A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben és hűvös időjárásban?

Hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben és hűvös időjárásban?

Ha a zord, szeles időjárásban sem szeretnéd letenni a kerékpárt, átülni a zsúfolt, kínlódással járó tömegközlekedésre, akkor szerezz be néhány kifejezetten átmeneti időjáráshoz tervezett bicajos ruhadarabot! Az ajánlás összeállításakor napközben +5 fokig süllyedő hőmérsékletre, a hűvös szélre, esetenként egy-egy záporra gondolunk, ami a Kárpát-Medencében az október 15-től április 15-ig tartó 6 hónap 183 napjaiból a statisztika szerint 117-re áll. A fennmaradó 66 napban tényleg csontig hatoló hideget, havat és metsző szelet kell a kerékpáron elviselni, és ehhez már speciális ruházatra lesz szükség. A téli bicajos ruhatárral egy másik cikkünk foglalkozik.


Az alapok:
A megcélzott 117 napra - egyúttal az év másik felében előforduló a nagyobb lehűlésekre- mi tekinthető bicajos alapfelszerelésnek? (Hozzávetőleg az év harmadáról beszélünk!) Elsősorban egy széldzseki és/vagy egy thermo mez, egy pár „windstopperes” kesztyű, egy vékonyabb kamásli, láb- és karmelegítő, opcionálisan aláöltözettel és vékony sapkával „megfejelve”. Mivel semelyikből nem szükséges extra vastag, „télálló” technikai kivitel, a költségek nem lesznek eget rengetők, emellett az említett ruhadarabok több évig jó szolgálatot tesznek. De legjobb, ha mindenek előtt tisztázzuk a bicajos öltözködés alapjait, majd sorra vesszük az említett felszerelést!

5_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban


Az első réteg:
A hűvös, szeles időjárásban a fontos a réteges öltözködés, különösképp, amikor kerékpározol. Tested kerékpározás közben jelentős mennyiségű hőt termel, és ezt az öltözködéskor figyelembe kell venni. A többrétegű öltözködés a lehető legjobb hőháztartás-kezelést teszi lehetővé, rugalmasan variálható akár menet közben is. Minden a testtel közvetlenül érintkező ruhaanyaggal kezdődik, amelynek elsődleges funkciója a felületen képződő nedvesség hatékony elvezetése. Ez a réteg ideális esetben könnyű, kellemes érintésű, és nem utolsósorban antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Az „aláöltözet” használata ilyen időjárásban mindenképpen ajánlott, ha most még nem tudsz beruházni egy speciális bicajos aláöltözetbe, a nyári mezed is betöltheti ezt a szerepet.

A komfortérzet kulcsa a profi aláöltözet…

15_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban


A második réteg:
Nem más mint 
a kerékpáros mez és nadrág. Ezek is részt vesznek a hőháztartás kezelésében, a nedvesség elvezetésében, a bőrfelület szellőzésében, mindemellett biztosítják azokat a funkciókat (zsebek), kényelmi szolgáltatásokat (nadrágbetét) amelyek kerékpározás során elengedhetetlenek. Elkészítésükhöz többféle alapanyag vagy azok kombinációja alkalmazható, az átmeneti időjáráshoz készülhetnek vastagabb anyagból, a mez hosszúujjal, a nadrág „capri” szabással, a jobb hőszigetelés elősegítéséhez opcionálisan bolyhos béléssel kiegészítve. Erre jó példa az ún. thermo mez, amelyről később még szólunk.

