A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való?

Mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való?

A kerékpár alapesetben közlekedési eszköz, a bicajosnál pedig általában csomag is van. Mindazonáltal a bicajon nemcsak közlekedünk, hanem túrázunk, kirándulunk, munkába járunk, bevásárolunk, ügyes-bajos dolgainkat intézzük. Bárhogyan használjuk a kerékpárt, mindig adódik olyan helyzet, hogy valamit vinni kell. Erre találták ki a kerékpárra rögzíthető táskákat, amelyből manapság bármilyen felhasználáshoz rengeteg féle kapható: a városi használattól a csomagos túrázáson kezdve az extrém sportokig, külön táskatípus a telefonnak, a laptopnak, a ruháknak, vagy éppen a gumijavító készletnek.

A tengernyi választék miatt nem könnyű kerékpáros táskát vásárolni. Tisztában kell lenni az igényekkel és a felhasználás típusával, és a kerékpáron történő rögzítés lehetőségeivel. Figyelembe véve mindezt a kerékpáros táskákat öt szegmensre osztottuk, és ezeket egyenként fogjuk a cikkben kivesézni. A fő típusok a csomagtartóra szerelhető táska, a nyeregtáska, a váztáska, a kormánytáska és az egyéb variáns, mint például a sokak számára elengedhetetlen bevásárló kosár. Emellett sokan használnak hátizsákot a kerékpáron, ami egy újabb - nem feltétlenül a kerékpározáshoz kapcsolódó – kategória.

13_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

A legáltalánosabb: a csomagtartótáska:
A kerékpáron hátulról előre haladva az első típus a csomagtartótáska, amely valójában a klasszikus túratáska, hisz’ azokat korábban mindenki a csomagtartóra szerelte. Ezek jellemzően két- vagy háromrészes kombinált darabok, 30-60 liter űrtartalommal, elsősorban kerékpártúrázáshoz tervezve. A klasszikus túratáskák kínálatát érdemes két részre osztani: az egyik ág a nagyméretű, akár föld körüli útra is alkalmas változat, amelynek fő ismérve, hogy közel teljes vízállóságot biztosít, elnyűhetetlen és igen drága. Párban 40.000 forint alatt nemigen kapható, ebben a kategóriában elsősorban a nemzetközi piacon jól csengő B&W, Basil, Brooks, Blackburn, Deuter, NewLooxs, PRO, SKS, XLC és Zefal márkákat ajánljuk és tartjuk készleten.

1k_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

Szerencsére a „mezei” túrázóknak is van miből válogatni webáruházunkban: a kerékpáros kiegészítőkre szakosodott Acor, Bike More, Bikefun, Longus, M-Wave, SP Connect, Sportourer, Spyral, Trinity és Velomann cégek egyaránt kiváló, funkcionális és tartós táskákat kínálnak 50 liter körüli kapacitással. Ebben a már megfizethetőbb kategóriában (15-20 000 Ft) jellemzően részlegesen vízálló modelleket találunk. De nem kell megijedni, mert hozzájuk külön esővédő huzat kapható – láthatósági színben -, sok esetbe a gyártó ezt a csomag részeként mellékeli. A láthatóság fokozása mellett a megoldás elvitathatatlan előnye, hogy a huzat megvédi a táskát a szennyeződésektől. Sokkal könnyebb a huzatot kitisztítani az olajtól, sártól, kosztól, mint magát a túratáskát! Manapság már 10-15.000 forintért is egész jó túratáskákat találunk, de ezek inkább egy- vagy párnapos kirándulásokhoz, csillagtúrázáshoz, vagy napi szintű kerékpáros közlekedéshez ajánlhatók. Persze a hétvégi túra is lehet rémálom, ha végig esik az eső: a drágább táskák a prémium árcédula mellett jellemzően több védelmet és funkcionalitást nyújtanak!

