A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Hogyan tárold a kerékpárt? Néhány hasznos ötlet, amivel a válóper elkerülhető

Hogyan tárold a kerékpárt? Néhány hasznos ötlet, amivel a válóper elkerülhető

Megszeretted a kerékpározást, beszereztél egyet országútra, egyet terepre, egyet meg edzeni és munkába járni. Ez mind szép és jó, de hol tárolod a használaton kívüli bicikliket? Igen, a bicajosok számára gyakran okoz problémát a kerékpár otthoni elhelyezése. Ebben az ismertetőben a lakásban, garázsban vagy műhelyben történő kerékpártárolást megkönnyítő fali tartók és állványok jelentette lehetőségek szerepelnek, számos eltérő megoldást kínálva az ismert nehézségekre.

Otthon (esetleg asszony) kompatibilitás: 
Egy kerékpár elhelyezése a lakásban alapjában véve problémás, de amikor több bicaj van a háztartásban, a gondok exponenciálisan sokasodnak. A masinát lépcsőházban, közös tárolóban nem célszerű hagyni, főleg ha érdekes darab. Tehát marad az „édes otthon” valamely szeglete, amit az építészek nem pont erre a funkcióra szántak. Ráadásul a tárolást úgy kellene megoldani, hogy a mindennapi életet ne akadályozza, ne legyen útba, ne koszoljon, jelenléte a családtagokat ne zavarja. Továbbá a bicajt ne kelljen minden használat előtt valahonnan előbogarászni, összeszerelni, majd használat után elcsomagolni.

25 hogyan tárold a kerékpárt néhány hasznos ötlet


A kerékpár elhelyezése megoldandó feladat, egy új bicaj beszerzésére ez hatványozottan igaz. Még ha rendelkezésre is áll az anyagi forrás az áhított bringára, ennek helyet is kell találni, máskülönben egy már meglévőnek mennie kell. Ismerős a dilemma? Sokaknak az elhelyezés folyamatos kötéltánc, emellett családon belüli feszültségforrás. A nehézségek tengerében jó hír, hogy ezek orvoslására webáruházunk számos eszközt kínál: a tárolást elősegítő termékek egytől egyig szakszerűek, praktikusak és esztétikusak. A többféle tárolótípusnak köszönhetően minden bizonnyal megtalálod az ideális megoldást. Lássuk akkor a lehetőségeket!
Egy állvány vagy fali rögzítő segíthet a kerékpár helytakarékos, praktikus elhelyezésében. Ha a bicajt fejmagasság fölött tárolod, helyigénye elenyészővé válik, függőlegesen felakasztva ugyancsak lényegesen csökken az általa lefoglalt alapterület. A két keréken álló kerékpár a leginkább helyigényes, letámasztása is figyelmet igényel, a bicajt könnyen feldönthető, ráadásul koszol is.
A legtöbb ember számára a kerékpár falra történő felakasztása a legkézenfekvőbb, amely megvalósulhat falra szerelhető konzollal vagy akasztós rendszerrel. Az utóbbinál a mennyezetre rögzítés is szóba jöhet, már ha a belmagasság ezt lehetővé teszi. Számos variáció áll rendelkezésre: a konzol tarthat két kerékpárt egymás felett, illetve előtt, a kampó pedig lehet elfordítható, így a kerékpár szorosan a fal mellé helyezhető. A kerékpártartó lehet teljes egészében mennyezetre rögzített akár egy fregoli. Emellett létezik szabadon álló emeletes állvány, hasonló kialakítással, mint a kerékpár-kereskedésekben, bemutatótermekben.

