A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Milyen anyagból készüljön a cipőtalp, és mennyire fontos a merev szerkezet?

Szerző: Németh Balázs, Ardó Tamás
Milyen anyagból készüljön a cipőtalp, és mennyire fontos a merev szerkezet?

A tökéletes kerékpáros cipő kiválasztása az átlag sportlábbelinél nehezebb feladat: a méret és az illeszkedés mellett olyan egyéb tényezőket is fontolóra kell venni, mint a záródásrendszer, a kényelmes járás, a szellőzés, valamint a jelen cikk fókuszát jelentő talpmerevség. A józan paraszti ész azt diktálja, hogy a merev talp a hajtás hatékonyságát elősegíti, de a kérdés – mint később látni fogjuk – ennél lényegesen bonyolultabb.

 

Egy nemrég napvilágot látott kutatás ellentmond a talpmerevséggel kapcsolatos közfelfogásnak. A BikeRadar bicajos portál megismételte a kísérletet, és meglepőmódon ők sem tudták igazolni a merev talp hatékonyságát. Ezen felül maga a pedálkötés által nyújtott előnyök sem könnyen kimutathatók. Az eredmények azt mutatják, hogy a kerékpáros cipőt elsősorban nem a hatékonyság miatt érdemes beszerezni. Még mielőtt az olvasó egy tollvonással kihúzná a bicajos cipőt a beszerzendő cuccok listájáról, gondoljuk tovább a kérdést: a mért wattokat egészítsük ki az ergonómiával és a személyes preferenciákkal!

7k_talpmerevseg_index_hatekonysagEzt nem hiszem el!

A belinkelt Colorado Egyetem által elvégzett tanulmányban a kutatók számos profi kerékpárost kértek fel, hogy hajtsanak különböző intenzitással órákon át eltérő kialakítású és talpszerkezetű cipőkben, a legolcsóbb nejlontalpas, tépőzáras modellektől a méregdrága üreges karbon talpszerkezettel ellátott csúcsmodellekig. Természetesen a kísérlet vakteszt volt, vagyis a bicajosok nem láthatták, milyen cipőben tekernek. A leadott teljesítményt a legújabb wattmérőkkel számszerűsítették, több ponton egyszerre, hogy minden hibalehetőséget kiküszöböljenek. Megdöbbenéssel tapasztalták, hogy sem a sprintek során, sem egyéb intenzitás mellett nem volt mérhető különbség a cipők által biztosított teljesítmény között.

3_talpmerevseg_index_hatekonysag

Az eredmény olyan hihetetlen volt a kerékpáros berkekben, hogy a BikeRadar magazin nyomban megismételte. Három Shimano cipőt teszteltek vakon sportolókkal, újságírokkal: egy belépő szintűt, egy középkategóriást üvegszállal erősített talpút és a profik által előszeretettel használt S-Shyre karbon zászlóshajót. Nyomtak sprintet, intervallumot, emelkedőt, FTP-tesztet, maximális wattot, és az eredmény ugyanaz volt, mint amire a Colorado Egyetem kutatói jutottak: azaz statisztikailag igazolható eltérést nem találtak. 6_talpmerevseg_index_hatekonysagUtána jött az ötlet, hogy a tesztet úgy kellene megismételni, hogy minden alany hozza el a saját, jól bevált cipőjét. Csodák csodájára a kísérletben résztvevő minden egyes bicajos a megszokott lábbeliben jobban teljesített, mint bármelyik tesztcipőben, és azok között továbbra sem volt kimutatható különbség. Vagyis a bicajos cipőt az adott személyhez kell választani, ezen felül a talp vagy bármely más konstrukciós megoldás jótékony hatása jellemzően csakis a hosszú kilométerek után jelentkezik.

