A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Garmin GPS órák: akár kerékpározáshoz, akár a mindennapokban

Németh Balázs, Ardó Tamás, Kovács Imre Krisztián
2023. 08. 17. 00:00:00
Garmin GPS órák: akár kerékpározáshoz, akár a mindennapokban

A GPS okos-, fitnesz- és sportórák piaca óriási, az átlag vásárló számára már-már áttekinthetetlen. Cikkünk segít eligazodni a kínálatban, elsősorban a webáruházunk által forgalmazott Garmin eszközökre, technológiákra és az ezek által alkotott koherens „ökoszisztémára” koncentrálunk. Abból indulunk ki, hogy döntően bicajosok ülnek a monitor előtt, akik a kerékpározás mellett egyéb sporttevékenységhez is szívesen használnának GPS órát…

A Garmin fogalom a GPS eszközök világában, legyen a sportóra, autós navigáció vagy óceánjárókat üzemeltető berendezés. Ezen belül a kerékpáros komputerek piacát egy az egyben megreformálta az amerikai gyártó: az Edge sorozatban szereplő eszközök speciális kormányrögzítést valamint egyedi bicajos funkciókat kínálnak. A Garmin a GPS karórák világában is meghatározó szereplő, a sporttevékenységekhez tervezett szegmensben pedig egyenesen piacvezető. Akinek csakis kerékpározáshoz kell egy GPS komputer, annak az Edge sorozat tálcán kínálja magát, emellett hazánkban a Bryton, a Sigma és az IGPSport kínál hasonló eszközöket. A másik opció a karóra "kiszerelés. Ezt az utat választva új perspektívák nyílnak meg, többféle sporthoz használhatók, ezen felül mérheted a napi aktivitást, kielemezheted az alvást, az egészségi állapotot, azonkívül sok egyéb hasznos is funkciót használhatsz.

27_garmin_rendszer

Tehát bőven van ráció a GPS karórában. A bicajosnak az egyébként futóknak, triatlonosoknak szánt Forerunner sorozat a kézenfekvő választás, emellett a kalandokat keresőknek fejlesztett Instinct, Enduro, vagy a konvencionális megjelenést biztosító Fenix és Epix sorozat megfontolandó alternatíva. Más Garmin sorozatokban is található egy-két bicajos funkció: a népszerű Venu és Vivoactive fitneszórák is egész jól használhatók két keréken. Bőven van mit megfontolni, miután megszületett a döntés, hogy specifikus bicajos komputer helyett inkább a szélesebb felhasználást elősegítő GPS óra kerüljön a csuklóra!

A jelen cikk segít a döntésben. Átfogó bemutatást nyújt a Garmin ökoszisztémáról, és az egyes modellsorozatok közti különbségekről, később öt Garmin GPS óra és egy kerékpáros eszköz kerül részletes bemutatásra. Látni fogod, a különböző GPS óra sorozatok más-más felhasználói réteget szólítanak meg, ezen felül eltérő sporttevékenységekre hangoltak. Közös bennük a kiváló optika pulzusmérés, a tudatos tervezés, a minőség és a megbízhatóság. Ezek felett pedig ott a csatlakozás a Garmin Connect virtuális térbe, ahol az óra által nyújtott funkciók megsokszorozódnak.

2_garmin_rendszer

Felhasználás szerint…

A Garmin minden modellsorozatában a rendelkezésre álló funkciók és a kialakítás a tervezett felhasználás igényeihez igazodik. Ahogy már említettük, a bringás igényekhez a Forerunner áll legközelebb. Sportunk alapfunkcióit már a belépő szintű 45/55 modellek is „tudják”. Ezen felül a bringás sebesség-, pedálfordulatszenzor jeleket is fogadnak, az adatokat pedig képesek a kormányra rögzített kijelzőre, számítógépre, telefonra továbbítani. Ez nemcsak a szabadban, hanem a beltéri edzések során jön jól.

