Termékek Menü
0
Kategóriák

Belső gumi méretek, és tömlő kompatibilitás

Ardó Tamás
2016-08-20 13:43:08
Belső gumi méretek, és tömlő kompatibilitás

Ha már évek óta kerékpározol, akkor bizonyára nem jelent gondot a megfelelő méretű kerékpár belső gumi, vagy tömlő kiválasztása. Ha viszont mostanában csöppentél bele a kerékpárok világába, vagy ha pár év kihagyás ( autó-lakás-gyerek projekt miatt) után újra felvennéd a fonalat, akkor megdöbbenve tapasztalhattad, hogy az utóbbi pár évben rengeteg új belső gumiméret „született”. Eligazodni közöttük továbbra sem agysebészet, de ha túlzottan „kocka vagy” akkor bele lehet zavarodni. Ennek elkerülésében segít e cikk. 3 perc, és garantáltan tisztán fogsz látni.

A külsőddel kompatibilis belsőgumi méretének kiválasztásánál a legnagyobb hiba amit elkövethetsz, ha túlzottan „kocka” vagy. Ez alatt azt értjük, ha a lelkednek kizárólag az azonos számokhoz való 100%-os ragaszkodás hoz csak megfelelő végeredményt, azaz megnyugvást. Pedig erre többnyire nincs szükség. Az első alapszabály amit jegyezz meg: gumiból van NYÚLNI fog… Na akkor bontsuk ki ezt az egészet:

 

1-es probléma:
„27 x 1 1/4 van a külső gumimra írva, a belső dobozán meg 25/32 – 622-630 szerepel. Rossz belsőt kaptam, azonnal cseréljétek ki...”
Tudnod kell, hogy a világon többféle mértékegység rendszer létezik, melyeket párhuzamosan használunk egymás mellett. Az USA-ban és angolszász területeken leginkább colban mérnek, Európában elterjedt az ISO azaz a mm szerinti elnevezés, de él a francia 700A-B-C szerinti elnevezés is, és szegény gyártók – kínjukban – már egyszerű szöveges elnevezést is kitalálnak (Tour All , Race Wide, stb) és ráírják a belső dobozára, hogy azokat is kielégítsék, akiknek a számok semmilyen módon nem férnek a fejükbe…
Mivel minden belsőn legalább 2-3 -féle számsort látsz, ezért totál belezavarodsz, hogy ez akkor most mi is, pedig valójában ezek a számsorok UGYANAZT jelentik, csak más mértékegységben / elnevezésben kifejezve.
Tehát nyugodj meg: ha a külsődön és a megvásárolandó belsődön bármilyen részlegesen hasonló elnevezést látsz, akkor 99%-os valószínűséggel jó lesz hozzá.
Ha részletesebben érdekelnek ezek a mértékegységek, akkor kattints erre a linkre vagy a képre, és a külső gumi kompatibilitásával foglakozó cikkben ezt is elmagyarázzuk.

http://bikepro.hu/kulso_gumi_meretek_es_kompatibilitas

2-es probléma:
„ A külsőmre az van írva, hogy 26x1,95 a belsőre meg az hogy 26x1,5-2,2. Nem ugyanolyan, mint a külsőm, azonnal cseréljétek ki, mert rosszat küldtetek...”
A rövid válasz (ez lenne ha lesz.rnánk hogy bunkónal nézel-e bennünket): Ne parázz má'… Gumiból van, NYÚLIK! A szofisztikáltabb válasz: A külső gumiknak többé-kevésbé fix méretük van, de azt is háromféle mértékegységben tüntetik fel rajtuk a gyártók. Ezzel szemben ezek a rohadék belső gumik, ráadásul még nyúlnak is, így a gyártók a háromféle szabvány szerinti méret megjelölésen felül TÓL-IG jelöléssel látják el a belsőket, amivel azt szeretnék kifejezni, hogy ezek a nyúlékony belső gumik bizony TÖBBFÉLE mérethez is megfelelőek lesznek. Tehát a példánál maradva az adott belsőt legyártották 26x1,5-ös méretűre, de ahogy elkezded felfújni, az bizony elkezd nyúlni, és jó lesz akár 26x2,2-es külsőbe is, ÉS a közte lévő ÖSSZES mérethez is megfelel, amiben benne van te 26x1,95-ös külsőd is természetesen.