2k_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban

A harmadik réteg:
A harmadik réteg szerepe az időjárási hatásokkal szembeni védelem. A külső réteg elsődleges feladata, hogy ellenálljon az esőnek, szélnek. Az itt alkalmazott alapanyagok döntően mikroszálas, esetleg membránnal rendelkező laminált anyagszerkezetek, más néven technikai szövetek. Ezek szakszerű illesztése, szabása egy külön tudomány: ellenálló képességük kizárólag így aknázható ki. Az ideális alapanyag nemcsak az időjárás viszontagságaival dacol, hanem a testen képződő nedvességet kifele képes elvezetni, azaz a szélállóság mellett a test megfelelő szellőzését lehetővé teszi. Minél intenzívebb a testmozgás, annál nehezebb a fenti kritériumoknak maradéktalanul megfelelni, bár innovatív megoldásokkal ez is megvalósítható. Ráadásul a külső régeben alkalmazott alapanyagoknak a többihez hasonlóan a mozgás szabadságát is biztosítani kell, amely már tényleg nagy kihívást jelent a tervezők számára!

11_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban

Ezeket vedd fel!
Kezdjük a konkrét ruhadarabok ismertetését a felsőrésszel, majd onnan haladjunk a gtagok irányába! Amikor 5-15 fokos hőmérsékletben pattansz nyeregbe, a felső tekintetében két irányt választhatsz. Az egyik, hogy beruházol egy jobbfajta bicajos dzsekibe, és azt húzod az aláöltözet vagy nyári mez fölé. A másik, hogy egy thermo mezzel szerelkezel fel, és azt variálod vékony esődzsekivel, karmelegítővel, esetleg aláöltözettel. Mindkettő járható út: ha teljesítménycentrikus vagy, az utóbbi lehet jobb választás a modularitás (variálhatóság) és a testhez állóbb viseletnek köszönhetően, a dzsekivel viszont akár még az 5 fokos „fájdalomküszöb” alá is merészkedhetsz.
Az általunk javasolt bicajos dzseki elsődleges szerepe az időjárási hatásaival szembeni védelem. Bizonyos fokú hőszigetelést is biztosíthat, de ebben a hőmérséklettartományban nem ez fő cél. A bolyhos thermobélés helyett olyan típusra lesz szükséged, amely vékony, szélálló, és a nappali felmelegedéskor megfelelő szellőzést biztosít. A specialista bicajos ruhagyártók e célra elképesztően jól működő technikai alapanyagokat kínálnak, ilyen a „lélegző” technológiáról ismert Isowind® és Windstopper® alapanyag. Ezek rendre víz- és szélállók, mindazonáltal kiváló szellőzést biztosító technológiák, tehát kerékpáros használathoz bármelyik beválhat.

1k_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban

A dzseki:
Tehát a mai bicajos dzseki kínálatból egy olyan típusra lesz szükség, amely a vékony, mikroszálas szél- és esődzseki és a népszerű „softshell” vagy bolyhos „thermo” „kabát” közti űrt tölti be, és valamilyen windstopper-jellegű membrános technológiát kínál. Ha „fullextrás” darabot is kész vagy beszerezni e célra, léteznek egyszerre többféle alapanyagot alkalmazó csúcsmodellek, ennek megfelelő árszinten. Itt a hát és a hónalj „lélegzőbb” textilt kínál, míg a mellrész szélállóbb. A funkcionalitás terén is nagy a választék: szerepel lecsatolható ujjas, szellőző nyílásokkal ellátott vagy akár kétrétegű, külön záródással rendelkező. A kerékpáros dzsekikről további információt és az aktuális kínálatot itt találod.

14_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban


A mez:
Mivel maga a rövid- vagy hosszúujjas kerékpáros mez nem biztosít jelentős hőszigetelést, hűvös időjárásban nem marad más hátra, mint fölé kerékpáros dzsekit húzni. A másik stratégia a mezek rugalmasságát és pontos illeszkedését a dzsekik fokozott szélállóságával és hőszigetelésével ötvöző ún. thermo mez beszerzése. Ha nem csapadékos az időjárás, és ragaszkodsz a feszes, aerodinamikus viselethez akkor mindenképpen a hosszú ujjas thermo mezt javasoljuk. Egy vékony, zsebbe hajtható széldzsekivel vagy mellénnyel kombinálva – ez szükség esetén levehető – egy ilyen ruhadarab az év jelentős részében jelentheti a legmegfelelőbb bicajos öltözetet. A thermo mez hűvösebb időjárásban aláöltözettel és karmelegítővel is kiegészíthető. A legtöbb mai bicajos mezt - főleg a hidegebb időjáráshoz készülteket - fényvisszaverő csíkkal/nyomattal is ellátják, ezzel javítva láthatóságot az esti órákban. A bicajos thermo mezeket webshopunkban itt találod.