2_talpmerevseg_index_hatekonysag

Ergonómia, stabilitás

A kísérletből levont konklúziót a kerékpár egyénhez állításával foglalkozó ún. bike fitting szakemberek többsége is alátámasztja. A sok év alatt több ezer kerékpárossal szerzett tapasztalat azt mutatja, hogy a merevebb talpszerkezet elsősorban nem a teljesítmény szempontjából lehet előnyös, a stabilitásra gyakorolt hatása gyakran meghatározóbb. Intuitív módon feltételezhetnénk, hogy a rugalmas talp segít a nyomáspontok semlegesítésében, noha a tapasztalatok pont ellenkezők: a többlet stabilitást biztosító cipő bizonyul előnyösebbnek ezen a téren. A pontos illeszkedés és a megfelelő tartás a kulcs mind a kényelem, mind a teljesítmény fokozásában.

1k_talpmerevseg_index_hatekonysagA világhíres és a profi kerékpárosok által is előszeretettel használt ausztrál BONT cipőmárka a magyar származású alapítója és vezetője, Németh István szerint (lásd fenti kép) az egyetemi kísérlet azt mutatja, hogy kutatók nem voltak tisztában a bicajos cipők valódi szerepével. Egy bizonyos pont után a merevebb talp a leadott teljesítmény szempontjából már nemigen számít, ámde a megfelelően stabilizált láb hosszabb távon mindenképpen előnyt jelent. Nehéz megmondani, mi az a minimális stabilitás, ami még nem rontja a teljesítmény-adatokat: egy másik kísérletben, a sportcipőben platformpedálon hajtók valóban alulmaradtak a legegyszerűbb bicajos cipőket használókkal szemben. Vagyis a legtöbb hobbiszinten kerékpározó számára egy középkategóriás cipő bőven elegendő stabilitást nyújt, továbbá az abszolút talpmerevségnél egyértelműen fontosabb a pontos méretválasztás és illeszkedés.

9_talpmerevseg_index_hatekonysag

Illeszkedés

Ahogy korábbi cipőválasztással foglalkozó cikkünkben elmondtuk, a cipőnek méretben és formában a lábbal összhangban kell lenni, ennek hiányában nem is érdemes stabilitásról beszélni. Sajnos a bicajos cipők esetében a méretezés rejt némi problémát. A gyártók nagyobb egy része képtelen egységes méretbeosztáshoz alkalmazkodni: az egyik 44-ese a másik 45,5 mérete. Az ok a hagyományokban, a különböző országok mérettáblázataiban, valamint az a gyártók által készített eltérő kaptafákban keresendő. Igen, a cipőtervezés a mai napig kaptafákon történik, nem számítógépes CAD-modellezéssel!

3k_talpmerevseg_index_hatekonysag

Továbbá számításba kell venni, a lábalanatómia változatosságát, vagyis azonos lábhossznál akár 1-2cm lábszélesség-eltérés is előfordul. Ehhez a konfekciócipőnek is alkalmazkodni kell: nem jó, ha a láb nem tölti ki a cipőt, és az sem, ha itt-ott szorít. A záródás/rögzítés csak részben kompenzálja a pontatlan illeszkedést, a cipő és a láb közti formai eltérést. Ennek megfelelően az ismert gyártók magasabb szintű cipőmodelljei a legtöbb méret esetében minimum két szélességben kapható.

5k_talpmerevseg_index_hatekonysagA felsőrész célja kettős. Egyszerre kell biztosítani a stabil tartást és a rugalmasságot. A gyártók hi-tech alapanyagokat és fifikás technológiákat vetnek be a két egymással szemben álló tulajdonság megvalósulása érdekében. A mikroszálas anyagok például képesek egyik irányba rugalmasságot, a szerkezet egészét illetően pedig kiváló stabilitást nyújtani. A siker titka persze döntően a szabás és a záródás összhangja, lehetővé téve a biztos tartást és a kényelmet a legtöbb lábforma számára. A rögzítés terén is a fent vázolt elv érvényes: a cipőn belüli lábmozgás kiiktatása elsőrendű feladat, ezzel párhuzamban a zárás nem okozhat nyomáspontokat, ami főképp hosszabb távok esetén igen kellemetlen.

