A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Hogyan válassz kerékpáros kesztyűt? Szövetek, anyagok, szigetelés, évszakok, taktilitás

Szerző: Németh Balázs, Ardó Tamás
Hogyan válassz kerékpáros kesztyűt? Szövetek, anyagok, szigetelés, évszakok, taktilitás Noha száraz, szélcsendes, kellemes időjárásban csupasz kézzel is lehet kerékpározni, rövid időn belül kiderül, hogy az evolúció/Teremtő a kezet nem kormánymarkolat szorongatására találta ki. Fél óra nem probléma, de egy hosszú túra vagy edzés rendesen próbára teszi a bőrfelületet. A megoldás természetesen a kesztyű, amely egy köztes réteg, így nemcsak véd, hanem a jobb típusok a rezgéseket is valamelyest „megszűrik”. Tetejében bukáskor a bőr megmentője!


A kerékpáros kesztyűk szerepe kettős: fizikai védelmet nyújt a tenyérnek, ujjaknak, valamint a megfelelő hőháztartást biztosít a hűvös napokon.


Amikor viszont a hőmérő higanyszála mélybe zuhan, elered az eső, befújnak a hűvös szelek, már nemcsak a bőrfelület sínylődik, hanem maga a kézfej is. A menetszél miatt a 10 fokos hőmérséklet sokkal hűvösebben hat, a valós érzet 5 fokkal játszva alacsonyabb, amit fokoz a szél, valamint a nedvesség okozta rosszabb hőháztartás. A szeles, esős 10 fok biciklin olyan, mint a fagypont körüli hőmérséklet száraz időben gyalogosan. Nincs mese, még a rövidebb biciklizésekhez is kesztyűt kell húzni!

3_kesztyuk

Milyen kesztyűk kaphatók?

A kerékpáros kesztyűk készülnek hideg időjárásra, nyári melegre, valamint a kettő közti átmeneti időszakra. A nyáriak ujjatlan és ujjas dizájnt kaphatnak: az utóbbi fokozottan véd egy bukásnál vagy a csapódó ágak ellen, a „rövid” jobban szellőzik, egyúttal taktilis érzetet biztosít. Hűvösebb időjárásra vékony softshell vagy hasonló alapanyagból készült típus áll rendelkezésre, amely akár fagypontig kényelmes hőháztartást nyújt, megőrizve a pontos váltó-/fékkezeléshez szükséges közvetlen irányítást.

6_kesztyuk

Végezetül ott a „nagyágyú”, az extra hőszigetelést alkalmazó és/vagy vízálló membránnal, valamint hosszú kézelővel ellátott téli kerékpáros kesztyű. Ez a típus az igen fagyos napokon is elegendő védelmet biztosít a hideg és a menetszél ellen. Habár a fagyokra adná magát egy bárhol megvásárolható téli „síkesztyű”, mint később látható, a tenyér-és ujjpárnázással csínján kell bánni…
15_kesztyuk

Ezen felül a kerékpáros kesztyű biztosíthat extra védelmet a külső fizikai hatásokkal szemben, készülhet egy bizonyos kerékpáros stílushoz, továbbá speciálisan hölgyek vagy gyermekek számára.

7_kesztyuk

Mik a jó kesztyű ismérvei?

A fentiekből kirajzolódik, hogy a kesztyűtervezés és -gyártás távolról sem egyszerű, számos buktatót rejt. Végtére a kéz egyedi forma, emellett a kerékpárral érintkező három érintkezési pont egyike, azonfelül nemcsak kényelmünk, hanem biztonságunk szempontjából is meghatározó. Nem mindegy, hogy a kesztyű milyen alapanyagból készül, milyen vastag, a tenyérrész mennyire tapadós, milyen a szabása, mennyi időt vesz igénybe a felhúzás és levétel, nem utolsósorban, elősegíti-e a biztonságos közlekedést? A kezek mérete/formája nagy szórást mutat, és a bicajos kesztyűnek valóban pontos illeszkedést kell biztosítani – nemcsak a kényelem, hanem a kerékpár pontos irányítás miatt is.