2_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

A dokkolórendszer:
A túratáskák esetében a vízállóság és magasabb minőségi szint mellett a dokkolórendszer legyen a fő kiválasztási szempont. Az esővédelem utólag is többé-kevésbé megoldható, de egy rosszul kezelhető rögzítőrendszer idegesítő, megkeserítheti a túra élményét. Ma már az egy mozdulattal történő „dokkolás” nem álom, hanem a kínálat jelentős részénél elérhető funkció. Így munkába járáskor, bevásárláskor a parkolás után a táska pillanatok alatt a kezedben van, majd induláskor egy mozdulattal a kerékpárra rögzül. Egy hosszabb túra során sem a vásárlásoknál, sem a szálláshelyen nem szükséges a kerékpáron lévő csomag őrzésével külön foglalkozni. A gyorsrögzítős “dokkolásnak” elvitathatatlan előnyei vannak, mi csakis ilyet vennénk! 14_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

Ha nincs csomagtartód...
Jó hír, hogy manapság a klasszikus túratáskán felül számos opció van a cuccok csomagtartón történő szállítására. A kerékpározási igényekhez alkalmazkodva elterjedt az ún. „trunk bag”, azaz a csomagtartó tetejére rögzíthető 10-20 literes táska. Előnye, hogy űrtartalma elegendő az egynapos bringázásokhoz, többnyire egy mozdulattal kioldható-felpattintható gyorsrögzítős megoldással rendelkezik, opcionálisan a csomagtartó helyett saját konzollal is rögzülhet. Ennek bővíthető változata is elérhető, az ilyen változat mindkét oldalán lehajtható, a táska űrtartalmát jelentősen bővíthető rekeszek találhatók. Azonkívül a felső rész is harmonikaszerűen bővíthető. Egy ilyen többfunkciós „trunk” beszerzésével kétrészes túratáskákat megszégyenítő kapacitást kapunk, ellenben ha nincs szükség a plusz helyre, a táska kompaktosan „ül” a csomagtartó tetején. Egyes modellek saját integrált tartószerkezet is alkalmaznak, ami jó hír a csomagtartó nélkül terepkerékpározó „bikepacking” felhasználóknak.
A táskák sarkalatos pontja, a vízállóság! A legjobb, ha a táska ezt alapból tudja. A vízállóságot többnyire az anyagba impregnált poliuretán réteg biztosítja, így a táska akár 1000 mm-es vízoszlopnyomással is dacolhat. Keresd a specifikációk közt a minél magasabb „D” (Dernier) értéket (600D, 1000D)! Ahogy már említettük, a kialakítás és anyagválasztás folytán nem minden csomagtartótáska vízálló, de ezek rendszerint kiegészíthetők külön esővédő huzattal, ami nem rossz alternatíva, de a gyakorlatban a vízhatlanítás sajnos kissé macerás.

3_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

Előre is rakjunk?
A komolyabb túragépeken nemcsak hátul van csomagtartó, hanem a villán is. Ennek megfelelően számos márka kínál a hátsóhoz dizájnban passzoló - mindazonáltal kisebb méretű - első csomagtartótáskákat. Jó tudni, hogy a villán a plusz súly nehezíti a kormányzást, befolyásolja az irányítást, így előre érdemes könnyebb dolgokat pakolni. A táskaválasztásnál a részletmegoldásokra sem árt figyelni: a fényvisszaverő panelek alkalmazása, az akasztó fül villogónak, a külső „gumipók”, a kulacstartó zseb, esetleg egy-egy további táskával történő bővíthetőség mind a táska funkcionalitását bővíti.

8_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

A túratáskákkal kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy minden csomagtartó azonos-e, mindegy, hogy milyen típusra, márkára szereljük a túratáskát? Egyáltalán lehetséges-e a csomagtartó felszerelése az adott bringára? Általánosságban elmondható, a legtöbb hátsó táska és csomagtartó csereszabatos, viszont számos csomagtartó eleve valamilyen gyorsrögzítő megoldást kínál, amelyhez egy adott típusú táskát kell választani. A bicajkompatibilitást nézve az országúti bringákon és komolyabb MTB kerékpárokon szinte kizárt, hogy legyen megfelelő szem a csomagtartórögzítésre – az össztelós bringákról nem is beszélve!
Ebben az esetben a hátizsák vagy a vázra szerelhető ún. bikepacking táskatípus az egyetlen járható út. A korábban említett trunk bag is szóba jöhet, hisz’ ez sok esetben nyeregcsőre szerelt konzolra is felszerelhető. Itt arra kell vigyázni, hogy a karbon nyeregcsövek nem igazán szeretik a bilincses rögzítést, célszerű egyszerűbb vaskos alu nyeregcsövet behelyettesíteni! Dióhéjban ezek a lehetőségek a csomagtartós táskákkal kapcsolatban, bővebb információt a típusról, illetve webáruházunk aktuális kínálatát itt találod.

