A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Lehet-e csereberélni? Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása A-tól Z-ig

Lehet-e csereberélni? Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása A-tól Z-ig

Kerékpáralkatrész vásárláskor az egyik legtöbb bizonytalanságot okozó kérdés, hogy az adott váltóalkatrész kompatibilis-e a már meglévőkkel, esetleg lehet-e ezeket gyártok között vagy márkán belül „kutyulni”. Habár csupán néhány váltórendszer-márkáról van szó, a kompatibilitás mégis útvesztőnek tűnhet a témában kevéssé járatos vásárló számára.

4_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitásaBevezetésképpen egy átfogó áttekintés adunk a váltórendszerek működéséről, emellé a tisztánlátás végett egy történelemi „gyorstalpaló” is dukál. Akkor vágjunk is bele! A kerékpár váltórendszere áll váltókarból, az első és hátsó váltóból, illetve az ezeket összekötő bowden huzalokból. A tágabban értelmezett váltórendszer további eleme a hátsó lánckeréksor, az első lánckerekek, illetve a lánc. A váltórendszer lehet mechanikus vagy elektronikus vezérlésű, az utóbbinál a bowden szerepét elektromos vezeték – vagy rádiójel veszik át, a váltók mozgatását elektromotorok végzik.

Félreértés ne essék: a cikkben a láncváltós rendszerek kompatibilitásával, azaz csakis a jobboldali szisztémával foglalkozunk! 2_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása
Alapok:
Mindkét variáció esetében mechanikai áttételekről beszélünk, ahol a fogszámarányt (első lánckerék fogszáma/hátsó lánckerék fogszáma) a váltókarral állítjuk. Az első váltó (más néven átdobó), és a hátsó váltó a láncot a megfelelő első és hátsó lánckékre helyezi, pozícionálja. Itt rögtön jegyezzük meg, hogy régebben a váltókar nem tartalmazott pontos állásokat, így a pozícionálást a kerékpáros manuálisan végezte. Ezeket hívjuk frikciós váltónak, ellenben ma minden váltórendszer pozícionált (más néven „indexelt”). A mechanikus váltórendszer esetében a váltókar pozícionál, a váltók csak a „parancsot” teljesítik. Az elektronikus „váltókar” (valójában jeladó) esetében a pozícionálást a váltók végzik. Nézzük akkor fő elemek funkcióit egyesével!

18k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

A váltás részegységei:
A váltókar jellemzően ujjal működtetett kar vagy elfordítható markolatváltó, ez utóbbi ma már kevésbé népszerű. Modern országúti kerékpárokon integrált fékváltókart találunk, amely a váltókar és a fékkar integrációja egy egységben. Régebben ezek elkülönültek, a váltókar gyakran az alsócsövön kapott helyet. A fékváltókar előfordul egyenes kormányos (MTB, trekking, stb.) kerékpárokon is, emellett manapság a külön váltó és fékkar egységek egyetlen tartóbilincsre is szerelhetők. A váltókarok egytől egyig ergonómiai szempontból jól megtervezett típusok, tökéletes kényelmet és gyors, biztonságos kezelhetőséget biztosítanak (pl. Shimano Dual Control, Shimano STI, Campagnolo Ergopower, SRAM DoubleTap).

A „szorzóváltó” működési elve... 19k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Az első váltó az első lánckerekek közti váltást végzi két terelőlemez segítségével. Kezelhet két vagy három lánckereket, egy lánctányéros váltórendszerek esetében értelemszerűen nincs rá szükség. A hátsó váltó a hátsó lánckeréksoron végzi a váltást egy alsó és egy felső görgő segítségével, a váltókanál pedig a lánc feszességét szabályozza. A működési elv dióhéjban így foglalható össze. A bonyolultságot az jelenti, hogy a gyártók a felhasználás és fokozatszámok függvényében eltérőegymással nem kompatibilis - rendszert dolgoztak ki. De miért alakult mindez így a kerékpáriparban?

Anno az alkatrészek szabadon variálhatók voltak… Visszasírod?

17k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Régen minden egyszerűbb volt. A váltókar nem tartalmazott pontos állásokat, a pozícionálást a kerékpáros manuálisan végezte. A fokozatszám irreleváns volt, a kompatibilitást meghatározó egyetlen változó a lánckeréksor teljes áttételtartománya és a legnagyobb lánckerék-fogszám volt. Ennek függvényében az alkatrészgyártók a hátsó váltót többé-kevésbé megegyező technikával, legfeljebb eltérő parallelogramma mechanikával és kanálhosszal kínálták. A frikciós váltók korszakában tehát gyártótól és fokozatszámtól a legtöbb váltóalkatrész csereszabatos volt, legfeljebb a túrázók és amatőr kerékpárosok számára volt szükséges eltérő konstrukciókat kínálni, amely megbirkózott a kisebb fokozatáttételekkel.

