Termékek Menü
0
Kategóriák

Nyolc hónap a szabad ég alatt. Avagy mi is az az „otthagyós” lakat?

Lakat vásárlásnál sok vásárló számára komoly visszatartó erő a lakat súlya. Persze tudat alatt mindenki tudja, hogy minél nehezebb a cucc, annál több benne a vas, ergó valószínűleg annál biztonságosabb is, de cipelni senki nem szeretné. Nem is kell. Ismerd meg az otthagyós lakat koncepcióját. Az U lakat erős, és talán az egyik leginkább biztonságos lakatfajta. Viszont használni egy hosszú láncot nagyságrendekkel egyszerűbb, és jóval változatosabb dolgokhoz lehet vele hozzá zárni egy kerékpárt. Viszont a láncos lakatoknak meg van az a borzasztóan nagy hátránya, hogy baromi nehezek. Főleg az 1 méternél hosszabb, vastagabb, biztonságosabb példányok.

De az alapgond az, hogy sokan abból indulnak ki, hogy a lakatot cipelni kell magaddal. És ki a túró akar állandóan magával cipelni egy 3,5 4,5 kilós – tényleg ennyi a tömegük -  láncos lakatot? Leginkább senki. De a jó hír, hogy nem is kell. Ezeket a lakatokat nem arra találták ki, hogy magaddal hurcibáld, hanem arra, hogy HAGYD OTT. Hogy hol? Ahova rendszeresen jársz. Minek vinnéd haza? Rendszeresíts oda állandóra egy ilyen lakatot.

Tipikus példa a melóhely. Aki bicóval jár melózni, az rendszerint napi szinten hagyja ugyanott a gépét, és legalább 6-8 órára, ami ideális arra, hogy egy tolvaj kifigyelje. Ilyen helyre biztonságos (= nehéz) lakat kell.  A jobb lakatokat eleve úgy tervezik, hogy bírják az időjárás viszontagságait. Gondoltuk utána járunk, hogy mi a helyzet az időjárás állóság terén, egy kevésbé márkás lakattal. Áldozati báránynak a Spyral Energy 10 x 10 x 1200 mm-es láncos lakatot szemeltük ki.

A gyerkőceim 4,5 évesek. Minden nap bicajjal megyünk az oviba, télen a hóban pedig szánkóval jártunk. A szánkót, és a bicajokat is ott hagyjuk, az Ovi kerítéséhez láncolva, hogy délutánonként könnyebben és többet lehessen játszóterezni. A teszt 2012 októberében indult. A lakatot úgy helyeztük el, hogy szabad ég alatt legyen állandóan, folyamatosan érje az eső, a hó, a jég, és a sólé. Direkt alacsonyan helyeztük el, hogy a felverődő sárból is kivegye a részét. Ha sok eső esett, akkor bizony az is előfordult, hogy a pocsolyából a lakat egyáltalán nem látszott ki, azaz a komplett zár szerkezet is víz alá merült… Szóval egyáltalán nem kíméltük.

És hogy milyen nyomokat hagyott az eltelt nyolc hónap? Hát… leginkább semmilyet. Azon túlmenően, hogy dzsuvás, mint az állat, a lakat test műanyag borítása néhol megkopott- gyakran játszanak vele a gyerekek az udvaron- ezen túlmenően semmilyen változás nem állt be a használhatóság terén. Gyakran direkt úgy állítottuk be a lakatot, hogy az eső, és a felverődő dzsindzsa is konkrétan belefolyjon, de funkcionális szempontból ez egyáltalán nem hatotta meg. A zár szerkezet kifogástalanul működik, 1-2 ponton látható csak a lakaton némi apró rozsdafolt, de ez is csak elenyésző mértékben. Szóval nálunk ez a lakat bevált. Nem túl drága, mégis kellően biztonságos, és tartós is. Második, otthagyós lakatnak hibátlan választás. Működés és funkcionalitás terén pedig egyáltalán nem lehet belekötni. A 1,2 méteres hossza is bőven elég, teljesen jól használható ez a hossz. Tőlünk megkapja az „Ajánlott” plecsnit.

Ide kattintva elérheted A Spyral Energy láncos lakatot a webshopban.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Tartalmi cikkek
blog comments powered by Disqus
Termékek összehasonlítása
Márkák szerint
Töltsd le! Ingyenes!

Íme az ajándékod!

HASZNÁLD!

Vásárlói értékelések