A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Garmin Instinct 2 GPS sportóra teszt

Németh Balázs, Ardó Tamás, Vajda Bence
2023. 09. 20. 00:00:00
Garmin Instinct 2 GPS sportóra teszt

Egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk az érveket a kerékpáros computerek és a sportórák mellett és ellen. A kormányra szerelt GPS komputer bicajozás során százszázalékos, azonban a nap egyéb óráiban sok hasznát nem vesszük. A sportóra viszont egész nap követi az aktivitást, az alvást vagy a sportolást: esetünkben a kerékpározást. Ellenben a csuklón van, kormányra szerelve pedig elvész az egyik vonzerő, az egyszerű optikai pulzusmérés. Vagyis marad a GPS, ami mellkaspánttal egészíthető ki.

Hogy kinek melyik GPS eszköz az előnyös, az a fenti cikkből remélhetőleg kirajzolódik. Aki az egészségfunkciókat részesíti előnyben az edzések irányításával szemben, valamint több sportot űz, túrázik, kirándul, annak minden bizonnyal egy GPS sportóra felé billen a mérleg nyelve. A „műfaj” egyik legismertebb márkája, az amerikai Garmin különösképp ügyel, hogy mindenki személyre és célra szabott GPS órával kövesse az aktivitását. A tesztünkben szereplő Instinct 2 ellenálló felépítéssel, hosszú üzemidővel, kalandokra és különböző sportokra hangolt funkciókkal kecsegtet. Kíváncsiak voltunk, ez a típus mennyiben alkalmas bicajozáshoz, túrázáshoz, valamint a mindennapi tevékenységekhez.
 


5_garmin_instict_2_gps_oraNézzük, mit tud! Első hallásra elképesztően mindent, a sportolás és az egészséges életmód támogatásától életfolyamataink és szervezetünk nyomon követéséig, de még a kialakuló betegségek felismerésében is segíthet. A funkciók száma már-már áttekinthetetlen, szerencsére az átfogó menürendszer és személyre szabás segít az eligazodásban. A Garminnál az Instinct 2 strapabíró vonalat képviseli, ezen belül a típusnév több modellváltozatot és kiszerelést illet. Ez itt a sorozat második továbbfejlesztett generációja, kétféle méretet (40 és 45 mm), masszív szálerősített polimer burkolatot, edzett védőüveget, 100m/10ATM vízállóságot kínál. A kijelző odakint remekül látható monokróm transzflektív panel óraméret szerint 156 x 156, illetve 176 x 176 pixeles felbontással. Tehát nem színes és nem érintőképernyős, ami az üzemidő és a sporthasználat szempontjából feltétlen előny. A csillivilli kijelzőt a Garmin meghagyta a fitnesz és okosóráknak: ez itt egy elhivatott sportolóknak, kalandoroknak készült eszköz!

0_garmin_instict_2_gps_oraAz említett óraméret részben ízlés kérdése, egyúttal válasz ad a nemek közti igényekre is. A 40-es két szempontból „kisebb”: egyrészt a kijelző-méret és a -felbontás, másrészt az akkukapacitás tekintetében némi kompromisszumot kell kötni. (Bár a kisebbik is akár 21 napot bír okosóraként és 22 órát folyamatos GPS használattal, a megkülönböztetés végett a modellnév végén egy „S” szerepel.) Mivel a vételár többnyire azonos, az extrém vékony csuklókat leszámítva érdemes a nagyobb Instinct 2 modellt választani. A sorozat ezen felül speciális kiszereléseket is felölel, legyen az szörfös, golfos, taktikai és katonai különkiadás, egyéb dizájn és színvilág. Létezik Solar, azaz napelemes változat, amely elméletileg korlátlan üzemidővel rendelkezik. Ami biztos: minden sportos kalandvágyó talál magának valót ebből a sorozatból!

Ami közös minden Instinct 2-ben, az az „Elevate” optikai pulzoximéter, a GPS/GLONASS/Galileo műholdtámogatás, a vaktérképes megjelenítés, a hőmérő, a gyorsulásmérő, a háromtengelyes iránytű, a barometrikus magasságmérő, a spéci hátsó töltőport, valamint a Bluetooth és ANT+ kapcsolat a kiegészítők („füles”, műholdas modul, pulzuspánt, stb.) csatlakoztatására. Ezen felül nem kell lemondani a mobilos értesítések megjelenéséről, a több tucat mozgástípus követéséről, az off-libe térképhasználatról, a megannyi sportfunkcióról, a komplex edzéselemzésről és a Connect/Connect IQ háttéradatbázisról sem.