13_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Pozícionálás:
Ezzel szemben ma minden váltórendszer pozícionált. A pozícionált váltásra való áttérés az 1990-es években vált teljessé, majd közel két évtizeden keresztül viszonylag állandó maradt. Ebből következik, hogy hozzávetőleg 2010 előtt az átlagkerékpáros tisztában volt a lehetséges párosításokkal, illetve az elkerülendőkkel. Amennyiben a kerékpáron Campagnolo, Shimano vagy SRAM által gyártott váltórendszer teljesített szolgálatot, mindössze arra kellett figyelni, hogy a váltókar, a két váltó és a hátsó lánckeréksor egyetlen márkától származzon. És habár mindössze egy évtized telt el azóta, a váltórendszer-kompatibilitás kérdése sokkal de sokkal bonyolultabbá vált… Mára mindhárom nagy váltóalkatrész-gyártó - a Shimano, a SRAM és a Campagnolo - megszakította a saját rendszeren belüli „csereszabatosságot”, jobban mondva a visszamenőleges kompatibilitást. A gyártók az MTB felhasználásra szánt váltórendszere gyakran az országútitól eltérő bowdenhúzás-áttétellel rendelkezik, fokozatszám függvényében is eltér, azaz ma már márkán belül sem helyettesíthető be eltérő felhasználási csoporthoz tartozó és fokozatszámú alkatrész.

Bonyolult táblázatok mutatják meg a váltórendszer lehetséges összeállításait…

7k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

A húzásarány:
Manapság a 11-fokozatos országúti és MTB váltórendszerek az egyik gyártónál sem kompatibilisek az előző 9 vagy 10-fokozatú generációkkal, a Campagnolo és a SRAM esetében az utóbbi kettő is eltérő húzásarányt alkalmaz, továbbá a hátsó lánckeréksor 11 fokozatnál szélesebb kazettatestet igényel. Az MTB kerékpárokhoz készült rendszerek esetében mind a Shimano, mind a SRAM esetében a 9, 10, 11 és 12 fokozatos rendszerek egyedi húzásaránnyal és lánckerékkialakítással rendelkeznek, egymással márkán belül sem csereszabatosak. És amíg korábban a lánc és a hajtómű „rendszeridegensége” a pontos működés szempontjából nem feltétlen jelentett akadályt, a 11 – de még inkább a legújabb 12-fokozatos - váltórendszereknél az említett komponensek is kritikussá váltak.

15_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Majd a vezetékmentes megoldja?
Fogalmazhatunk úgy is, hogy a vásárló akkor jár a legjobban, ha a kerékpárra egyetlen márkától annak adott felhasználásra készült, megegyező fokozatszámú alkatrészeit szereli fel, tekintet be véve az ide vonatkozó kompatibilitás-táblázatot, amely további korlátozást is tartalmazhat. Ilyen lehet egy lánckeréksor- vagy lánckialakítás, váltókonstrukció (láncfeszességzáró technológia), stb. És akkor még nem szóltunk az elektronikus váltás sajátosságairól! A Shimano esetében az országúti Di2 első és második generációja egymással a vezérlésprotokoll eltérő módja miatt nem kompatibilis. A Shimano MTB Di2, Gravel GRX Di2 és a Nexus „városi” Di2 inkompatibilis az országúti első generációval, de második országúti 11/12-fokozatos variánssal már összehangolható. Fontos még tudni, hogy az első generáció 10 fokozathoz készült, míg a második 11 vagy 12 fokozatos lehet, ebben az esetben a fokozatszám programozható, így tetszőleges.

5_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

A Campagnolo EPS két (fő) generációja hasonló mód nem kompatibilis egymással, és természetesen a japán riválissal rendszerének egyik elemével sem. A SRAM eTap pedig vezeték nélküli rendszer, 11 és 12 fokozathoz egyaránt elérhető, de ezek nem kompatibilisek egymással, azonban az eTap AXS 12-fokozatos MTB és országúti rendszerek „vegyíthetők”. Manapság mindhárom gyártó kínál speciális gravel terepkerékpárokra tervezett mechanikus és elektromos alkatrészcsaládot, amely a legutolsó kiadású utóbbi országúti és MTB rendszerekkel egyaránt kompatibilis, bár bizonyos korlátozások (pl. láncvonal, áttételi szélesség) ott is fennállnak.

Vezeték nélkül egyszerűbb az élet: íme a SRAM AXS rendszer! 16_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása Ahogy azt már említettük, az első és hátsó váltó esetében egy „buta szerkezettel” van dolgunk, amelynek feladata a váltókar által kiadott parancs végrehajtása. Következésképpen a váltó és a váltókar egymástól elválaszthatatlan, fontos, hogy „egy nyelvet beszéljenek”. A fokozatszám, gyártó és széria (modellsorozat) jelenti a nyelvi szintakszist: ha „nem értik egymást”, a pontos pozícionálás nem valósul meg. A bowdenes mechanikus váltórendszer esetében a nyelv a húzásarány. Mindebből következik, hogy a fokozatszám-egyezés nem jelent feltétlen kompatibilitást!