4k_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

A többi kerékpáros táskatípus nem igényel első vagy hátsó csomagtartót vagy konzolt, közvetlenül a vázra, nyeregre vagy kormányra rögzül.
A nyeregtáskák:
A nyeregtáskák talán a legnépszerűbben ezek közül. A klasszikus nyeregtáska minimalista szemlélettel készül, amelybe rendszerint pótbelső, gumileszedő, egy marokszerszám és egy-két apróság kerül. Tehát ha hátizsák vagy teletömött zsebek nélkül szeretnél bringázni, akkor a nyeregtáska neked alapfelszerelés! A kisebb nyeregtáska menet közben egyáltalán nem zavar, észrevétlenül lapul a nyereg alatt, a kerékpár nem néz ki „bután”. A hagyományos típusból is többféle méret kapható, a kicsit nagyobb kapacitású típusokba még egy esődzseki és energiaszelet pakolható. Ezek akár kemény oldalfallal is készülhetnek konzolos rögzítéssel.

5k_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

Ha már itt tartunk, ejtsünk néhány szót a rögzítésről! A legkisebb nyeregtáskák pánttal rögzíthetők, elsősorban a nyeregpálcához, de a kissé nagyobbak már a nyeregcsőnél is „megkapaszkodnak”. Mindegyik méretből kapható konzolos rögzítés, amely lehet speciálisan az adott nyeregtípushoz készült, vagy adapteres változat. Ott, ahol a táskát napi szinten többször le kell venni, a gyors rögzítés aranyat ér. Mindazonáltal edzőbringára, versenyre a tépőzáras rögzítés az ideális megoldás.

2k_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

Tereptúrázáshoz is?
A másik véglet a „bikepackingnyeregtáska, egy új irányzat, amely csomagtartó nélküli tereptúrázást takar. Az ilyen célra kínált nyeregtáska rendszerint 6-12 literes kapacitással rendelkezik, a jól megtervezett modellek stabilan rögzítetők, a „lábmunkát” nem akadályozzák, nem mozognak. Mivel mérete a „rakomány” mennyisége és formája szerint változtatható, a benne lévő dolgok sem zörögnek. Nem véletlenül oly népszerűek manapság! Jó tudni, hogy a gravel és az adventure nyeregtáskák majd’ mindig szíjakkal rögzülnek, méretük szükség szerint ezek segítségével bővíthető vagy éppen szűkíthető.
A legtöbb nyeregtáska a pakolás megkönnyítéséhez mérettől függetlenül széles, cipzáras nyílással rendelkezik, a nagyobb űrtartalmúak még rekeszeket és rejtett zsebet is kínálnak. Népszerű továbbá a kívül elhelyezett hálós zseb, amibe jellemzően szemét vagy a gyakran szükséges papírzsepi kerül. A nagy kapacitású nyeregtáskák akár kulacs tárolására is alkalmasak lehetnek. A nyeregtáska esetében is előnyös, ha van rajta fényvisszaverő elem vagy nyomat, illetve a hátsó villogó számára kialakított fül sem hátrány. A vízállóság itt sem közömbös, mivel a kerék pont a táskára veri az összes vizet. Ellenben többnyire olyan cuccokat tárolunk bennük, amelynél nemigen számít a nedvesség. Szerintünk a nyeregtáskák esetében nem érdemes ezreket áldozni a vízállóságra. További információt a nyeregtáskákról itt olvashatsz.

