felületet biztosít, így a pedálkötés nem kötelező, hanem opció. Emellett a dokkoló mechanika körül néhány MTB SPD pedálkeretet biztosít, így a kontaktus dokkolás nélkül is stabil. Ennek pont az ellenkezője igaz az egyoldalas SPD pedálra, amely országúti teljesítménytúra és fitnesztemi használatban népszerű.

Az SPD egy rendszer, azaz nemcsak SPD-kompatibilis pedált, hanem SPD cipőt is igényel, amely a stoplit fogadja. Webáruházunk a pedál mellé többféle felhasználásra kínál SPD-cipőt, például MTB, fitnesz, túra és akár spinning (edzőtermi) használatra. Tegyük még hozzá, hogy a patentpedál használata a Shimano új Click’R szisztémájával még egyszerűbbé válik. A Click’R hobbikerékpárosok számára készül, a kioldás egyszerűbb és intuitívabb, így a hobbisták mellett a sokat gyalogló kerékpárosok számára is praktikus, a speciális Shimano CT-cipőmodellek akár utcai sportcipőként viselkednek.

A Bikepro kerékpáros webáruházban az SPD pedálok ára kialakítás (keretes, egyoldalas, stb.), felhasználás és színvonal függvényében 10000 és 40000 Ft között alakul. A forgalmazott márkák közt szerepel a jól ismert Acor, Crank Brothers, FLR, Funn, Shimano, Spyral, Wellgo, illetve XLC.

Árukereső.hu Árukereső.hu