A kompatibilitás terén a váltó kanálhossza is fontos tényező…

20k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Miért kell több kanálhossz?
A kanálhossz egy további fontos paraméter, hisz’ ez határozza meg a váltórendszer láncfelvevő képességét. Minél nagyobb a távolság a két váltógörgő között, illetve minél nagyobb a fogszám, annál több láncszemet képesek megfeszíteni. Ha a kerékpár áttételtartománya széles (három lánctányéros és/vagy a hátsó lánckeréksor széles áttételarányt kínál), nagyobb láncfelvevő képesség (azaz kanálhossz vagy görgőméret) szükséges. A kanál rendszerint 3 méret lehet (rövid/közepes/hosszú), de a pontos láncfelvevő képesség gyártó, széria szerint változhat. Amikor hátsó váltót vásárolunk, ezt a szempontot mindig tartsuk figyelembe, továbbá a lánchosszt is erre alapozva határozzuk meg!

Végre nem „lobog” a lánc! 10k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása
"Had lobogjon"...vagy mégsem?
További szempont, hogy a modern hátsó váltók – főleg az egy lánctányéros MTB rendszerhez készültek – láncfeszességzáró mechanikával rendelkeznek, így minimalizálva a lánc kilengését és az esetleges láncleesést. A kerék kiszereléséhez oldani kell a „kuplungoszárást, egyes váltókon pedig a láncfeszesség mértéke is állítható. Érdemes tudni, hogy a zárás valamelyest kompromittálja a finom működést: ez egy szükséges rossz az egy lánctányéros rendszerek esetén. További érdekesség, hogy a mai váltók nem állnak ki a váz síkjából: ezt nevezi a Shimano Shadow (II), a SRAM Type 2/3 technológiának. Az utóbbi két kérdésről később még bővebben szólunk.
Reméljük, most már többé-kevésbé érthető, mely tényezők befolyásolják a váltórendszerek kompatibilitását! A következőkben összeszedtük, hogy váltóalkatrész-vásárlás során az egyes márkáknál és felhasználásnál (országúti, MTB vagy gravel) milyen lehetőségek állnak rendelkezésre…


Nézzük márkánként a lehetőségeket:
Campagnolo: Viva Italia!

19_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Kezdjük a kompatibilitás-boncolást a legendás olasz alkatrészgyártóval, a Campagnolo márkával! Az origó az 1990-es évek eleje, mindezidáig a kompatibilitás, mint probléma nemigen létezett. A Campagnolo 1992-ben mutatta be az első pozícionált váltórendszerét, ez 8 fokozatot „tudott”, amit pár évvel később 9-re fejlesztettek. 1999-ben az olasz specialista a rendszert gyökeresen megreformálta, így a folyamatosság ott eleve megtört. Megváltozott mind az Ergopower fékváltókar, mind a hátsó váltó formája és mechanikája, mégis a fő változás nem ez, hanem a bowdenhúzás aránya volt. Ellenben a fokozatszám még mutatott átfedést, hisz’ az első és a második generáció egyaránt kapható volt 9-fokozatú rendszerként. Amennyiben a fékváltókar első generációjával van dolgunk, akkor ahhoz ugyancsak első generációs hátsó váltót kell használni. A második generációs fékváltókar markolata laposabb, illetve az eleje kevésbé csúcsosodik ki (lásd szemléltető kép), a hátsó váltó pedig kifele kúpos kanáltartó elemet alkalmaz, amely mögött – és nem a váltótest végén – található a rugófeszesség-állítás.

Az első, második és harmadik Campa fékváltókar-kialakítás – ezek ugyebár egymással nem kompatibilisek

2k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

És ugyanez a hátsó váltóknál, baloldalon a pozícionálást megelőző konstrukcióval!

1k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitásaA 2000-es évek közepén a Campagnolo háza táján a QS (Quick Shift) rendszerrel az első váltás kapott egy „gellert”, ez a kisebb váltáserő érdekében eltérő húzásarányt alkalmaz. Emellett mechanikája sem reteszelős, hanem pozícionált. A régi húzásmód aztán visszatért, a két rendszer sokáig párhuzamosan volt kapható. Leginkább azt érdemes nézni, hogy mind az első átdobó, mind a bal oldali fékváltókar rendelkezik-e „QS” logóval. Nem tanácsos a kettőt vegyíteni, mivel így vagy túl nehézkes a kar megmozdítása, vagy könnyed, de akkor kétszer kell meghúzni a kart egy első lánctányér-váltáshoz.
Érdemes még megemlíteni, hogy a Campagnolo szettekhez kínált kerék(agy) kazettatest, és a hátsó lánckeréksor lánckerekeinek egymástól számított távolsága és szélessége a Shimano szabványtól eltér, semmilyen tekintetben nem kompatibilisek. A Campagnolo rendszerhez Campagnolo kazettatesttel rendelkező kerékszett szükséges, természetesen Campagnolo kompatibilis sorral párosítva. Ez áll mind 8, 9 és 10 fokozatra. Szerencsére a 11-es rendszerek már azonos kiosztásúak, így egy Shimano 11-fokozatú sort tartalmazó kerék pontosan vált Campa 11-es rendszerrel – legalábbis a saját lánctípust használva.

Most már legalább a 11/12s sorok a gyártók között többé-kevésbé csereszabatosak...

