Termékek Menü
0
Kategóriák

Los Lobos Cycles – Wishbone mindenütt

Szerencsére van még 1-2 gyártó, akik úgy gondolják, hogy a wishbone jó ötlet. Ők sajnos egyre kevesebben vannak. A gyártók többségénél a gyártási folyamat optimalizációjába sajnos nem fér bele, hogy holmi időigényes wishbone-al foglalkozzanak. Mielőtt belevágnánk: tudja valaki, hogy mi is az wishbone?

Szó szerinti fordításban keresztlengőkaros-t jelent, de a kerékpáriparban azokat a lánc és támvilla kapcsolatokat szokták ezzel a jelzővel illetni, ahol nem két db lánc vagy támvilla kapcsolódik a középcsapágyházhoz, vagy a nyeregvázcőhöz, hanem az azokat előzetesen közösítő egy darabos egység. És hogy ez miért is jó? Az első előnye az erősség. Sok BMX-nél még mindig használják, éppen ezért. A középcsapágyháznál egy db nagyobb átmérőjű, és nagyobb falvastagságú cső darab szinte mindig erősebb, mint két db vékony falvastagságú láncvilla.

A merevségnek is komoly mértékben odatesz, hogy egy jól megtervezett wishbone-ban nem nagyon van semmi, ami hajladozhatna. Nem úgy min a hagyományos hajlított láncvilláknál, főleg ha még a keresztátkötőt is elhagyják közüllük…. A wishbone további előnye, hogy elég nagy lánckerék férőhelyet biztosít, melyre montiknál, össztelós gépeknél bizony gyakran van szükség. Ennél nagyobb lánckerék férőhelyet csak Yoke biztosít, de az még ennél is nehezebb.

 Mint mindennek, persze a wishbone-nak is vannak hátrányai. Az egyik hogy minden esetben nehezebb, mint a szimpla két lánc, vagy támvilla becsatlakozása. A másik gond, hogy gyártani sem egyszerűbb ezt a megoldást, ezért aztán drágább is. A drágább és nehezebb nem túl nyerő kombináció. Ráadásul a sár is jobban megtapad rajta, mint a hagyományos megoldásnál. Akkor mégis minek? Kérdezhetnéd.

Leginkább azért, mert gyönyörű. A gumik profilját 100%-ban „lekövető” egy darabból hajlított tám és láncvilla bizony csodás látvány. A mellett hogy borzasztóan erős, és merev is. Hab a tortán a hatalmas lánckerék férőhely, ami Single Speed gépeknél még inkább fontos.

Tartalomhoz tartozó címkék: Atom Blog
blog comments powered by Disqus
Termékek összehasonlítása
Márkák szerint
Töltsd le! Ingyenes!

Íme az ajándékod!

HASZNÁLD!

Vásárlói értékelések