11_garmin_rendszerA drágább Forerunner modellek - hasonlóan a bicajos Edge szériába tartozókhoz - wattmérést is kínálnak. Az Instinct sorozat is „bringabarát”, elpusztíthatatlan felépítése kalandtúrákra hangolt, azaz elsősorban montisok számára lehet vonzó. A profi edzésfunkciókkal és divatosabb megjelenéssel felvértezett Fenix, az Epix és az Enduro hasonlóképpen alkalmas bringás használatra, de áruk magasabb, mint a hasonló „tudású” Forerunner vagy Instinct alternatíva.

Amennyiben úszással kapcsolatos funkciókra is szükség van, az említett sorozatok haladóbb modelljei közül célszerű válogatni. A vízhatlanságot az olcsók is tudják, de a mozgás/úszásnem/csapás követése a drágábbakban keresendő. A térképalapú navigáció elsősorban az Instinct/Fenix/Epix/Enduro sorozatok sajátja, de a felsőkategóriás Forerunner-ek is tudják. Erre a funkcióra bicajozás során is szükség lehet, így az Edge sorozat drágább modelljeiben megtalálható. Az olcsóbbak mindössze betáplált GPS-alapú útvonalnavigációra képesek.

15_garmin_rendszer

Az adatok megjelenítése és követése magától érthetően az Edge sorozaton a legjobb: a karóráknál a nagyobb számlapméret és a transzreflektív vagy Amoled technológia nyújt némi pluszt a kijelzés téren. A kezelés a Fenix/Epix/Enduro órák érintőképernyőjén pofonegyszerű, viszont a legtöbb Garmin sportóra kizárólag nyomógombos vezérlést kínál. Ez nem feltétlen hátrány, hiszen sportolás közben a gombkezelés biztosabb, mint a képernyőérintés, például nem zavarja a kezelést az esőcsepp.

23_garmin_rendszer

Olcsó vagy drága?

Az árszint és a funkciók tekintetében vegyük példának a Forerunner sorozat belépő szintű 45/55 és a felsőbb kategóriás 245/255/745/945 modelljeit. A 45/55 elsősorban síkfutásra fókuszál, magasságmérő hiányában a terepfutás, a hegymászás és az MTB nem szerepel a profilok között. Viszont edzés után a Garmin Connect online adatbázisa pontosan kiszámolja az emelkedést és a lejtést, szóval erről a funkcióról sem kell feltétlen lemondani. A Garmin Pay fizetés, az NFC, az EKG-, a vérnyomás-, a pulzoximéter és a hőmérő is kimaradt a 45/55 modellekből, de a pulzus és a GPS adatok pontossága alig tér el a drága modellekétől, vagyis a lényeg biztosított.

A többi sorozat esetében az elérhető funkciók „leosztása” hasonló, a plusz dolgokért többet kell fizetni. A kérdés tehát elsősorban az, hogy szükség van-e az extrákra? Fogod-e rendszeresen használni azokat? például a montisnak jól jön a barometrikus magasságmérés, de e felett „szabad a gazda”. És ez nem profizmus vagy elhivatottság/motiváció kérdése, hanem személyes igényé, affinitásé. A haladó bringásnak vagy futónak sincs feltétlen szüksége VO2max mérésre, a fejlődéshez szükséges edzésterv anélkül is végrehajtható. A Garmin Connect felület plusz lehetőségei az olcsóbb órákhoz ugyanúgy járnak: egy szó, mint száz, attól leszel jobb, ha az edzést komolyan veszed, nem a mindentudó órától!