21_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

A következő vicenzai „rendszerváltás” a 11 fokozat megjelenésével ment végbe. Az itt debütált PowerShift technológiát ráadásul nem minden 11-es szett kapta meg, a Super Record, Record és Chorus váltószettek így nem csereszabatosak a középkategóriás Potenza alkatrészekkel, amely valójában egy 11-egyesített 10-es rendszer, azaz csakis önmagával kompatibilis. Továbbá gondod jelenthet felismerni a megfelelő fékváltókart, mivel ebből is két formakialakítás látott napvilágot, ráadásul mindkettőből létezik 10- és 11-fokozatos változat! 2008 és 2010 között forgalomban lévő Ergopower V3 a korábbi V2 kissé átfazonírozott változata, ezt a mai napig gyártott V4 követette. Ez utóbbi az elődökhöz képest radikális ergonomikus formával rendelkezik.

A legújabb EPS Ergopower típus 17_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása A „Campa-kompatibilitás” annyiban viszont egyszerű, hogy az egy-két 90-es években megjelent MTB szetten kívül (lásd Euclid) az olasz márka nem kínált montis felhasználásra készült dedikált alkatrészcsoportot. Így összefoglalásképpen azt mondhatjuk, hogy 8 és 9 fokozatos rendszerek esetében arra kell figyelni, hogy fokozatszám egyezzen, továbbá homogén első vagy második generációs legyen a fékváltókar, a két váltó és a kerékagy. A 10-es rendszerek fokozatszámon belül keresztkompatibilisek, a 11-eseknél a Potenza szettre érdemes figyelni, amely kakukktojás a kínálatban. Ellenben a lánckeréksor tekintetében minden 11-es szett szerencsére kompatibilis. A 12-fokozat esetében visszatér a teljes keresztkompatibilitás, a 13 lánckereket számláló Ekar gravel szettél pedig a jövő mutatja meg, hogy a konkurensek igazodnak-e a meglévő rendszerhez.

18_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

A Campagnolo EPS elektronikus rendszert már futólag említettük, amely egy időben jelent meg a Shimano Di2-vel, és a japán rendszerhez hasonlóan két (fő) generációt élt meg, az első 11, a második 12 fokozatot kínál. Ezek egymással nem kompatibilisek, magától érthetően más gyártók elektronikus szettjeivel sem.


Shimano váltórendszerek kompatibilitása

1_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

A Shimano sokkal nagyobb rendet tart a háza táján, mind az olasz gyártó. A japánok méltán büszkék „rendszertervezés” koncepciójukra, eltekintve a 7400 sorozatszámú első Dura Ace szettől, a hátsó váltás nemcsak fokozatszám, hanem felhasználási terület (MTB, országúti, trekking, városi) tekintetében is egységes és keresztkompatibilis volt egészen a 10-fokozatos MTB, illetve 11 fokozatos országúti rendszerek megjelenéséig. Ez ugyebár bő 2 évtizedet jelent! Így habár nem egy azon alkatrészcsaládból származik, illetve nem is egy felhasználási területre szánt, de egy Ultegra 9-fokozatú fékváltókar minden gond nélkül párosítható egy Deore XT hátsó váltóval. Hasonlóképpen a 8/9-es RapidFire egyenes kormányos fékváltókar összhangban van bármelyik 11 fokozat előtti országúti hátsó váltóval.

9 fokozatnál még minden átlátható volt…

9_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Egy kompatibilitás-probléma már korábban is fennállt: nevezetesen az első váltás bowdenhúzás-aránya az országúti és az MTB vonalon eleve különbözött. Így ha egyenes kormányos 8/9-fokozatos országúti kerékpárt építünk, speciális váltókarokra van szükség, az MTB egyenes kormányra tervezett váltókarok erre nem alkalmasak. Tehát a képlet a következő: MTB első váltókarhoz MTB első átdobó szükséges, országúti fékváltókarhoz pedig országúti első váltó.
Sajnos a 10-fokozatú DynaSys MTB rendszerrel a japánoknál is megszakadt a teljes kompatibilitás. Itt a bowdenhúzás-aránya eltér a hagyományos SIS elnevezésű 2:1 arányt alkalmazótól, tehát az adott DynaSys alkatrész csakis egy másik DynaSys modellel – legyen az XTR, XT, SLX vagy Deore – párosítható. (Ne tévesszük össze a DynaSys-t a Shadow rendszerű hátsó váltóval, amely ugyan a DynaSys jellegzetessége, de kapható 9-fokozatú változatban is, amely hagyományos húzásarányú, azaz nem DynaSys rendszerű!) Ez igaz az első váltásra is: a bowdenhúzás aránya itt is változott.
A 11-fokozatos országúti és MTB váltórendszer már nemcsak az eredeti SIS szabvánnyal, hanem a korábbi Dynasys rendszerrel sem kompatibilis. További problémát okoz, hogy a több fokozat miatti szélesebb hátsó lánckeréksor, szélesebb kialakítású kazettatestet igényel. A régi kerékszettek döntő része tehát nem tudja fogadni az eggyel több fokozatszámot. (Mellesleg a Campagnolónál ez a probléma nem áll fenn, náluk 9-től 11-fokozatig minden kerékagy és sor csereszabatos!)