27 hogyan tárold a kerékpárt néhány hasznos ötlet

Ha nem szükséges a vertikális teret kihasználni, többféle állvánnyal stabilizálhatjuk a kerékpárt. Rögzíthető az első vagy a hátsó kerék, illetve az integrált hajtóművek elterjedésének köszönhetően a középrész-tengely nyílása ugyancsak kiváló támasztékot biztosít. Kétségtelenül ezek a megoldások járnak a legkevesebb macerával, nem mellesleg akár egyszerű szerelőállványként is szolgálhatnak. Webshopunk kerékpártárolásra szolgáló állványkínálatban a fent említett megoldások döntő része megtalálható. Íme néhány termék, amely segíthet a tárolási problémákban és a válóper elkerülésében!
Ha két kerékpárt szeretnél profi mód tárolni anélkül, hogy a falat meg kelljen fúrni, a „bemutatótermi” állványnál jobb megoldást nem tudunk. Szükséges hozzá egy kevés járófelület, de az alul elhelyezett bicaj alatti tér így is nagyrészt kihasználható. Például ha előszobában lesz felállítva, a cipők az állvány alá kerülhetnek. Ezt a megoldást gyakran nevezik „teleszlópos állványnak”, utalva arra, hogy általa az egymás fölött elhelyezett két kerékpár tetszőleges magasságba rögzíthető, az állvány pedig sok esetben padlótól mennyezetig ér.

Legyen saját kiállítótermed!

43_állvány hogyan tárold a kerékpárt néhány hasznos ötlet


Az XLC márka ilyen típusú állványa közeli rokonságban áll a kerékpár-kereskedésekben és a kiállításokon alkalmazott állványokkal, hatékonyan kihasználva a rendelkezésre álló vertikális teret. Segítségével otthonod, műhelyed vagy garázsod virtuális kiállító teremként rendezheted be. Az XLC teleszlópos állvány nagy „okossága” az egyetlen láb - valójában sín -, amelyben a két kerékpártartó konzol tetszőlegesen csúsztatható, emelhető, dönthető, így mindkét bicaj számára könnyű megtalálni az ideális pozíciót. Ezek lehetnek különböző kerékmérettel és vázkialakítással rendelkező gépek: női vázas, férfi vázas, ejtett felsőcsöves, stb. Továbbá számos előnye van annak, amikor a bicajt nem a kerekeknél, hanem a felső vázcsőnél fogva akasztjuk. Egyszerűbb a felemelés, a vázzal érintkező kompozit alapanyagú bak kíméletesen „bánik” a felületekkel. A konzol két ponton támasztja alá a kerékpárt, így a kerékpár véletlenszerű elmozdítása ritka. Előnyt jelent még, hogy a padlótól mennyezetig érő feszesen beállított rúd feleslegessé teszi a falhoz történő rögzítést, az állvány elhelyezése így tetszőleges, és igény szerint változtatható. Életszerű, hogy néhanapján a lakás átrendezésre kerül, az XLC teleszlópos állvány ilyenkor pillanatok alatt megtalálja az új helyét. Ez a funkció mind a lakótérben, mind a garázsban hasznos lehet – gondolj a nyári és a téli eltérő kerékpárhasználatra!

Ha a fal megfúrása nem kizáró ok, a falra szerelt konzolok még praktikusabb elhelyezést tesznek lehetővé a rendszeres bicajos életmódot folytatók számára. Számos gyártó kínál ilyen termékét, ami közös bennük, hogy két vízszintes állású gumírozott karral tartják a kerékpárt, hasonlóan, mint a fent ismertetett XLC állvány. Nagy előnye a falra szerelt konzolnak, hogy a karok használaton kívül felhajthatók, így a tartó helyigénye lényegében nullára csökken. Amikor pedig bicajozásból hazatérsz, a konzolt lehajtod, és a bicajt pedig simán felakasztod. Ha megfelelő a belmagasság, két kerékpár is tárolható egymás felett úgy, hogy alattuk marad szabad padlófelület. Léteznek olyan konzolok, amelyre két bicaj is akasztható, azaz a teljes családi bicajflotta elhelyezhető egy hozzávetőleg két méter hosszú falszakaszon!

