Termékek Menü
0
Kategóriák

Clavicula SE - a világ talán legjobb hajtóműve

Ardó Tamás
2015-12-11 00:00:00
Clavicula SE - a világ talán legjobb hajtóműve

A hajtóművek elég összetett részei a kerékpárnak. Sokan, és sok féle technológiával gyártanak jó hajtóműveket, különböző alapanyagokból. A THM Carbon sem most kezdte az ipart, én még elmlékszem az első, még négyszögtengelyes hajtóműveikre, szóval már legalább 10 éve laminálják a karbont. Jelen cikkünk a kínálat csúcsát mutatja be, melynek ára egy jobb komplett kerékpár árával vetekszik. 

A Clavicula különlegessége, - persze azon túlmenően hogy 293 grammjával a világ legkönnyebb hajtóműve, és az 1000 euró körüli árával az egyik legdrágább is -  a szerkezeti kialakítása. A konkurens könnyű hajtóművek álalában ragasztott alu hajtóművek , mint pl. a Cannondale Hollowgramm SI SL2 vagy akár a 9000-es Shimano Dura Ace, vagy alu-karbon kompozitok, mint a Sram Red. A sima kovácsolt, vagy üregesre kovácsolt hajtóműveket már kicsit túlnőtte az ipar. Már nem tudnak olyan vékony részeket kovácsolni, olyan sok különböző szögből, ami súlyban versenyképessé tenné ezt az egyébként jó technológiát. Ezért fordult több cég is a ragasztáshoz. Persze itt is kovácsolt, majd CNC mart részegységekből dolgoznak. Egy hátránya azért van a ragasztásnak. Mindendenhol, ahol ez az illesztési mód, ott ki kell alakítani egyfajta anyag átmenetet, hogy legyen kellően nagy tapadási felület. Ezt sajnos néha ott is meg kell tenni, hogy a terhelés nem feltétlenül indokolná. Ez pedig plusz tömeggel jár. 

A Clavicula egyik nagy fegyvere, hogy szinte minden része karbonból áll. A menetes pedáltengely kapcsolat kivételével, az egész hajtómű karbonból van. Nincsenek más beleragasztott, vagy préselt alu részek, vagy tér kitöltő hab anyag, vagy mag. A legnagyobb súly csökkenést természetesen a karbon tengely hozza, és az külön előny, hogy a hajtókar karbon szövetének átvezetése a tengelybe egyben lezárja és merevvé teszi a kar üregét is. A hajtómű másik figyelemre méltóan okos része a lánckeréktartó csillag lábainak alakja. Oldalirányban a 10-15 mm széles karbon lapok megmozdíthatalanok, előre-hátra irányban a hajtási erőknek meg a háromszög alakú szerkezet áll ellen, ami az egyik legstabilabb geometriai alakzat. Egy háromszöget szinte lehetetlen elhajlítani a nélkül, hogy az egyik szára el ne szakadna. 

A harmadik profi részlet a bal kar rögzítése, az átmenő alu insert-ekkel, melyek el tudnak fordulni a kar végekben így a rögzítő csavar mindíg garantáltan egyenesen húzza össze a végeket. Nem keletkeznek fölösleges hajlító erők amik gyengítenék az anyagot. 

Mindezek hatására látható, hogy a hajtómű kb azonos merevségi mutatókkal rendelkezik mint a könnyű hajtóművek, csak súlyban jelentősen könnyebb náluk. Így a súly/merevség aránya egyértelműen ennek a legjobb.

Végül itt egy összehasonlítás a konkurens hajtóművek súly adataival. (komplett szett)

És ami fontos. Mivel a hajtómű 95%-a karbonból készült, ezáltal az elmúlt 10 évben már nagyjából elérték a technológia korlátait. Ergó: ez  hajtómű, ezekkel a módszerekkel már nem lesz nagyságrendekkel könnyebb. Pár grammot még talán lehet még faragni, de nagyságrendi (értsd 100 gram feletti) ugrásra nem kell számítani. Ha csak elő nem állítanak a karbonszálnál is jelentősen erősebb anyagot, akkor jónáhány évig bizonyára ez marad a hajtóművek csúcsa. Egy dologban kaphat még a Clavicula komoly vetélytársat, ez pedig a design. A Gravitas alábbi alu karbon kompozít hajtóműve bizonyára nincs olyan könnyű és merev, mint a Clavicula, de azért ez a design komoly gyomros... mEnőségi faktor terén talán még egyedibb is, mint a legkönnyebb vetélytárs. De ahogy a mondás is tartja: Kinek a pap, kinek a papné.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Atom Blog
blog comments powered by Disqus
Termékek összehasonlítása
Márkák szerint
Töltsd le! Ingyenes!

Íme az ajándékod!

HASZNÁLD!

Vásárlói értékelések