5_garmin_rendszer

Garmin Connect és Connect IQ

A már többször említett Garmin Connect célja, hogy lehető legtöbbet hozd ki az edzésekből, követni tudd az egészségi állapotodat és erőnléted. Rendszerezi a GPS óráról feltöltött információt, könnyen áttekinthető formában jeleníti meg a legfontosabb adatokat és bejegyzéseket. Részletes elemzésre is mód nyílik, komplex algoritmusok segítségével olyan adatokat generál, amely magában a GPS eszközben nem szerepel. Ilyen például a virtuális edző, amely a meghatározott célokhoz saját képességekhez szabott, egyéni edzéseket és személyre szóló edzői tanácsokat nyújt.

17_garmin_rendszerAz edzőfunkció beállítása néhány egyszerű lépéssel indul. A cél megadása után három edző közül választhatsz, akik nyilván nem egyesével fognak átnézni esténként több millió edzést: helyettük ezt egy „okos” algoritmus intézi. Megadhatod, hogy egy héten mennyit szeretnél futni, melyik nap mennél hosszabbat, melyik napokat zárod ki az edzésből, vagyis alaposan testre tudod szabni az edzéstervet. A megírt edzéseket Garmin órád fogja „levezényelni”. Sportolás közben megszokott adataid mellett egy edzésképernyő is megjelenik, amin mindig az adott edzésszakaszra vonatkozó értékeket látod. Ahogy végrehajtod a feladatot, edződ dinamikusan alakítja a tervet, mindig egy hétre előre tervezve. Közben az is látható, hogy a teljesített edzések alapján mennyire tűnik reálisnak a kitűzött cél. Ha egyértelműen túlvállaltad magad, akkor a program szerényebb terveket javasol, viszont ha gyanúsan könnyen megy az edzés, akkor javaslatot tesz egy keményebb cél kitűzésére.

A másik virtuális platform a Connect IQ „app”, vagyis a Garmin saját szoftveráruháza. Innen különféle tartalmakat tölthetsz le a sportórákra és a kerékpáros computerekre. Ilyen például egy különleges óraszámlap, önállóan futó applikációk, amelyek a gyári listában nem szerepelő speciális sportágak kezelésére születtek. Emellett a rendszerben akadnak játékok és egyéb eszközök. A „widgetek”, vagyis az óraszámlap lapozásával elérhető további képernyők képezik a Connect IQ másik profilját. Alapállapotban a lépésszám, pulzus, utolsó sport, értesítések, zenevezérlő, stb. követik egymást, ebbe a sorba lesznek beilleszthetők a Connect IQ-ról beszerzett widgetek. Ezen felül innen konfigurálhatók az adatmezők, vagyis az egyes sporttevékenységhez itt tudod kiválasztani a layout-ot, azaz a képernyő-felosztást.

10_garmin_rendszer

Optikai pulzusmérés – elég jó?

Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy a GPS karórák optikai pulzusmérést kínálnak. Ezek a bőr alatti vérmozgást "figyelik", a fejlettebb típusok komplex algoritmusokkal dolgoznak. A technológia eltér a mellkaspántoktól, ahol a szív EKG jeleit követi a rendszer. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legújabb Garmin órákban található optikai szenzorok az egyenletes terheléssel járó edzéseken hajszálpontosak, azaz nem küzdenek a korábbi "gyermekbetegségekkel". A mellkaspánt résztávozásnál és a versenyfelkészülésben kaphat szerepet. Mivel az optikai mérés kényelmesebb, praktikusabb, a legtöbb felhasználó - ide értve az amatőr sportolókat - jobban jár ezzel a technológiával, és az adatpontosság - a résztávokat leszámítva - tényleg 1-2 százalékon belül van.

Jó hír, hogy kerékpározás során is megbízhatóan működik az optikai mérés, leszámítva a montizást, ahol a rázkódás miatt a pontosság valamivel rosszabb. Sajnos az óraszámlap leolvasása így is, úgy is körülményes, országúti kormányt használva lényegében lehetetlen. Vagyis egy kormányra szerelt Garmin Edge modell mellkaspánttal párosítva nyújtja a lehető legjobb működést, de ebben az esetben le kell mondani az óra sokoldalúságáról, illetve az optikai mérés praktikusságáról. Nem utolsósorban a bicajos szett meglehetősen drága mulatság.