A konzol praktikus és helytakarékos

 

41_konzol hogyan tárold a kerékpárt néhány hasznos ötlet

Példaként vegyük a Peruzzo felhajtható fali kerékpártartó konzolt. Ez 55cm hosszan kinyúló, felhajtható duplakart kínál, teherbírása 45kg, tehát két izmosabb bicaj is rápakolható. Ezeket a kormányok szélessége miatt érdemes ellenkező irányba elhelyezni. Megsúgjuk: nemcsak bicaj akasztható egy ilyen konzolra, hanem mondjuk a kerékpárszállító állvány is. Így ha csak egy bicajod van, ezt relatíve magasan elhelyezheted, mögötte pedig a szállítóeszköz pihen, várva egy izgalmas távoli bevetést! A Peruzzo konzolok felépítése robusztus, erős acélötvözetből készül, a vázzal érintkező gumírozott felület kíméletes a fényezéssel szemben, hosszú távon sem hagy rajta nyomot. A konzol két ponton támasztja alá a kerékpárt, rendkívül stabil, a kerékpár véletlenszerű elmozdításának esélye igen csekély. A piacon kapható egyéb kerékpártartó konzolokkal vagy a házilag barkácsolt alternatívákkal szemben mindkét nálunk kapható Peruzzo modellvariáns példás mérnöki munka, többfunkciós, erős, stabil, minőségi eszköz. A márkanévben nemcsak az autós szállítás, hanem az otthoni tárolás terén is megbízhatsz!
Maradjunk a vertikális pakolásnál, amihez mindössze egy kampóra van szükség, amibe a kerék beakasztható. Persze nem mindegy, hogy milyen kialakítású a tartó és miként lehet a bicaj kerekét beakasztani! A cél az, hogy a bicajt stabilan megtartsa, ne tegyen a kerékben kárt, illetve a konzol felszerelése ne igényeljen sem mérnöki végzettséget, sem kőműves szakképesítést. A sima gumírozott kampó, mint a Velotech kerékpár akasztó akár a falra, akár a mennyezetre felszerelhető, a kampó mérete és szöge bármilyen méretű kerékpárral és keréktípussal kompatibilis. Teherbírása 15 kg, amely az igények döntő részét lefedi. Felszerelése mindössze tiplit és megfelelő erősségű csavart igényel, ami ebben az esetben tartozék. A Velotech eme terméke megkaphatná a kerékpáripar „letisztult kiegészítő” díját!

42_akasztó hogyan tárold a kerékpárt néhány hasznos ötlet


Eggyel szofisztikáltabb, amikor a kereket tartó kampó egy falra szerelt fémlap része. Az IceToolz 2-Way kétállású fali kampó változtatható dőlésszöget kínál, így a beakasztás bármilyen kerékméret mellett egyszerű feladat. Amikor a kampó mögött nagyobb fémfelület található, a gumi már nem érintkezik a fallal: ennek házastársunk nálunk is jobban örül! Erre tökéletes példa a Peruzzo Roda fali fix kerékpártartó, amely lehetővé teszi akár a fa gerendára vagy ajtóra történő felszerelést is. Támasztófelületet biztosít a beakasztott keréknek, ezzel ideális a városi kislakásokban tárolt kerékpárok biztonságos és helytakarékos elhelyezésére. A “kampó” gumírozott, a pozicionáló lap pedig megkönnyíti a kerék beakasztását. 15 kg-ig hitelesített, a masszív ötvözött acél alapanyagot elnézve valószínűleg nem a konzol a “gyenge láncszem”, hanem a felrögzítésre szolgáló felület! Hasonló, de költségkímélőbb a Bikehand YC-101 modell, ezt is csak ajánlani tudjuk. A fent taglalt megoldások hátránya, hogy a beakasztáshoz kerékpárt meg kell emelni: a kampóra vagy a konzolra történő felhelyezés sokak számára nehézséget jelent. Ilyenkor jöhet szóba a fregoliscsörlő- vagy egyéb emelőmechanika. A kerékpárliftként is emlegetett szerkezet webshopunkban ugyancsak elérhető, itt arra kell figyelni, hogy a terhelhetőséget ne lépd túl, és a mechanikát finoman kezeld.