Más szóval a funkciók tekintetében a kompromisszum semmilyen jelét nem látni. Az összest természetesen itt nem fogjuk tudni felsorolni, ismertetni: ez a forgalmazó honlápján mind megtalálható. Az Instinct 2 a sport, az egészség és a tájékozódás felől egyformán „támad”, ebben a tekintetben inkább általános használatra szánt, mint a Forerunner futóóra-sorozat.

3_garmin_instict_2_gps_ora

Sokan attól tartanak, hogy a gyakorlatban egy ilyen eszköz túl komplex, és az óra tudásának csupán a töredékét használják ki. Ergo feleslegesen adnak ki érte nagy összeget. Ez lehet igaz a Garmin Fenix, vagy Epix sorozatra, de az Instinct szerencsére azoknál jóval olcsóbb. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a rengeteg az órába zsúfolt funkció döntő része meglepően hasznos, így idővel mind megismerhető, kiaknázható. Vagyis nem feltétlenül azért tud kismillió dolgot, hogy ezeket a felhasználó azonnal mind kihasználja, inkább azért, hogy bármilyen jövőbeli igény esetén ne kelljen további eszköz után nézni. Jó tudni, hogy a funkciók egy része eleve beépített, de szoftverfrissítéssel lehetőség van ezek bővítésére is.

Egy szó mint száz, szerintünk aki megengedheti magának, az ne fogja vissza magát! A „funkciótenger” nem annyira komplex, mint ahogy elsőre látszik. Noha ez az óra is lényegesen drágább, mint a belépő szintű kínálat, a majdani lehetőségek tükrében ez sok esetben kifizetődő. A csalódás esélye így kisebb, mint egy belépő szintű okosórával.

1_garmin_instict_2_gps_ora


Tapasztalatok

A négy hónap során napi 24-órás használat alatt szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az Instinct 2 nem a Fenix sorozat „szegény rokona”, hanem egy igen jó céleszköz. Mindenek előtt a komfort tekintetében hibátlan, az egésznapos viselést könnyű megszokni. A csuklópánt etalon, nem szorít, de jól tart, ami az optikai pulzusméréshez elengedhetetlen. Itt vérzik el sok okosóra.

A mért vagy számított adatok pontossága és megbízhatósága ugyancsak káprázatos. Az optikai pulzus precizitását egy mellkaspánttal összevetve ellenőriztük: egyenletes erőkifejtés mellett 1-2 ütésnél nagyobb különbség nem volt. Sprinteknél sem volt nagy különbség, legfeljebb kis időbeli eltolódás. Terepbicajozásnál a kormányrázkódás miatt kissé nagyobb eltérést tapasztaltunk, de így is bőven használható volt az optikai adatsor. Mivel nem profi edzésekhez készült az Instinct sorozat, szerintünk nincs értelme mellkaspánttal használni. Ennek „visszája” viszont igen hasznos: az optikai pulzus egyéb eszközre is átküldhető, ami jól jön beltéri edzéshez, pl. Zwift platformon.

Bicajozáshoz egyéb Garmin perifériákkal is kipróbáltunk. A sebességszenzor adatai csakugyan pontosabbak voltak, mint az órába integrált GPS, ami főképp erdőben szembetűnő. A hibahatár így sem lépi át az 1%-ot, ami mindenképpen jó GPS teljesítményt jelent. A pedálfordulat-szenzor ugyancsak egész jól integrálható az óra működésébe, a megjelenített adatok fontosság szerint a képernyőn szépen elrendezhetők, az opcionális Widgetek esetében viszont tapasztaltunk némi bizonytalanságot a perifériák megjelenítésében. (Az alap üzemmódok hibátlanul működtek.)

1k_garmin_instict_2_gps_oraHasonlóképpen a kedvenc sportok kiválasztása és felismerése is problémamentesen zajlott. Az óra pillanatok alatt rájön, milyen edzésről van szó, de ha megadod, akkor a kezdetektől ebben „gondolkodik”. Az órát bicajozáson túl futáshoz és gyalogtúrázáshoz használtuk, ez utóbbinál a speciális „kalandfunkciók”, a navigáció és az iránytű is bevetésre került. A GPS koordináták a rögzített geodéziai pontokkal tökéletesen megegyeztek, még az erdő sűrűjében is. Többször is kipróbáltuk egy adott ponthoz való visszatérést, ami hibátlanul működött. A vétel a korábban használt órákhoz képest gyorsan felépült, megbízható volt, és viszonylag kevés látható algoritmus-korrekciót tapasztaltunk. Ezen felül az óra az időjárásváltozásra is megfelelő időben figyelmeztetett.