5_kesztyuk

A kesztyűhöz használt alapanyagok óriási fejlődésen mentek át az utóbbi évtizedekben. A technikai szövetek minden téren jobban teljesítenek a hagyományos bőrnél vagy gyapjúnál, biztosítják az ideális hőháztartást, védelmet nyújtanak a csapadékkal és a széllel szemben. Emellett a legfejlettebb alapanyagok, mind például a Gore® Windstopper® membrán a teljes vízhatlanság mellett lehetővé teszi az izzadság elpárologtatását, így fokozva a hőszigetelést, javítva a kellemes közérzetet.

3k_kesztyuk
A fejlett szövetek mellett a kesztyűgyártáshoz alkalmazott technológiák is sokat fejlődtek. Ezek részben a funkcionalitást segítik elő, másrészt a fokozott rugalmasság biztosításával javítják az irányítást és a kényelmet. A varrások ma már „overlock” típusúak, laposak vagy akár rejtettek is lehetnek. A kesztyű így pontosabban illeszkedik, ami a jobb szigetelés mellett a pontos kezelést is elősegíti.

Az országúti kormányhoz és az MTB típushoz eltérő kesztyűkialakítás passzol: a specialista gyártók ezen felül a különböző kerékpározási stílushoz, alkalmazáshoz külön modellt kínálnak.
8_kesztyuk

Mi vegyek fel hideg időjárásban?
Az ősztől tavaszig tartó évszak nem kedvez a kerékpárosoknak. A végtagok különösen érzékenyek az alacsony hőmérsékletre és a menetszélre: a láb a szerencsésebb, lévén folyamatos mozgásban van, ami fokozza a vérkeringést és a hőtermelést, ellenben a kerékpár irányításáért felelős kézfej nem lát mást, mint „pofaszelet”. Ha az ízületek kihűlnek, a reakcióidő megnövekszik, egyben romlik a mozgáskoordináció. Az egyetlen megoldás a hőmérséklet, a menetszél vagy a kihűlést fokozó nedvesség elleni hatékony védelem. Vagyis mindenképpen be kell ruházni egy magas színvonalú kerékpáros kesztyűbe!

6k_kesztyuk
A vízzáró membrán alkalmazása segít megelőzni a nedvesség okozta fokozott hőveszteség okozta kihűlést. Ráadásul a belül képződött pára sem rontja a szigetelést, mivel a fejlett technológát kínáló membránon (pl. Goretex, Windstopper) keresztül kifele át tud hatolni. Így ma már tényleg nem öngyilkosság mínusz tíz foknál alacsonyabb időjárásban kerékpározni, akár órákon keresztül is!

A külső réteg általában fejlett membránt kap, amely elleáll a nedvességnek és a szélnek, ám engedi a testpárát távozni.

14_kesztyuk

Miből lehet választani?
A Bikepro számos kiváló technikai színvonalat képviselő kesztyűmodellt kínál, mind a márkák, mind az alkalmazott technológiák tekintetében van miből választani. Van köztük vékony kialakítású, a közvetlen kerékpár-irányítást elősegítő megoldás, amely a fagypont feletti időjáráshoz rendelkezik megfelelő hőszigeteléssel, víz- és szélállósággal. Kapható olyan modell is, amelyet a mínusz 20 fok sem hat meg, a fenomenális védelem mellett speciális „homárujjakat” is kap! A konkrét típusokról a cikk végén szólunk.

A legzordabb napokra a háromujjas kesztyűkialakítás az egyetlen jó megoldás: ilyen is szerepel kínálatunkban!
5k_kesztyuk
Melyik a legmegfelelőbb kesztyű számodra, mi alapján dönts? Az egyik szempont a hőszigetelés, a nedvesség és a szél elleni védelem, bár ezt a legtöbb viszonylag kedvező áron beszerezhető síkesztyű is „tudja”. A kerékpározáshoz ezen felül elengedhetetlen a fék- és váltókarok gyors és pontos kezelése, az irányítás pedig a markolat adta visszajelzések alapján történik. Ha ezek tompulnak, romlik a reakcióidő és a pontosság.