9_garmin_rendszer

Edzéssel kapcsolatos lehetőségek

A sportórák által mért értékek ma már messze túlmutatnak a táv, idő, tempó, magasság, és a pulzus kijelzésén és rögzítésén. A legújabb modellek számos funkciót, sok infót és magasabb élményfaktort biztosítanak. Bicajos szempontból ilyen a külső szenzorok fogadása, a pulzuson felül a VO2max érték, az edzettségmérés és a tendenciák kielemzése. Sok esetben az edzésfunkciók átfedésben vannak az egészségkövetéssel, amelyben szerepel a regenerálódás, az alvás és az általános fizikai állapot. A fő funkciók tekintetében népszerű a VO2max adat, amely a test által percenként és testúly/kg-ként felvett oxigén mennyiséget méri. Ez a keringési rendszer állapotának, edzettségének fő mérőszáma. Futáshoz és kerékpározáshoz egyaránt használható, de a pontos VO2max érték a két sport között eltérhet. A VO2max érték látványosan nem fejleszthető, kitartó edzésmunkával azért némileg növelhető. Hosszabb kihagyás, betegség, sérülés után némiképp csökken.

A laktátküszöb (LTHR) a 4-es és 5-ös pulzuszóna határát jelöli. Akkor értelmezhető, ha a pulzuszónák az óra által kínált vagy laborban végzett teszttel meghatározásra kerültek. Ennél a küszöbértéknél kezd a szervezet több tejsavat termelni, mint amennyit le tud bontani. Így a teljesítmény sokkal rövidebb ideig tartható fenn, mint az alacsonyabb tartományban végzett edzésmunka. Kevésbé edzett sportolók esetében akár 10-15 perc küszöb feletti tevékenység érezhető megterhelést ró a szervezetre, akár hosszabb “lábadozást” idéz elő. Érdemes odafigyelni rá, hiszen a „túlterhelés” a következő edzésmunkát befolyásolja. A laktátküszöb-mérésre alkalmas órák a megterhelő edzést során jelzik a küszöbátlépést, rögzítik az értéket, illetve tartalmaznak küszöbmérést is. Ha új LTHR érték születik, az óra képes ennek megfelelően újra számolni a felhasználó pulzuszónáit.

13_garmin_rendszerAz aerob/anaerob vegyes edzés során az óra megadja, hogy arányaiban mennyi idő és terhelés történt az aerob (klasszikusan zsírégető), illetve az anaerob (leginkább a gyorsulást elősegítő) zónában. Ez a funkció segít a nagyobb teljesítmény elesésében, a fáradtságérzet kitolásában, a nagyobb tempó megtartásában, egyszóval az erőállóképesség és gyorsasági állóképesség fejlesztésében. Ha a 2-3-as tartomány van határozott túlsúlyban, akkor az edzés a zsírégető fázisban zajlott, míg ha a 4-es, esetleg 5-ös tartományok is jelentősebb mennyiségben érintve voltak, akkor az anaerob fejlődésnek köszönhetően egy sikeres gyorsító edzésről beszélhetünk.

Az edzésállapot a folyamatosan végrehajtott edzések és a közöttük eltelt pihenő időszakok figyelembevételével kalkulált mutató. Jelzi az edzés eredményességét (megfelelő terhelés, ami fejlődést jelent) vagy éppen eredménytelenségét (túl kevés edzés vagy pihenés), a túlterhelést (pihenő hiánya, túlezdés), illetve a csúcsállapotot, vagyis a versenyre "hangolódást". Az edzésállapot számításához egy hétnyi folyamatos edzés szükséges.