12_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban


Akkor essen néhány szó az említett széldzsekikről, mellényekről és karmelegítőkről! A viszonylag enyhe szeles, csapadákos őszi időjárásra a vékony, könnyű technikai mikroszálas alapanyagú dzsekik válhatnak be, ezek a mezzsebben vagy a táskában várhatják az időjárás rosszra fordulását. Alatta viselhetünk hosszú ujjas bélelt mezt, esetleg további alsó réteget. Ez a réteges felállás megfelelő védelmet biztosít, és jól variálható. De nem szükséges a vékony dzsekit folyamatosan le-fel venni, hisz’ a legtöbb prémium modellen nyitható szellőzők találhatók. A szél- vagy esődzseki testhezálló illeszkedést céloznak meg, így a szélben nem lobognak, a gallérnál és a csuklónál is megfelelő védelmet nyújtanak. Ezt a tervezők elasztikus panelek beillesztésével és elasztikus, szilikonnyomattal ellátott záródással biztosíthatják.

13_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban


A szélmellény:
A kerékpárosok számára készített szélmellény elsősorban a mez víz- és szélállóságát hivatott fokozni. A „szélmellény” ujjatlan, ami előnyökkel és hátrányokkal jár. Kétségtelenül megkönnyíti az öltözést – ez akár menet közben is „bevállalható” – és mivel nincs ujj, ami a rugalmasságot korlátozná. A mellény illeszkedése ezáltal pontosabb, feszesebb, mint a széldzsekinél, ennél fogva még nagy tempó mellett sem „lobog”. A mellény különösen népszerű az országúti kerékpárosok körében, ahol ez utóbbi előny bőven kamatoztatható. A mai korszerű bicajos mellények rendkívül könnyűek, a vékony anyagnak köszönhetően a mezzsebe is pillanatok alatt besuvaszthatók. A technikai textil rendszerint fokozottan szélálló, mindamellett “lélegző” tulajdonsággal rendelkezik, a nedvességet pedig egész jól lepergeti. Számos gyártónál előfordul aszimmetrikus nyakkialakítás, azaz a „bejárat” nem pont a menetszél irányába van. A „csálé” cipzár kiváló védelmet nyújt, további előnye, hogy ezáltal a mellény könnyebben felölthető, hisz’ először az egyik kart bújtatjuk be, majd ha már ez megvan, jön a másik… Ha meghoztuk a kedved egy praktikusan zsebbe suvasztható bicajos dzsekihez, mellényhez, kattints ide vagy ide.

10_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban


A nadrág:
Kerékpáros nadrágból ősszel-tavasszal szóba jöhet egy hosszú szárú kantáros típus, de hasonló eredményt érhetsz el akkor, ha a nyári bicajos „nacidra” lábmelegítőt veszel. A lényeg, hogy kerékpározáshoz való nadrágot viselj, ne melegítőt! A modern kerékpáros nadrágban immár többrétegű, eltérő szivacssűrűségű elasztikus betétet találsz, amely a láb mozgását szépen leköveti. A fejlettebb típusok egyben igen jó nedvességelvezetést és a szellőzést is biztosítanak. A betét antibakteriális kezelése ma már alap, lévén a nadrág alatt nem viselünk alsóneműt. Ha másért nem is, a modern betéttechnológia miatt mindenképpen érdemes egy korszerű kerékpáros nadrágba beruházni.
Ha nem tudsz több tízezer forintot áldozni egy hosszú száras, bélelt korszerű bicajos nadrágra a meglévő nyári mellé, akkor szerezz be egy pár lábmelegítőt! Nem kell túlzásba vinni a hőszigetelést, hisz’ a láb folyamatos mozgásban van, ami fokozza a vérkeringést és a hőtermelést. Emellett a lábmelegítőkhöz alkalmazott alapanyagok jelentős fejlődésen mentek keresztül, a technikai szövetek minden téren jobban teljesítenek a gyapjúnál vagy szintetikus szövetnél. Biztosítják az ideális hőháztartást, lehetővé teszi az izzadság elpárologtatását, és több-kevesebb védelmet nyújtanak a csapadékkal és a széllel szemben. A kar-, láb- és térdmelegítő használatában a legjobb, hogy „moduláris”, azaz réteges öltözködést tesz lehetővé, ami a bicajozás során levehető, felölthető.