Habár eleinte kételkedtünk benne, a sportokon kívüli aktivitás mérése is meglepően hasznosnak bizonyult. Hasonlóképpen az alvásmonitor, amely jól felismeri a mély fázisokat, azok időtartamát, és egyértelműen jelzi a nem éppen tökéletes az éjszakai pihenést. A „Body Battery” is jól korreléál a valós érzettel, mutatja benned lévő erőt és vitalitást. Tapasztalatunk szerint ezek egyáltalán nem felesleges visszajelzések, hiszen megerősítik érzeteinket, a tesztelő az óra hatására manapság jobban odafigyel az alvás hosszára és minőségére, ami kihat többek közt a „BB” és a „Stressz” értékre. Ez utóbbi megbízhatóan jelzi a feszültséget. Ilyenkor be lehet vetni az agykontrolt és a légzésgyakorlatot, valamelyest moderálni az értéket. Ha nincs visszajelzés, sokan hajlamosak mélyebbre ásni magukat a feszült helyzetbe. Igen, a Garmin Instinct 2 sok mindenben segíthet…

2_garmin_instict_2_gps_ora

Így például a betegségeket is jól jelzi, amit ősz táján sajnos volt lehetőségünk tesztelni. Két nappal korábban mutatja, hogy valami nem kerek, másnap jött a reszelős torok, a többi már elképzelhető. Az egyéb egészségmutatók is érdekesek: rendszeres edzéssel és tudatos életmóddal a nyugalmi pulzus, a Fitness Age görbe egyarán jó irányba „terelhető”. Egyáltalán nem hülyeség, ha egy eszköz támpontot nyújt ezen a téren, valamint szembesít a problémákkal.

Az állóképesség fejlesztéséért a Garmin Connect platform és a benne szereplő edzőfunkció felel. Az óra hasonlóképpen fejleszthető, plusz lehetőségekkel felruházható. A platformmal való szinkronizálás lehetne kissé olajazottabb, de ez nem feltétlen Garmin hibája, hanem a kommunikációs protokollé. Például a szinkronra többször kell rákattintani, hogy valóban minden értéket átvigyen. (Az automatikus frissítés szerencsére zökkenőmentes volt.) Végezetül meg kell említeni, hogy az említett szolgáltatásokhoz regisztrálni kell a platformon, adatot kell megosztani a gyártóval, ami sokak számára nem természetes, kívánatos.

A GPS sportórák alternatívája a kerékpárra szerelhető típus, mint például a Garmin Edge széria...

10_garmin_instict_2_gps_ora

A hiányosságok listája nem túl hosszú. Mint írtuk, az optikai pulzusmérés éjszaka pontosság szempontjából hibátlan, dacára a zöld fény egy sötét szobában számunkra zavaró. A legcsekélyebb fényintenzitás-beállítás (20%) esetén sem oldódott meg teljesen a probléma. A másik furcsaság, hogy az egyébként kiválóan működő tevékenység-kiválasztó algoritmus hajlamos összemosni a sziklamászást a lépcsőzéssel, és néha magától átvált. A harmadik gond, hogy mellkasszíj használata során a pulzus kijelzése aktivitáshoz kötött, vagyis nem sikerült nyugalmi helyzetben párhuzamosan tesztelni a két szisztémát. Ez persze a gyakorlatban nem zavaró, és a legtöbben nem is indulnak el ezen az úton.

Végezetül az akku tudja, amit a gyártó megad: a korábban próbált sportórákhoz képest az üzemidő nagyon jó. GPS nélkül az igénybe vett funkciók határozzák meg a töltések közti időtartamot, a százalékos töltöttség alapján az óra kb. két hetet tud, a GPS-t bekapcsolva simán elmegy egy egész napot. A töltés pofonegyszerű, 30-ról 100%-ra másfél órát vesz igénybe.

Nézzük akkor az összképet! A képességeket illetően az Instict 2 nemcsak a Garmin palettán, hanem a teljes piaci kínálatban erős sportórának számít. Mindezt sallangmentesség kínálja, strapabíró felépítéssel, ami kerékpározáshoz – kiváltképp MTB használat mellett – üdvözítő. Bicajozáshoz a fejlettebb Forerunner modellek mellett szerintünk az Instinct sorozat a legjobb választás. (A többi sportórát webáruházunkban itt találod.)

4_garmin_instict_2_gps_ora


Amennyiben több tesztet szeretnél olvasni, az itt olvasottat osztd meg másokkal, alkalmasint a közösségi média valamely népszerű platformján. A sok megtekintés jól mutatja, hogy a vásárlók milyen tartalmakat igényelnek, és a jövőben ezt az irányt fejlesztjük.

Árukereső.hu Árukereső.hu