8_talpmerevseg_index_hatekonysag

Pedálkontaktus

A merevebb talp elvitathatatlan előnye, hogy a relatíve kisméretű stopli – főleg MTB cipők esetében – kevésbé okoz nyomáspontot a lábon. Persze nem egyformán vagyunk érzékenyek erre, de jó tudni, hogy a talp a test egyik legtöbb receptorral ellátott területe, vagyis nem képzelődik az, aki érezni véli a stoplit a nejlon talpon keresztül. Az MTB cipők esetében a stoplirögzítésre szolgáló területet szokták karbonlappal vagy karbon- valamint üvegszállal megerősített műanyag elemmel megerősíteni. Ez sajnos nem mindig elégséges a nyomáspont kiiktatásához. Országúti cipők esetében a talpszerkezet cipőorrtól a sarokig egyetlen szerkezeti egységet képez, ami a nyomást nagymértékben mérsékeli. 4_talpmerevseg_index_hatekonysagA talp belső formai kialakítása is segíthet a nyomáspont kiiktatásában, emellett az illeszkedést is javítja. Egyes cipőgyártók talpkialakítása laposabb, ami bizonyos lábanatómiának kedvezhet. A túlzott ív nem gyakori, kevés lábfej igényli, ráadásul valamelyest a hatékonyság ellen dolgozik. Akármilyen is a forma, a talptól ne várjunk el, hogy az illeszkedést megoldja: elsődleges funkciója a stabil tartás, ideértve sarokcsészét is. A cél minél stabilabban tartani a lábfejet, hogy annak egyetlen része se tudjon a cipőn belül mozogni. Minél stabilabb, merevebb a talp és a sarok, annál jobb lesz a biomechanika hatásfoka, egyben csökken a sérülésveszély. A cipőgyártók és a bike fitting szakemberek véleménye szerint lényegesen többet számít a láb és cipőtalp közötti pontos illeszkedés, mint a szerkezeti merevség.

6k_talpmerevseg_index_hatekonysag

Az illeszkedés jellemzően a megfelelő talpbetéttel tökéletesíthető. Az, hogy pontosan milyen betét szükséges, több tényezőtől függ. Legjobb, ha ezt a kérdést ortopédussal tisztázzuk, egyben szóba jöhet az egyedi betét készíttetése is, emellett kerékpáros felhasználást megcélzó előre formált típusokat is kaphatók. Ez utóbbi az olcsóbb és kevésbe körülményes opció.

4k_talpmerevseg_index_hatekonysag

Platformpedálhoz való cipők

Sokan tekernek BMX/deszkás cipőkben, ahol a talpmerevség egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Itt ugyebár nem a hajtáshatékonyság van fókuszban, hanem a stabil kontaktus, amely a bicaj pontos irányítását segíti elő. Atom tapasztalata alapján a merevebb talpú új cipővel nagyobbat és magasabbra lehet ugrani, mint egy kissé amortizált talpúval. Mindez annak ellenére, hogy az utóbbi kevés hajlamos lecsúszni a platform pedálról, mind az új, mégis az új, merevebb talpú cipő az, amellyel mindig magasabbra lehet ugrani, jellemzően dirt jump és triálozás közben. Szóval ez nem mindenkinél fog jelentkezni, de a talpmerevség az ugrás magasság is növelheti.

2_kerekparcipo

Tanulság

A kerékpáros cipőt tudatosan, informáltan kell kiválasztani, és az elsődleges szempont semmi esetre sem a gyártó által megadott talpmerevség-index. Legyen a cipő méretben - hosszban és szélességben - megfelelő, képes legyen alkalmazkodni a lábformához, iktasson ki minden belső mozgást. Ha mindez teljesült, válasszuk a merevebb talppal rendelkező modellt, ami plusz stabilitást biztosít.

Summa summarum: nem mindegy, mi van a láb és a pedál között! 2k_talpmerevseg_index_hatekonysag

Ezzel összhangban webáruházunk kínálatában több gyártó megannyi kerékpáros cipője kap helyet, hogy mindenki megtalálhassa a számára és bicajos stílusának megfelelőt. Ezen felül az egyes márkákkal kapcsolatos tapasztalatainkat egy korábbi cikkünkben közzé tettük.