Számos óra kalkulál regenerációt, amely ugyancsak fontos mutató. A becsült érték az edzés adatainak (hossz, intenzitás), valamint az edzés megelőző időszak történéseinek (korábbi edzések, pihenés) figyelembevételével kerül kiszámításra. Az eszköz órában vagy napban adja meg, hogy mennyi ideig nem célszerű újabb megterhelő edzésbe vagy versenybe kezdeni. A regeneráció egyben a táplálkozás és az alvás függvénye is, az óra ezért jelzi a CH- és folyadékbevitelt. Nem megfelelő regeneráció esetén rövid átmozgató tekeréssel, kocogással és némi sétával kell a szervezetet visszabillenteni, helyreállítani. A bringás közlekedés ebbe bőven belefér. Jó tudni, hogy az érték dinamikusan változik, vagyis ha azt nem tartod be, az óra „tanácsadója” az értéket arányosan növeli. Az ún. Body Battery funkció és a véroxigénszint-mutató az általános erőnlétet és a véroxigén telítettséget jelzi, edzéshez is hasznos, de mi az „egészségmegőrzés” funkciók alá soroljuk, és ott tárgyaljuk. Egyes Garmin órák magaslati és hőmérséklet-alkalmazkodást is számolnak, vagyis követik, hogy a szervezet miként reagál a megváltozott körülményekre.

16_garmin_rendszerEgészség és -megőrzés

A Garmin sport- és okosórák számos egészségi állapottal és erőnléttel kapcsolatos értéket mérnek. Az adatok rendkívül hasznosak lehetnek: jelzik egy betegség közeledtét, ennek megfelelően lehet alakítani a sport és egyéb fizikai tevékenységet. Érdemes leszögezni, hogy itt nem orvostechnikai mérőműszerekről van szó, vagyis a megjelenített értékek nem hibamentesek, de a tendenciákat azért megbízhatóan mutatják.

Hogyan működik mindez? Az óra a szívritmust nem csak edzés közben, hanem folyamatosan követi, a sok adatból pedig sok mindenre lehet következtetni. Meghatározó például a nyugalmi pulzus érték, illetve a terhelést követő visszaállás gyorsasága. Sok modern órában az optikai szenzor a pulzus mellett a véroxigénszintet (oxigén-szaturáció) is méri, a "Body Battery" pedig az aktuális “töltöttséget”, erőnlétet mutatja, figyelembe véve az elmúlt időszak terheléseit, a pihenőfázisokat, és mindehhez hozzáveszi a pulzus alakulását. Egyszóval a pulzusmérő órával betekintést kapsz a szervezet működésébe, észrevehető, ha valami változás történik. Egy hosszúra nyúlt este, éjfél utáni fekvés, valamint esti alkohol fogyasztás látványosan emeli az éjszakai pulzusszámot, egy felületes éber alvás úgyszintén.

7_garmin_rendszerEgy kezdődő betegség első jele lehet a pulzusszám emelkedése, megelőzve a hőemelkedést. Nem ritka, hogy az aktivitásmérő „buktat le” bizonyos betegségeket: például egy alvásmonitorozásra alkalmas eszközzel fülön csíphető az apnoé szindróma, hiszen a betegség egyik jele, hogy alvás közben csökken a légzés szám, a vér oxigénszint, valamint emelkedik a pulzus. Egy fejlettebb Garmin óra az új Elevate HR szenzorral ezt simán kimutatja. Ha pedig az óra edzésen kívül pulzusriasztást ad, az sok esetben nem tévedés, hanem egy gyakori kardiológiai betegség, az AVNRT tünete. Itt az egyik pillanatról a másikra a nyugalmi pulzus többszörösre ugrik. Ezt az orvosnál ritkán lehet fülön csípni, de az órából jól kiolvasható, akár diagnosztikus jelentőségű is lehet. A folyamatos pulzusmérés és az ebből nyert rengeteg adat életet menthet!