Attól, hogy „Shadow”, a hátsó váltó lehet akár 9/10/11/12-fokozatos, MTB, országúti vagy gravel felhsználású. ÉS fordítva is igaz: létezik 11-fokozatú nem Shadow hátsó váltó a Shimano kínálatában!

5k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása Az országúton is bemutatkozó Shadow-rendszerű, azaz alacsony profilt kínáló hátsó váltó, nemcsak a régebbi 10/9/8-as (MTB 8/9-es) országúti rendszerekkel inkompatibilis, de a bowden húzásaránya a 11-fokozatos Shimano MTB alkatrészekkel sem egyezik. Mindezen felül az első átdobó húzásaránya is megváltozott, így a Dura Ace 9000, az Ultegra 6800 és az 5800 összes váltáskomponense csakis egymás között kompatibilis, semmilyen egyéb váltóalkatrésszel nem párosítható.

Az új Micro Spline szabvány 13k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása Érdemes még megjegyezni, hogy az 1980-as évek közepén a Shimano találta fel kazettatestet, amelyre a lánckereket egyenként csatlakoztathatók. Ezt a rendszer bő 20 évig mindössze apró módosításokat kapott, és a kompatibilitás valahogy mindig biztosítva volt. Az első 10-fokozatú országúti rendszer, a Dura Ace 7800 kifejlesztésekor készült egy új szabvány, amelynek bordázata magasabb, így a hagyományos Shimano-rendszerű sorok így nem illeszkednek rá. Pár év után a japán gyártó ezzel a kezdeményezéssel felhagyott, és visszaállt a régi kazettakialakításra. A 11-fokozat megjelenésével a kazettatest is szélesedett újabb 1,5mm-t, de egyelőre a bordázat és az átmérő nem változott. A 12-fokozatos MTB rendszer viszont már valóban megreformált kazettatestet kapott Micro Spline néven, lehetővé téve 11 helyett 10 fogat számláló lánckerék felszerelését.

6k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Most foglaljuk össze az olvasóra ömlesztett temérdek Shimanóval kapcsolatos kompatibilitás-információt! Amennyiben a váltókar és a lánckeréksor 8 vagy 9-fokozatos, az égvilágon semmi kompatibilitás sem lehet a hátsó váltással kapcsolatban. Még arra is lehetőség van, hogy montis és országúti alkatrészekből vegyesen szereljük a kerékpárt, létrehozva például egy széles MTB áttételezéssel rendelkező, országúti „koskormányos” túragépet. Két dolog érdemel figyelmet: az első váltás, ami a kezdetektől fogva felhasználás (MTB, országúti) specifikus, illetve a váltók és a lánckerekek (hajtómű) párosítása. 10 fokozat esetében az MTB/országúti kompatibilitás megszűnik, de az utóbbi alkatrészek a régebbi 8/9 fokozatos SIS rendszerrel kompatibilisek maradnak. 11 fokozat esetén már semmilyen átjárhatóság nincs a fokozatszám és a felhasználás terén. 12 fokozat a cikk írásakor csak MTB kerékpárok számára elérhető, ezek visszamenőleg a 11-es rendszerrel nem kompatibilisek. Végezetül a GRX gravel szettek alapvetően az országúti alkatrészekkel kompatibilisek - persze csak a fokozatszámon belül. A 11-es GRX 600 rendszer esetében teljes a kompatibilitás a 11-es országúti szettekkel, a 10-fokozatú GRX 400 viszont csakis a Tiagra-szintű (plusz RS405) alkatrészekkel vegyíthető tetszőlegesen. (Viszont nem 10, hanem a 11-fokozatos váltótestek helyettesíthetők be a GRX/Tiagra fékváltókarokhoz és lánckeréksorokhoz.)

Egy modern gravel bike Shimano GRX mechanikus egy első lánckerekes hajtással… 6_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitásaMTB vonalon minden 12-fokozathoz tervezett és kínált alkatrész keresztkompatibilis. Például a Deore 12-es váltók használhatók XTR váltókarral és viszont. Emellett minden 11-fokozathoz tervezett és kínált alkatrész keresztkompatibilis, ellenben az országúti és az MTB „vonal” semmilyen tekintetben nem csereszabatos. Ugyanez elmondható a 10-fokozatos DynaSys rendszerre is. A korábbi, 8/9 fokozatos MTB komponensek pedig nemcsak egymással, hanem – mint említettük – az országúti váltóalkatrészekkel is csereszabatosak, leszámítva az első váltást és a láncfelvevő kapacitást. Az elektromos Di2 váltószettek kompatibilitásáról már korábban szóltunk, az ottani információ a mérvadó mind országúti, mind MTB rendszerek esetében.