00_hogyan tárold a kerékpárt néhány hasznos ötlet

Elég a „légtornából”, most jöjjenek a földhöz ragadat tárolási megoldások! Ha tényleg csak arra kell egy kiegészítő, hogy a bicaj ne dőljön el, akkor a keréktámasz jelenti a megoldást. A kategórián belül számos variáns kapható, a legegyszerűbb és valószínűleg legstabilabb, amikor az állványból kimagasló két konzol a hátsó tengelyt egy-egy oldalról tartja. Erre példa a Peruzzo Snappy földön álló kerékpártartó, amely kerékmérettől független, minden típusú kerékpárhoz alkalmazható, menetes és gyorszáras tengely rögzítésére egyaránt alkalmas. Ennek a típusnak létezik kerekes változata is, így a bicaj stabil helyzetben tologatható.

40_támasz hogyan tárold a kerékpárt néhány hasznos ötlet

Stílusosabb az a típus, amelynél a saru és a hátsó kerékagy közti tengelyrész kerül beakasztásra, így a bicaj egy mozdulattal, hajlongás nélkül behelyezhető, kivehető. Ha egy igazán profi darabot akarsz, amelyet még dédunokád is használhat, a holland PRO márka számos állványa tálcán kínálja magát. Hátrányként említsük meg, hogy az ilyen állványmegoldás kerékméret-specifikus, tehát a kerékpárhoz hozzá passzoló állvány szükséges, máskülönben a gumi nem ér a talapzatban kialakított vájatba vagy a beakasztó nem lesz elég magas. Kis „játék” persze lehetséges, a gumiméret azért egy többé-kevésbé variálható, a 27,5”/650b kerék 26”-os vagy 29”-es állványba általában elhelyezhető.
Elgondolkodtató lehetőség még az innovatív PRO Bottom Bracket Stand középcsapágy-tengelybe illeszthető állvány, amely a hátsó kereket megemelve stabilizálja a kerékpárt. A hagyományos a kerékrögzítő állványokhoz viszonyítva sokak szerint praktikusabban használható.

10 hogyan tárold a kerékpárt néhány hasznos ötlet


Ennek a típusnak feltétele a manapság széles körben elterjedt integrált hajtómű, amelynek túlméretes tengelye kívülről nyitott, így az állvány a középrész-tengely belső nyílásába illeszthető. A megemelt hátsó kerékkel a lánctisztítás és -olajozás, a váltó- és fékbeállítás pofonegyszerű műveletté válik, illetve a kerékpár tisztítása, mosása is egyszerűbb. A PRO állvány erős és merev fémszerkezet, a gumilábaknak köszönhetően csúszásmentes, továbbá az egyszerű szállíthatóság érdekében kisebb méretre összehajtható. Praktikus, nem túl drága eszköz.

44_garázs hogyan tárold a kerékpárt néhány hasznos ötlet

Végezetül a kerékpártárolással kapcsolatban említsük meg, hogy lakáson kívüli elhelyezés esetén a biztonságos lezárásról is gondoskodni kell! Célszerű olyan lakatot használni, amellyel egyébként közterületen parkolnánk le a bicajt. Webáruházunkban ennek kiegészítéseképpen kapható speciális betonkampó, amellyel megakadályozható a bicaj zárral együtt történő eltulajdonítása. A Trelock BA 660 padlózár e célra készül, biztonságos rögzítési pontot kínál az értékes kerékpár számára, kül- és beltéren egyaránt. A kupolás testen belül elhelyezett erős acélkötés kikezdhetetlen, alakja lehetővé teszi, hogy járművel is át tudj hajtani rajta. Ezenfelül még vedd figyelembe, hogy garázsokban, pincékben rendszerint vezetékes áram is van, amely sajnos egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a zár esetleges megsemmisítését!

Ha tetszett a cikk, irány a Facebook, oszt meg másokkal, hogy ők is hasznos információkkal gazdagodjanak!