A már említett oxigénszaturáció a vér oxigén telítettségét mutatja. A normál érték 95-100% között van, 90% alatti értékkel érdemes szakorvost felkeresni. A fáradtság, túledzettség, láz egy egészséges szervezetben ezt az értéket nemigen befolyásolja, viszont a légúti problémák során a szaturáció értéke csökken, akár a légutak szűkülete (asztma), akár a tüdő légzőfelületének csökkenése (tüdőgyulladás, tüdő ödéma, tüdőembólia) miatt. Ezeket jól tudja jelezni egy oxigénszaturáció-mérést kínáló sportóra. Egyébként a funkció sportolók számára magassági edzések során lesz hasznos, segít követni az akklimatizációt.

6_garmin_rendszerVégezetül a Body Battery egy komplex algoritmus alapján számolja a "vitalitást". Nem kifejezetten tudományos mutató, de a gyakorlatban jól működik. COVID-ot, influenzát 90% biztosan előre jelzi, megbízhatóbb, mint a PCR-teszt! Aki komolyabban sportol, annak fontos látni a regeneráció mértékét, másoknak egészségi mutatóként szolgál a Body Battery szint.

A fentieket összefoglalva a Garmin tulajdonos nemcsak egy okosórát kap, hanem egy komplex ökoszisztémát. Ennek gerince a Garmin Connect alkalmazás, megannyi funkcióval, benne a jelenleg elérhető legjobb aktivitásfigyelővel, amely nemcsak az edzés során, hanem az egészség-monitorozásban is hű társ.

19_garmin_rendszer

Egyéb szolgáltatások

A teljesség igénye nélkül említsünk meg néhány érdekes szolgáltatást. Például egyes Garmin GPS sportórákkal fizetni is lehet. A GarminPay segítségével a PayPass-t (érintéses fizetést) használó termináloknál elég az órát odaérinteni. Ha nem szeretnél magaddal kártyát vagy telefont cipelni, ez praktikus funkció: gondoljunk itt a bringázás vagy futás közben hirtelen megkívánt sütire vagy üdítőre, vagy akár mondjuk strandra, uszodára, ahol a pénzügyek így biztonságosan kezelhetők. A szolgáltatás működéséhez szükséges, hogy az bankkártya kibocsátó és a GarminPay között erre vonatkozó megállapodás legyen érvényben.

1_garmin_rendszer

Plusz szolgáltatásokat kínálnak a speciális igényekre hangolt Garmin GPS órák, mint például a búvároknak vagy éppen a „gamereknek” készült típus. A futóedzések során egy kiegészítő pulzuspánt, illetve a Running Dynamics Pod szenzor segítségével követhető és elemezhető a futáshoz tartozó mozgáskultúra. Ezek a talajérintési idő és a függőleges oszcilláció „pattogás” mértékéről adnak információt. A lépésfrekvenciából (percenkénti lépésszám) és a távból kalkulált lépéshossz értéke pedig megmutatja, hogy a különféle tempóknál mennyire nyújtod el lépteidet. A bal és jobb láb közötti talajérintési idő egyensúly az egyenetlen terhelést segít időben észlelni, ami máskülönben túlterheléshez, sérüléshez vezetne. Sérülésből történő felépülés során az óra segít követni a javulást. A jógához tervezett óra pedig elsősorban periodikus mozgásokra hangolt, az optikai pulzus- és a mozgásszenzor is ennek megfelelően működik, az óra megpróbálja felismerni a mozdulatot. Persze egy golfhoz készült órát viselő is kuriózumként tekint az Edge sorozatba tartozó bringás órákra, amelyek nem is órák, hanem kerékpárra szerelhető konzolok – vagyis a speciális igény relatív fogfalom!