SRAM váltórendszerek kompatibilitása

8k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

A SRAM a 90-es évek elején kihozta saját váltórendszerét, az 1:1 bowdenhúzás arányú ESP-t, amely az MTB kerékpárokon terjedt el és vált közkedveltté. Fő előnye, hogy kevésbé érzékeny a hajszálpontos beállításra, kedvezőtlen körülmények között (pl. sárban) is precíz működést biztosít.  A saját fejlesztésű ESP mellett az amerikai alkatrészgyártó a német Sachs-tól „örökölt” egy működőképes, egységes, a Shimano váltórendszerrel kompatibilis szisztémát is, amit hasonló dizájnnal forgalmazott. Elsősorban onnan lehet tudni, hogy melyikkel van dolgunk, hogy megnézzük a feliratot. Az ESP rendszer számozást használ (9.0, 7.0, 5.0, 4.0, majd 2006-tól XX, XO, X9, X7, X5, X4), a Shimano-kampatibilis „vonal” alkatrészein ellenben fantázianevek olvashatók (Rocket, Attack, MRX). A két rendszer inkompatibilis, bár mind a gyártó, mind a formatervezés azonos!

11k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

A SRAM kínálatában először markolatváltók szerepeltek, majd megalkották a „pöckölős” váltóváltozatot, a Triggert. Ez utóbbi ugyancsak kapható ESP és Shimano-kompatibilis változatban a fent említett modellnév-variánsokkal. 9 fokozattal bezárólag az ESP és a „shimanós” váltóalkatrészek önön rendszerükön belül kompatibilisek. Mielőtt még tovább lépnénk a 10/11/12-fokozatos MTB alkatrészek irányába, vessünk egy pillantást a SRAM országúti vonalára!
Az amerikai székhelyű márka szerencséje, hogy viszonylag későn „kóstolt bele” az országúti alkatrészek gyártásába. Mint ahogy az borítékolható volt, a két riválistól merőben eltérő szisztémával jelentkezett: ez igaz mind a működtetésre, mind a bowden-húzásarányra. Ennek megfelelően az első 10-fokozatos országúti szett nemcsak a konkurens országúti és MTB szettekkel inkompatibilis, hanem még az ESP-vel sincs közös nevezőn. Mindössze a hátsó agykazettatest bordázata, illetve a lánckerekek egymás számított távolsága maradt Shimano-kompatibilis. A SRAM országúti szisztéma elnevezése Exact Actuation, és amikor az amerikai alkatrészgyártó kihozta saját 10-fokozatú MTB kínálatát, ugyanezt a húzásarányt alkalmazta. Így a 10-fokozatú Exact Actuation MTB alkatrészek – habár nem kompatibilisek sem a SRAM ESP-vel, sem bármely Shimano-rendszerrel – tökéletesen működnek a SRAM 10-fokozatos országúti alkatrészekkel. 7k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

A két konkurens alkatrészgyártóval szemben a SRAM esetében a 11 fokozatra való áttérés országúti vonalon nem okoz márkán belüli kompatibilitás-problémát. Így például egy 10-es rendszerhez tervezett hátsó váltó működőképes 11-es fékváltókarral és viszont. Az első váltás estében annyi a megkötés, hogy az YAW rendszerű átdobóhoz YAW R2C (bal oldali) fékváltókar-típust kell használni. A hátsó váltók kaphatók rövid és középkanalas változatban, az utóbbi szükséges a 28 fognál nagyobbat tartalmazó hátsó sorok esetében. Három lánctányér változóval itt nem kell számolni, hisz’ a SRAM ilyet egyáltalán nem kínált, és váltórendszere sem kompatibilis a „tripla” hajtóművel.
Az MTB alkatrészek esetében a fentiek már nem állnak: a 10 és 11 fokozat itt teljesen más szisztéma
, nincs „értelmes” keresztkompatibilitás a kettő közt. Tehát a 11-es MTB szettek nevezhetők kakukktojásnak, hisz’ a 10-es MTB akár a 11-es országúti rendszerekkel is vegyíthető, természetesen figyelembe véve a megfelelő lánckeréksorok és láncok használatát.

12-fokozatú SRAM MTB váltórendszerek

9k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

12 fokozatú SRAM rendszer a cikk írásakor még csak egy lánctányéros MTB és országúti/gravel alkatrészcsaládok esetében áll rendelkezésre. Az ehhez tartozó SRAM alkatrészek nem kompatibilisek semelyik 11 vagy 10-fokozatos rendszerrel, azaz teljes egészében külön „kasztot” alkotnak. Ez áll az eTap AXS vezeték nélküli váltórendszerekre is, mind MTB, mind országúti/gravel felhasználásra. Azaz a 11-fokozatos eTap sem kompatibilis a 12-es eTap AXS-sel. Jó tudni, hogy immár az országúti és gravel szettek ugyancsak képesek rendkívül széles hátsó áttételezést (pl. 10-42 fogas lánckeréksort) kezelni.