3-as probléma:
„Az én retró felnim és külsőm perem átmérője 635 mm, de nem találok nálatok csak 622-es belsőket...mit rendeljek az enyémhez?
Jó hírünk van BÁÁÁÁRMIT… ami 622-es. A belső gumiknak ugyanis megvan az a jó tulajdonsága, hogy felfújáskor nem csak szélességükben tudnak nyúlni, hanem hosszukban is ami kerület növekedéssel jár együtt, tehát ha fentebb pumpálod, akkor az eredetileg 622-enek gyártott belső „bele fog nőni” a nagyobb 635-ös külsőbe is.
Tehát ne legyél kocka. A belső gumi minden irányban nyúlik, és ezt a gyártók ki is használják. A belső gumikból kb. tized annyi méret létezik, mint a külső gumikból, de ezek a méretek kompatibilitásban tökéletesen lefedi az tízszer akkora külső gumi kínálatot. Ha ezt nem hiszed el, akkor csak vess egy pillantást az alábbi jobb oldali Schwalbe belső dobozára. Ugyanaz a belső kompatibilis 19 -féle !!! külső gumi mérettel, és megjelöléssel, és ezeket mind fel is tünteti rajta a gyártója.

Néha azért már megsajnáljuk a gyártókat is. Szegény Conti, amikor már a 3 -féle méret szabvány szerinti méret feltüntetést is kevésnek tartotta, - mert van aki ezeket képtelen megérteni - akkor bevezették a szöveges méret megjelölést.
Race = keskeny országúti belső = 20 mm széles 622-es belső, ami akár 630 mm-es peremátmérőig, és 25 mm-es szélességig nyúlik
Race Wide = szélesebb országúti belső = 25 mm széles 622-es belső, ami akár 630 mm-es peremátmérőig, és 32 mm-es szélességig nyúlik
Tour Slim = keskeny trekking belső = 28 mm széles 622-es belső, ami akár 630 mm-es peremátmérőig, és 37 mm-es szélességig nyúlik
Tour All = mindenes trekking belső = 32 mm széles 622-es belső, ami akár 630 mm-es peremátmérőig, és 42 mm-es szélességig nyúlik
MTB 29 = 29-es monti belső = 47 mm széles 622-es belső, ami akár 630 mm-es peremátmérőig, és 62 mm-es szélességig nyúlik

Ez az alábbi 5 db belső valójában lefedi az összes 622-es palettát… és legalább 30-féle külső mérettel kompatibilisek, hiszen NYÚLNAK.

Egy tipp, ami főleg kisebb gumiméreteknél hasznos: Ha azonos col méretű, de különböző peremátmérőjű belsők közül kell választanod, akkor válaszd mindig inkább a picivel kisebb peremátmérőjűt, mert fentebb fújva az belenő a nagyobb külsőbe, de fordított esetben egy kisebb külsőbe szinte képtelenség belepaszírozni egy nagyobb belsőt.

A belső gumik kompatibilitásánál még egy dologgal kell foglalkoznod, a szelep kompatibilitással. Az egyes szeleptípusok előnyeiről és hátrányairól az alábbi cikkben olvashatsz.

http://bikepro.hu/atom_blog/szeleptipusok_melyik_a_jo_kereekpar_szelep

Ha hasznosnak találtad e cikkünk, oszd tovább a Facebook-on!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tartalmi cikkek Atom Blog
blog comments powered by Disqus
Termékek összehasonlítása
Márkák szerint
Töltsd le! Ingyenes!

Íme az ajándékod!

HASZNÁLD!

Vásárlói értékelések