3k_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való


A váztáska:
Hátulról előre tovább haladva jöjjenek a kerékpáros váztáskák! Ezekből többféle létezik, közös bennük, hogy a bicajvázra rögzíthetők, csekély vagy közepes tároló kapacitást biztosítanak. A két legnépszerűbb típus a vázháromszögben elhelyezett háromszögtáska, illetve a felsőcsövön fekvő, rendszerint telefontokot is integráló váztáska. A váztáskánál manapság külön kell venni a „bikepacking”, “gravel” és “adventure” stílust, illetve a klasszikus táskákat. A bikepacking esetében a bringára közvetlenül és gyorsan applikálható táskamegoldásokat találunk, az űrtartalom is rendszerint nagyobb. Figyelem: itt fokozottan fennáll a láb dörzsölésének veszélye, főleg ha a táskát rendesen megtömjük!

9_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

A klasszikus háromszögtáskák kisebbek, a felső-, illetve nyeregvázcső hajlatba kerülnek felszerelésre. Átfogójuk szivacsos merevítést kap, ami megkönnyíti a bringa vállon cipelését. Kizárólag tépőzáras rögzítést kínálnak. A váz felső csövére szerelt táskákat egykoron a triatlonversenyzők használták energiaszeletek, zselék tárolására. Ellenben a túrázók és hobbikerékpárosok is meglátták az előnyöket, így ma már ők jelentik a fő célcsoportot. A népszerűségük indokolt: a felsőcső váztáskából menet közben bármi egyszerűen kivehető, visszatehető, amit egyáltalán nem mondhatunk el a nyeregtáskáról, de még a háromszögtáska sem ideális ebből a szempontból. A felsőcső táska fedelében akár mobiltelefon is helyet kaphat, de ezek már rendszerint kemény oldalfallal rendelkező nagyobb kialakítású változatok. 10_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire valóA méret tekintetében a legtöbb felsőcsőtáska fél-egy liter kapacitást nyújt, de létezik felfele harmonikaszerűen bővíthető, illetve két oldalt „lelógó” zsebbel kiegészített nagyobb űrtartalommal. A vázbelsőben elhelyezett háromszögtáska hasonló vagy kissé nagyobb kapacitású, a közel teljes vázháromszöget kitöltő bikepacking variáns akár 5 literes is lehet. A szivacsbélésének köszönhetően a felhasználás rendkívül sokrétű, a poliuretán bevonatú szövet vízlepergető, opcionálisan esővédő borítással kiegészítő. További információt a váztáskákról itt olvashatsz.

6_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

A kormánytáska:
Sokan felfedezték, hogy a kerékpár elején is tárolhatunk ezt-azt. A kormánytáska esősorban kerékpáros túrázók és városi bringások körében kedvelt. A kormány elé, rendszerint konzolba rögzített, 3-10 liter kapacitással rendelkező táskatípus, a klasszikus kialakítás téglalap alakú merevfalú „koffer” mellett ma már számos formában és stílusban kapható. Népszerűsége érthető, jól megválasztva igazán multifunkciós darab. Általános használathoz, kerékpáros közlekedéshez saját „dokkolóval” (konzollal) rendelkezőt érdemes választani: hisz’ parkolások során gyakran fogjuk leszedni, felpattintani.