Az országúti eTap AXS rendszer

4k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

A kazettatest a kezdetekben a SRAM és a Shimano között tökéletes kompatibilitást mutatott. Az egységet az egy lánctányéros hajtás bevezetésével az amerikai márka megbontotta, piacra dobva az XD szabványt, amely először tette lehetővé a 11 fognál kisebb hátsó lánckerék alkalmazását. Később az 1X országúti rendszerekhez újabb, XDR nevű rendszert fejlesztett ki 1,8mm megnövelt szélességgel. A Shimano válasza erre a Micro Spline kazettatest-rendszer, amely inkompatibilis mind a korábbi Shimano/SRAM rendszerrel, mind az XD/XDR szisztémával. Tehát a kerékpárosnak ma már arra is figyelni kell, hogy a kerékszett (vagy kerékagy) kompatibilis legyen a kerékpáron lévő váltórendszerrel. Másképp fogalmazva, a kerék immár gyártó, fokozat és felhasználás szempontjából egyaránt váltórendszer-specifikus!

SRAM XD kazettatest akár 10-52 fogszámú hátsó sorokhoz

12k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitásaA fentiekben itt-ott említést tettünk a lánckapacitással kapcsolatos kompatibilitásra, amely a hátsó váltó és a lánckeréksor lehetséges párosítását határozza meg. Ez eleinte a Shimano rendszerek esetében volt fontos tényező, hisz a japánok kínálnak mind MTB, mind országúti meghajtásváltozatokat, illetve náluk mindkét fő vonalon létezett 2 és 3 lánckerekes hajtóművariáns. (A Campánál és SRAM-nál ugyebár nincs „tripla” országúti és az MTB esetében is igen ritka). A hátsó váltók esetén a kanálhossz határozza meg, hogy az első és a hátsó összesített fokozatszám-különbség teljes egészét fel tudja-e venni, azaz minden fokozatkombinációban a láncot képes megfeszíteni, miközben a legnagyobb-legnagyobb lánckerék-párosításban is elegendő marad a lánchossz. A Shimanónál az SS-kóddal jelölt hátsó váltó a rövidkanalas, az GS a közép, a SGS a hosszú. Országúti kéttányéros meghajtáshoz általában az SS, három lánctányéros országúti meghajtásrendszerekhez vagy MTB „duplákhoz” a GS passzol, de a „tripla” MTB-hez már az SGS kell. A SRAM-nál ugyancsak felhasználás függvényében három kanálhossz áll rendelkezésre, a Campagnolo – mivel nem rendelkezik MTB szettel - kettőt kínál.

Ha nem elég hosszú, told meg egy „lépéssel”! 3k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Mit hoz a jövő:
Itt jön a képbe a manapság egyre terjedő 1X, tehát egy első lánckereket alkalmazó váltórendszer. A fogszámkülönbség ezeknél kizárólag hátul számolandó, ellenben a hátsó váltógeometriának lehetővé kell tenni a szokásosnál szélesebb áttételtartományt biztosító lánckeréksorok használatát. Ez országúti váltórendszerek esetében akár 10-42 fogszámú is lehet, MTB-nél ma a 10-50 tekinthető a normának. Amennyiben egy alkatrészcsaládon belül mind az 1X, mind a két első lánctányéros rendszer kapható, ezekhez a gyártó rendszerint különböző hátsó váltót biztosít. Egy újabb tényező, amire alkatrészvásárláskor figyelni kell…

15_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Emellett az 1X hajtás- és váltórendszerhez az alkatrészgyártók láncfeszesség-szabályzó mechanikával (más néven „kuplunggal”) ellátott hátsó váltót kínálnak, amely jelentősen csökkenti a menet közbeni láncleesés eshetőségét. A fenti analógiát folytatva, amely alkatrészcsaládon belül egy és két lánctányéros hajtásrendszer egyaránt kapható, a gyártó itt is többnyire eltérő hátsó váltó típust kínál. Egy első lánctányér esetén mindenképpen a láncfeszesség-szabályzó mechanikával rendelkező típust érdemes választani, amennyiben a mechanika oldható, két lánctányérhoz a „kuplungos” modellváltozat is megfelel. Amíg régebben ez a technológia csak az MTB váltórendszerekhez volt kapható, ma már az országúti/gravel alkatrészkínálatban is terjedőben van, és még az elektronikus váltórendszerek is alkalmazzák.

A két első lánctányér kihalófélben van, ráadásul az elektromosnál még inkább logikus az 1X!

7_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Az 1X hajtásrendszer előreláthatóan rövid időn belül leváltja a hagyományos „szorzóváltós” megoldást. A témát egy másik szakcikkünk dolgozza fel, ahol mind a hajtás-, mind a váltás-kompatibilitással kapcsolatban további fontos tudnivalók szerepelnek. A kerékpárlánc – habár jobbára a hajtás kategóriába sorolható – rendszerkompatibilitás szempontból ugyancsak kiemelt jelentőségű, így ezzel a kérdéskörrel is egy külön szakcikk foglalkozik.

Ma már 10 fogról indulnak a sorkiosztások

14_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Keresztkompatibilitás? ... Olyan még létezik?
Végezetül röviden tegyünk említést a gyártók rendszerei között megtalálható egy-két véletlen vagy tudatosan alkalmazott keresztkompatibilitásról. Volt szó arról, hogy egészen a legutóbbi időkig a SRAM és a Shimano azonos kazettatest és sorkiosztást alkalmaz, így mind a hátsó sorok, mind a kerékagyak, kerékszettek a két gyártó közt csereszabatosak voltak. Bizonyos alkatrészcsaládok és felhasználás tekintetében a csereszabatosság ma is érvényes.