+5 fokig a könnyű, vékony alapanyagú kesztyű is biztosíthat kellő hőszigetelést és minimális nedvesség elleni védelmet.
10_kesztyuk

Hideg időjárásra készült kesztyű esetében a legkülső réteg fő feladata a nedvesség és a szél elleni védelem. A már említett Gore® Windstopper® a legfejlettebb ilyen irányú technológia az iparban, a többi gyártó által kínált hasonló megoldások megközelítik, de nyomába nem érnek. Nem is annyira a vízhatlanság, hanem a még kritikusabb szellőzés, azaz a testpára elvezetése terén. A második réteg a kesztyű szerkezetét alkotó technikai szövet, amelyen belül egy vagy több hőszigetelő réteget találunk. Igen népszerű a Thinsulate™ bélés, amely könnyű, vékony és elképesztően jó hőszigetelő képességgel rendelkezik. A síkesztyűkkel szemben a vékony, mégis hatékony hőszigetelés teszi lehetővé a közvetlen kerékpárirányítást. A tervezők tehát kötéltáncot járnak, amikor a lehető legvékonyabb, mindazonáltal a megfelelő tapadást és szigetelést biztosító anyagvastagságot keresik. A kesztyűk tenyérrésze is speciális felépítést és alapanyagokat kap, itt további rezgéselnyelő, a tapadást és az ellenálló képességet fokozó betéteket is találunk.

12_kesztyuk

A nagyobb igénybevételhez – jellemzően MTB trail, enduro, DH, freeride „csapatáshoz” – tervezett kesztyűk esetében a külső rész a fizikai védelem érdekében megerősített: a tervezők rendszerint gumírozott „koptatókat” helyeznek el. Ha a kéz gyakran ér talajt, ez mind a kezet, mind magát a kesztyűt is óvja a nagyobb sérülésektől. További gyakori megoldás a tenyéren és az ujjakon elhelyezett szilikonnyomat, amely az anyag megvastagítása nélkül biztosít jobb tapadást, azaz biztosabb irányítást.

Említettük, hogy a kerékpáros kesztyűk esetében a tenyérpárnázással csínján kell bánni: tegyük hozzá, hogy érdemes jól sáfárkodni a kézháton lévő „extravédelemmel” is. A rugalmas gumiprotektorok segítenek a kellő flexibilitás terén, de ezek száma sem lehet túlzott, a merev protektor pedig kerékpáros felhasználás esetén „felejtősek”. Az ilyen megoldások a munkavédelmi kesztyűk esetében elfogadhatók, markolatfogáskor csakis akkor működnek, ha pont passzolnak a kézanatómiához. Amennyiben a kézfejbütykök kicsit máshogy állnak, mint ahogy a védő erősítés szabva van, nagy valószínűséggel a kesztyű nem biztosít megfelelő fogást, illetve nem lesz kényelmes. A protektoros kesztyű általában nem arról nevezetes, hogy a kézfejhez idomul…

4_kesztyuk

A kesztyű funkcionalitását a láthatósági szín, illetve külső felületén elhelyezett fényvisszaverő nyomat fokozhatja, így kedvezőtlenebb látási viszonyok mellett is biztosított a láthatóság. Hasonlóképpen a mutatóujjon elhelyezett rátét lehetővé teszi az érintőképernyő kezelését, így telefonáláskor vagy tájékozódáskor sem kell a meleg kesztyűk levenni. Végezetül magas pulzusszám mellett hideg időjárásban a legtöbb kerékpáros arcüregében nedvesség képződik, amely praktikusan a hüvelykujj felett elhelyezett mikroszálas anyagba törölhető.

13_kesztyuk

A kesztyű akkor látja el funkcióját, ha a megfelelő méret, és jól illeszkedik…

A kesztyű szabása ugyancsak fontos kérdés. A kézforma és -méret meghatározza, hogy melyik kesztyű kínál valódi kényelmet. Az ujjatlan nyári kesztyűk esetében a képlet egyszerűbb, a vékonyabb „ujjas” nyári típus pedig rendszerint rugalmasabb alapanyagból készül, így segítve a pontos illeszkedést. Minél erősebb, ellenállóbb, hőszigeteltebb egy kesztyű, annál fontosabb, hogy méretben és formában az adott kézre passzoljon.

A rögzítés tekintetében is sokat tehet a gyártó a kényelemért. A legbiztosabb megoldás a tépőzár, emellett az elasztikus csuklókialakítás (kézelő) is népszerű. A téli kesztyű a csuklónál általában hosszabb kialakítást kap, passzentos - esetleg kétzsilipes – záródással kiegészítve. A kialakítás függvényében ez a hosszúujjas mez vagy dzseki mandzsettája alá vagy fölé is kerülhet. Fontos, hogy a két ruhadarab „végződése” kompatibilis legyen, jól kiegészítsék egymást. Csakis így garantálható a hatékony védelem.