4_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

Habár a kormánytáska mérete, kapacitása és teherbírása többé-kevésbé adott (a kormányon véges a hely, főleg országúti típus esetén), a kormánytáskák ára és minősége széles spektrumon mozog, ezzel párhuzamosan „tudásuk” is nagy szórást mutat. Alapfeltétel a vízállóság, mivel leggyakrabban fényképezőt, pénztárcát, mobiltelefont vagy ennivalót teszünk bele. Az igényesebb modellek tetején külön átlátszó, vízálló tasakot találunk, amibe például a behajtogatott térkép kerülhet, de a navigációs okostelefon ugyancsak itt kaphat helyet. A telefon tökéletes helyen van a felsőcső-táskában: nemcsak a láthatóság szempontjából, hanem - a gyártók által biztosított érintő funkcióknak hála - jól kezelhető is. Emellett funkciókra lebontva számos zsebet találunk, de a túl sok rekesz lehet akár hátrány is – például ha fényképezőt vagy táplálékot akarunk belerakni, mivel csökkenti a rendelkezésre álló összefüggő teret.
Amikor a bicajt leparkoljuk, a kormánytáska a konzolból egy másodperc alatt kipattintható, majd vállra vagy kézbe véve utcai táskaként használhatjuk. Ha beugrunk a boltba, az apróságokat, „nasit” rögvest bepakolhatjuk. A komolyabb kormánytáskák dokkolórésze eltakarható, így válltáska „üzemmódban” nem dörzsöl. Funkcionalitása elvitathatatlan, a kormánytáska mindig „kezünk ügyében” van, a benne tárolt cucc egy pillanat alatt kivehető, visszatehető. Ez ideálissá teszi városnézéshez, és jellemzően használjuk „értéktartónak”, hiszen mindig a szemünk előtt van. Esővédő huzattal vízállósága növelhető, bár ilyenkor a térkép nézegetése nehézségbe ütközik. A kormánytáska mind MTB/trekking, mind országúti kormányra applikálható, ennek ellenére a bowdenek akadályt képezhetnek, amire felszereléskor oda kell figyelni.

13_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

A bikepacking kerékpáros túrázás elterjedése a kormánytáskák világát is felbolygatta. Az első „traktus” tálcán kínálja magát a csomagok elhelyezésére, általában 8-12 liter kapacitást biztosítanak, de az egyszerű rögzítés miatt jobb, ha könnyebb dolgokat pakolunk ide. A bikepacking „pakk” rendszerint két pánttal rögzül a kormányra, ami fixen megtartja. A fel-leszerelés így sem vesz el túl sok időt, hiszen könnyen nyitható csatos pántokról van szó. A legtöbb esetben jár hozzá szivacs is, ami megvédi a kormányt és a bowdeneket. A mai országúti kormányos kerékpárokon manapság szerencsére nincsenek „lebegő” bowdenek, de régebbi típusokon előfordul. A hozzáférhetőség sajnos nem olyan praktikus, mint a hagyományos kormánytáskák esetében, tehát a fényképezőgép helyett inkább ruhához, esetleg hálózsákhoz ideális tárolóhely. Sok esetben azért egy-két hálós zseb található a felső részen, így a funkcionalitás sem vész el teljesen. További információt a kormánytáskákról itt olvashatsz.

7k_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

Csak csajoknak?
Végezetül említsünk meg egy-két alternatív, a kerékpározáshoz kiválóan alkalmas táskatípust! Ilyen például a közkedvelt dizájner táska, a trendi utcai kézi- és válltáskák kerékpáros közlekedéshez tervezett változata. Miután a konzolból kiemelted, egy ilyennel akár egy üzleti tárgyalásra is nyugodtan besétálhatsz. Rendelkezésre áll bőr „aktatáska” kivitelben, fiatalosabb futártáskát idéző tervezéssel, hölgyeknek pedig retiküldizájnnal divatos színekben és vonzó megjelenéssel. Az ugyancsak csinos és trendi kormány elé csatolható kosár is alternatíva a csomagszállításra, elsősorban bevásárlásra ajánlott. A jobb modellek itt is konzolos rögzítést kapnak, tehát egyben bevásárlókosárként is funkcionálnak.

6k_bikepacking túra közlekedés mibe pakold a cuccot a kerékpáron, melyik táska hova és mire való

A hátizsák pedig a mindennapi ügyintézéshez lehet praktikus megoldás, ha túrázáshoz választjuk, hamar szembesülünk a benne lévő súly által okozott kényelmetlenséggel: egy-két óra után a zsák kellemetlenül húzza a vállat. A hátizsák közkedvelt variációja a laptop vagy a futártáska, amelynek előnye a gyors hozzáférés. Sokak szerint ez a legjobb megoldás munkába járáshoz, ügyintézéshez, akár egy lekicsinyített irodát “utaztathatunk” nap nap után! Nézz körül webáruházunkban, és minden bizonnyal megtalálod a számodra ideális táskatípust!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal Facebook-on vagy bármely közösségi médián! Minél többen olvassák, annál motiváltabbak leszünk, hogy több hasonló anyagot készítsünk.