A lánc is fontos tényező a váltókompatibilitás terén

12_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

A régebbi szettek esetében nem járunk rosszul, amennyiben a három alkatrész-specialistán kívüli egyéb gyártó láncát helyettesítjük be az adott rendszerbe – feltéve, ha a fokozatszám megegyezik, és legfeljebb 10 fokozatot számlál. Ezen felül már a lánc a hajtás és a váltás szempontjából rendszer-, tehát gyártóspecifikus. Az első lánckerekek korábban csereszabatosak voltak, de manapság a gyártók egyedi furatelrendezéssel próbálják megnehezíteni az egyéb gyártók termékeinek behelyettesítést. A tapasztalat azt mutatja, hogy részben igazuk van, lévén a váltórendszer az adott márka saját lánctányérjai nyújtják a lehető legjobb váltásteljesítményt. Ezt nevezik ugyebár rendszertervezésnek…

Régebben népszerűek voltak az öszvérmegoldásuk, kihasználva a „kiskapukat”, ma már az ilyen „kutyulmány” lényegében okafogyott…

14k_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Ezenkívül még létezik néhány rendszerek közti átjárhatóság, amelyet a puszta véletlen szült. Ilyen a korábban népszerű felállás, amikor egy 10-fokozatos Campagnolo fékváltókar hagyományos Shimano hátsó váltót pozícionál egy ugyancsak Shimano rendszerű 8 fokozatos hátsó soron az ehhez való 8-as lánccal. Számos kerékpáros túrázó ezt a pontosan váltó, strapabíró kombinációt preferálta, amely lehetővé tette az MTB felhasználásra tervezett Shimano váltók és sorok alkalmazását, megkönnyítve a csomagos túrázáshoz passzoló áttételezését Campa fékváltókarral is. Ma viszont egy ilyen rendszert már homogén szettként is megvásárolhatunk: mind a SRAM, mind a Shimano kínál széles áttételezésű országúti kormányos alkatrészcsaládok, ráadásul nem is egyet, különböző árszinten, hidraulikus vagy mechanikus fékkel, esetleg elektronikus váltással kombinálva. Így ma már nincs feltételen szükség a „hekkelt” megoldásokra, ezért a fent említett változatot ritkán alkalmazzák. Ha mégis egy meglévő rendszert kell valami oknál fogva hibriddé alakítani, több kis cég kínál bowdenhúzás-átalakítót, amely a hátsó váltó becsatlakozó pontjára kerül rögzítésre. Ezek garantáltan megoldják a kompatibilitás-kérdést, és használatuk nem jár fokozatszám-vesztéssel, mint a fent vázolt „Shimagnolo” öszvér esetében.

A húzásarány-átalakítók esetleg szóba jöhetnek

20_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása


Egyéb kompatibilitással kapcsolatos jótanács

Váltókompatibilitás

Az alkatrészgyártók ajánlásai alapján kizárólag tökéletes kompatibilitást biztosító pótalkatrészeket használjunk! A váltót rendszerként tervezik, és kizárólag a rendszerbe tartozó elemek biztosítják az optimális működést. A hátsó váltó esetében nemcsak a váltókarral, hanem a lánckeréksorral való kompatibilitásra is figyelni kell. A váltó specifikációban szerepel az alkalmazható fogszámtartomány. A teljes láncfelvevő kapacitás pedig a kanálhossz és a görgőméret függvénye, ezt a gyártó ugyancsak megadja a leírásban. Ha ezeket nem tartjuk be, a váltás teljesítménye nemcsak romlik, hanem meghibásodást is előidézhet. Végezetül a lánchossz pontos meghatározásával és leszabásával biztosítható az ideális működéstartomány.

11_Régebbi és modern váltórendszerek kompatibilitása

Lánckompatibilitás

Kizárólag a hajtásrendszerrel kompatibilis lánc alkalmazható. 1-8 hátsó fokozatszámig a láncszélesség nem meghatározó, mivel a lánckerekek közti távolság elégséges bármely 8-fokozatszámhoz tervezett lánc használatához. 9 hátsó fokozathoz viszont 9-fokozatos rendszerhez tervezett lánc használható, a 10-hez az annak megfelelő és így tovább. Érdemes figyelembe venni, hogy minél kisebb a távolság az egyes hátsó lánckerekek közt, annál nagyobb szükség van a modern tizedmilliméteres pontossággal tervezett, egyben a gyártó által specifikált láncra. A lánc a váltástechnológia fejlődésével egyre bonyolultabb alkatrésszé vált, a szélesség mellett a külső lapok kialakítása is specifikus egy adott váltórendszerhez. Ma már egyes lánctípusok aszimmetrikus kialakítást kapnak.

Hajtómű-kompatibilitás

A hajtóműnek ugyancsak meg kell egyezni a váltórendszer fokozatszámával. A hajtóművek specifikációjában a gyártó feltünteti a fokozatszám-kompatibilitást. Ez érintheti a lánctányérok közti távolságot, illetve a hajtómű által biztosított láncvonalat. Az első