18_garmin_rendszer

Akkumulátorkapacitás és az azzal való takarékosság

A mai órák meglepően hosszú üzemidőt biztosítanak. Egyes modelleket akár 3 hétig nem kell tölteni, ha csak okosóraként használod. Emellett nem ritka a 20 óra GPS-alapú használat, ami telefonoknál tizedennyi! Még a belépő szintű órák is tudnak bő 10 óra GPS mérést, ami a leghosszabb gyalogtúrákra vagy más sporttevékenységekre is elég lehet.

Viszont néhány trükkel az üzemidő meghosszabbítható. Például úgy, ha csak GPS jelet vesz az óra, mivel a Glonass és a Galileo kiegészítő rendszer a plusz számítási teljesítmény miatt 10-15% többletfogyasztást okozhat. Ezen felül érdemes kikapcsolni a háttérvilágítást, és az aktiváló automatizmusokat, riasztásokat. A szükségtelen szenzorokat is célszerű lekapcsolni: például a WiFi-t, hogy meg se próbáljon hálózatot keresni az erdőben. Ha nincs szükség a telefonösszeköttetésre, a Bluetooth is nyugodtan kikapcsolható! Végezetül hidegben előnyös az órára húzni a kabátot, melegen tartani a készüléket.

21_garmin_rendszer

Jó tudni, hogy a lítium akkumulátorok azt sem szeretik, ha 0% közelébe merülnek. Ha az óra tevékenység közben merül nullára, az akár az edzésfile hibás lezáráshoz is vezethet, vagyis az adatok elvesznek. A modern akkumulátorra bármikor nyugodtan rátölthetsz, viszont nagyon hideg/meleg vagy nedves kültéri sport után ne tedd azonnal töltőre, adj neki időt, hogy normál hőmérsékletet vegyen fel.  

Az akkumulátorok élettartama nem végtelen, a töltési/kisütési ciklusok előre haladtával a kapacitásuk csökken. Ez nem hibajelenség, hanem a technológia sajátossága. Ha az eszköz gyakran lemerül, az több kárt okoz, mint a gyakori töltés. Ha ritkábban használod az órát, akkor is tölts rá időnként, pihenőidőszakban a töltöttség maradjon 20-80% között!

3_garmin_rendszer

Kerékpáros szenzorok és wattmérés

A Garmin GPS órák egy része és az összes Edge kerékpáros komputer ANT+ és Bluetooth protokollt kínáló sebesség, pedálfordulat, teljesítmény szenzorral és pulzusszíjjal egészíthető ki. Ezek segítségével a sebesség és távolságmérés a GPS adatoktól függetlenül rendelkezésre áll, a pedálfordulat és a wattban mért teljesítmény is megjelenítésre/rögzítésre kerül. Sajnos a legegyszerűbb GPS fitnesz és sportórák a perifériák jeleit nem fogadják: a Forerunner sorozat olcsóbb modelljei a wattmérést nem támogatják, de a többi szenzort igen.

22_garmin_rendszerSebességszenzort elsősorban az erdőben bicajozáshoz ajánljuk, ahol a GPS vétel kevésbé stabil. Montisok számára ideális fejlesztés. A pedálfordulat mérése az edzésmunkát segítheti, valamint beltéri edzések során kap szerepet. A wattmérés a legkorszerűbb technika a leadott teljesítmény követésére, kielemzésére. Jegyezzük meg, hogy a Garmin saját wattmérővel ellátott pedálcsaládot fejlesztett, 6 modell tartozik ide: (Rally RK100, Rally RK200, Rally RS100, Rally RS200, Rally XC100 és Rally XC200). Az RK modellek Look Keo, az RS modellek SPD-SL, míg az XC modellek SPD kompatibilisek.