2k_kesztyuk
A rangosabb kerékpáros ruházatra specializált márkák nemcsak az időjáráson és a felhasználáson túl a nemeknek is külön kesztyűkollekciót kínálnak. Ez megnyilvánul a külső dizájnban és a méretezésben, de ami még fontosabb, az anatómiai sajátosságokat is figyelembe veszi. Például számolnak azzal, hogy a női kezek általában keskenyebbek - kevésbé „markosak” -, a körmök pedig hosszabbak. Pont az ilyen tényezők révén válhat az egyik kesztyű örök kedvenccé.

Továbbá fontos hogy a bicajos kesztyűt - főleg téli bicajos kesztyűt - NE a szokásos módon próbáld fel, hanem eleve markolatfogással. Ez praktikusan egy kormánymarkolattal végezhető. Amikor ráfogsz a markolatra, a kesztyű formája megváltozik, a felsőrész kifeszül, a tenyérrész felveszi a markolat formáját. Jó esetben az „átalakulás” a kesztyű szabásába tervezett, így például a felső szigetelő légréteg nem nyomódik ki, vagyis a hőszigetelés nem romlik, a tenyérrész pedig nem gyűrődik, nem feszül túlzottan, és nem okoz nyomáspontot.

3_téli_ruházat

Természetesen a szigetelés kérdése téli kesztyű esetében meghatározó. Tapasztalatunk szerint a fokozottan bélelt, kevésbé rugalmas technikai anyagokból készülő kesztyűkből szerintem célszerű fél-egy számmal nagyobbat venni, hogy ráfogva a markolatra is maradjon szigetelő légréteg a kézhát fölött.

A markolaton történő próbálgatás lehetőséget biztosít arra is, hogy a tenyérrészt teszteld. Egyes extrém hideg időjárásra tervezett téli kesztyűkön hiába van tenyér részen gumírozás, a belső és a külső réteg közti tölteten rész el tud csúszni, a két réteg egymástól függetlenül mozoghat, abból minden lesz, csak nem stabil kormányfogás.

1k_kesztyuk

Válassz felhasználásnak és időjárásnak megfelelő kesztyűt!

Mint a fentiekből kiolvasható, a kesztyű kiválasztását elsősorban az alkalmazás (kerékpáros stílus, felhasználás) valamint az időjárásban határozza meg. Kellemes időjárásban az előző tényező dominál, mihelyst hűvösre fordul, az utóbbi. Termékleírásainkban rendszerint szerepel utalás a „keményebb” stílusra: egy kesztyű nevében a „Enduro” vagy a „Freeride” jelző erre utal. „XC” vagy „Marat(h)on” a teljesítményorientált MTB használatot jelzi, a „Road” vagy például „SL”, „Light” pedig egyértelműen aszfaltos bringázásra készült kesztyű lesz. Ahol a névben nincs ilyen jelző, ott a leírás segíthet az ajánlott felhasználás terén, a kategorizálás teljes hiánya többnyire általános felhasználásra utaló jel. Ez utóbbi az egyszerűbb, alacsony árfekvésű, nem kerékpárruházati márkák termékeire jellemző.

4k_kesztyuk
Az időjárás-meghatározáshoz a termékleírásokat érdemes elolvasni, valamint a kesztyű felépítéséből is következtetni lehet az ilyen irányú „képességekre”. Az ökölszabály, hogy 5-8 fok felett jobban jársz egy relatíve vékony, megfelelő védelmet biztosító kesztyűvel. Ezek döntően „softshell” vagy vékony neoprén alapanyaggal rendelkeznek, többnyire vízálló membránnal kiegészítve. Ha bármilyen zord hidegben képes vagy kerékpározni (tetejében élvezed is), érdemes a technikailag legfejlettebb kesztyűk között válogatni. A kerékpáron eltöltött idő is fontos tényező: negyed-félórát a vékonyabb kesztyűben is el lehet viselni a zimankóban, viszont ha ennél messzebbre visz az út, mindenképpen figyelni kell a megfelelő védelemre.