14_garmin_rendszerA watt- és a pedálfordulat szenzor a hatékony edzésmunka mellett a mai beltéri edzésforma virtuális világához (Zwift, Roovy, stb.) is igen hasznos eszköz. A legtöbb edzőgörgő (tréner) – elsősorban a kedvezőbb ár elérése érdekében – „félokos” technikával működik: itt a görgő kívülről nem vezérelhető, ez a kormányon elhelyezett karral, manuálisan történik. Amennyiben a kerékpár hátsó kerekére felhelyezzük a sebesség jeladót, akkor az ebből érkező adatok alapján a rendszer képes egy virtuális Watt-értéket kalkulálni, így a Zwift vagy egyéb platformokon használható lesz. A pedálfordulatszenzor segítségével pedig a lábmozgás is reális lesz a virtuális térben. A wattmérő – legyen az pedálba, hajtóműbe vagy edzőgörgőbe integrált - összehasonlítható, azaz versenyzésre is alkalmas teljesítményadatot továbbít a virtuális platformnak (Zwift, Roovy, Tacx, stb.) A korábban említett pulzusmérő mellkaspánt GPS óra esetében nem szükséges, hiszen a legtöbb óra az optikai mérés jelét képes továbbítani a telefonra/számítógépre, így a virtuális térbe.

28_garmin_rendszer

Varia radarrendszer

A Garmin ökoszisztéma új eleme a Varia Radar, amely a GPS órával, kerékpárkomputerrel vagy simán a telefonnal párban nyújt minden eddiginél nagyobb biztonságot a közutakon. A kerékpáros balesetek jelentős része a hátulról történő ütközés. Az ilyen esetekre nyújt megoldás a Varia Radar, amely egy integrált radarral kombinált nagy fényerejű, többfunkciós hátsó villogó. A mellékelt vezérlő egységen vagy a vele kompatibilis eszközön (Edge 520, 820, 1000, 1030, valamint Explore 820, 1000 GPS-ek, és Fénix 5, 5S, 5X, Chronos, és Vivoactive HR okosórák) a hátulról érkező jármű megjelenik, és akár négy autó helyzetét képes nagyon pontosan megmutatni, valamint az utolérés pillanatát előre jelezni.

A Varia Radar a sávváltáshoz szükséges hátra fordulást simán kiválthatja: annyira megbízhatóan működik, hogy tényleg rá bízhatod magad! Tartalmaz egy intenzív lámpát, amely az érkező autónál még erősebb fényre kapcsol, valamint bekapcsolja a szélső két-két ledet is. A jármű közeledtével a villogás frekvenciája pedig felgyorsul! Ez „kommunikációt” biztosít a bringás és az autós között, ami elősegítheti a biztonságos közlekedést.

29_garmin_rendszerA személyes biztonságot nemcsak a Varia Radar támogatja, hanem egyéb hasznos funkciók, mint például a balesetérzékelés vagy a helyzetmegosztás biztosítják. Ezek valós idejű vészhelyzeti segítségkérést tesznek lehetővé: ha ne adj isten valami baj történne velünk, a legtöbb Garmin eszköz képes észlelni a bukást, sérülést, rosszullétet vagy vészhelyzetet, és a megadott kontaktokat telefonon keresztül értesíti.

A fentiekből szépen kirajzolódik egy átgondolt rendszer, amely nemcsak az edzésben, hanem az egészségmegőrzéstől a sportolás-biztonság elősegítéséig sok területet lefed. Ha a cikk felkeltette érdeklődésed a GPS sportórák és kerékpáros komputerek iránt, a jelenleg raktáron lévő készletünket itt találod. Az itt nem szereplő eszközöket be tudjuk szerezni, ehhez vedd igénybe telefonos vagy e-mail-es tanácsadó szolgáltatásunkat!

24_garmin_rendszer

Nemsokára a cikkben említett számos GPS-eszköz tesztelésre kerül, a tapasztalatokat szakcikkeinkben olvashatod. Ha nem szeretnél lemaradni ezekről, iratkozz fel hírlevelünkre a lap alján! Ha pedig szeretnéd, hogy több érdeklődőhez eljussanak ezek a sorok, oszt meg a cikket FB-n vagy bármely közösségi médiában!