9_kesztyuk

Milyen teljesítménybeli szintek vannak a kesztyűk között?
A márkák és az egyes termékek tekintetében legjobb közelebbről szemügyre venni a Bikepro kesztyűkínálatot. Mindenekelőtt érdemes világossá tenni, hogy a kerékpárruházatot – ezen belül kesztyűket – régóta kínáló márkáknál jelentős tapasztalat halmozódott fel, emellett elsőrangú tervezőszakembereket foglalkoztatnak (és fizetnek), akik rendszerint maguk is kerékpárosok. Ráadásul sok esetben a márka versenycsapatot szponzorál, ahol a prototípusokat letesztelik, majd a visszajelzések alapján finomítanak a konstrukción. Ezen felül felhasználás és nem szerint külön kollekciókat kínálnak. A kétségtelen „kúlfaktor” mellett, az említett tényezők miatt érdemes valamivel többet kiadni egy márkás kesztyűért.

A Bikepro kínálatában az áhított világmárkák mellett számos általános kerékpáros kiegészítőkre szakosodott gyártó kesztyűi is helyet kapnak. Ezen portékák garantáltan olcsóbbak, jó esetben a minőség és a funkcionalitás terén alig maradnak el a kínálat krémjétől.

2_kesztyuk

A márkás kesztyű megéri az árát?
És hogy konkrét neveket is említsünk: az amerikai Specialized, az olasz Nortwave, a Giro vagy éppen az Answer márka kesztyűit profi bicajosok tesztelték, viselik, a Velotech, az Altrix vagy a Bikefun termékei képviselik a költséghatékony megoldást. A kettő közti szürke terület a neves kerékpárgyártóké, akik a „vasak” mellé ruházati kollekciót is terveznek: nevezetesen a Merida vagy a Rock Machine.

Ennek megfelelően, ha ujjatlan nyári kesztyűt keresel, a „felsőpolcon” ott a Specialized Body Geometry Sport ujjatlan kesztyű női változatban, a Body Geometry Gel ezen felül rezgéscsillapító zselés tenyérpárnázást kínál. Férfiak ellenben válogathatnak a Specialized „74” retro kollekcióból. Ha nem tudsz 7-12 ezer forintot áldozni egy nyári bicajos kesztyűre, a Bikefun vagy az Altrix termékek már 2000 Ft alatt is kaphatók.
7k_kesztyuk
A hosszú ujjas MTB felhasználásra tervezett kellemes időjárásra tervezett kesztyűk közül érdemes kiemelni a legendaként emlegetett Answer WON modellt: könnyű, vékony, azonban némi protektorral rendelkezik. Így az XC-től az a trail felhasználásig az MTB-szegmenst komplett lefedi. A Specialized Trident és az Enduro modell a dinamikusan fejlődő extrém stílusok igényei szerint készül, igényesen kidolgozott darab, szabása követi a kéz anatómiáját, kitűnően illeszkedik, az ujjperceknél elhelyezett hajlítást könnyítő betéteknek a kormányra fogva sem gyűrődik. Emellett a tenyérrész a lehető legvékonyabb, nincs rajta párnázás, így egyszerre élvezhetünk közvetlen irányítást, illetve a speciális műbőr alapanyagnak köszönhetően biztos fogást. Ez ugyebár a montizás alfája és ómegája!

A téli kesztyűkínálatból szemezgetve Specialized Deflect H2O „tudománya” a vízzáró kialakítás, ebben a tekintetben jobb választás a hazai piacon nemigen létezik. És ez szerencsére nem megy a szellőzés rovására: eme „tudomány” a napközben tapasztalt felmelegedésnél aranyat ér. Hőszigetelése valamivel jobb, mint a könnyű, vékony kesztyűk esetében, így a mínuszokban sem kell más kesztyű után kutatni. A Northwave Fast Polar vékony, könnyű, mégis jól szigetel, valamint nem szívja magába a nedvességet. Szerencsés, aki ebben hajthatja végig az telet – hozzon az bármit! A Specialized Element 1.5 és 2.0 a hi-tech alapanyagok teljes arzenálját veti be, teljesítménye kifogástalan.

3_tavaszi_oszi_ruhazat

A kerékpáros öltözködésről két Bikepro szakcikk áll rendelkezésre: egyik a téli, egy pedig az átmeneti tavaszi-őszi ruházatról. Ebben is szerepel ajánlás a kesztyűkre, de ilyen mélységbe terjedelemi okból nem merészkedtünk. Reméljük, a mostani részletes útmutató valóban segít az időjárásnak és felhasználásnak megfelelő kerékpáros kesztyű kiválasztásában! Ha elnyelté tetszésed, kérjük, oszd meg Facebook-on vagy egyéb közösségi platformon!