A kiegészítők sokat számítanak…

4k_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban

A végtagmelegítők:
A korszerű alapanyagok mellett a gyártástechnológia is sokat fejlődött. A gtagmelegítők záródását a gyártók rendszerint szilikoncsíkkal vagy –nyomattal biztosítják: így még a sprintek során is helyükön maradnak. Természetesen a varrások ma már „overlock” típusúak, laposak vagy akár rejtettek is lehetnek, ezáltal a végtagmelegítők pontosabban illeszkednek, jobb szigetelést és kényelemet nyújtanak. Egy lábmelegítő költsége eltörpül a kantáras thermo nadrággal szemben, ha nem hiszed, itt az aktuális kínálatunk!

6_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban


A lábbeli:
Hűvös-szeles időjárásban a megfelelő cipő kérdését is meg kell oldani. Ha nincsenek fagyok, szükségtelen az amúgy fenomenálisan jó kerékpáros téli cipő beszerzése - főleg mivel egy jófajta darab az egész átmeneti időjárásra összeállított ruhatár költségét felülmúlja. Esetleg felmerülhet egy zártabb MTB trail cipő beszerzése akár stoplis, akár platform pedálos változatban, hiszen egy vastagabb zoknival kombinálva ez a típus is biztosíthatja a plusz védelmet és hőszigetelést. Mindenesetre a költséghatékonyabb a nyári cipőre húzott vékony szél- és vízálló kamásli, amely néhány ezer forintért beszerezhető. A többlet védelem mellett az is jó benne, hogy a nappali felmelegedéskor egyszerűen eltávolítható.

9_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban


A kamásli:
A kiválasztásnál figyelj arra, hogy a bicajos kamásli lehet hőszigetelő vagy vízzáró, valamint nyári, amely az kizárólag az aerodinamikát szolgálja. A hűvösebb időjáráshoz a közepesen vékony, kissé elasztikus típusra van szükséged. A gyártók az ilyen modelleket „windstopper” jellegű technikai szövetből varrják, ezek kellően rugalmasak, így a fel- és levétel sem „izzadós”. Azért jó tudni, az ilyen kamásli nem képes teljes vízzárást biztosítani, de az átmeneti időjárásra összeállított ruhatár különben sem erről szól. Praktikusságát viszont növeli, hogy pillantok alatt levehető, kifordítva akár a mezzsebbe is „besuvasztható”. Amit még érdemes kiemelni, hogy egyre több kamásli kapható láthatósági színekben, illetve fényvisszaverő nyomatokkal. Mivel a láb folyamatos mozgásban továbbá, a lábbeli a legjobb „macskaszem”. A praktikus kamáslikat webáruházunkban itt találod.

3k_hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben hűvös időjárásban

Mivel vagyunk még adósak? Például egy pár kesztyűvel, ami nem feltétlenül „ultrahőszigetelt” (ilyen is kapható nálunk), de azért hosszúujjas, technikai szövetből készül, így a hőháztartás biztosítása mellett a szellőzésben is segít. Ha pedig a sisak alatt viselhető sapka után vágysz, nálunk azt is megtalálod, de ez a ruhadarab többé-kevésbé helyettesíthető más vékony sportsapkával is. Az aláöltözetet többször emlegettük, és beszerzését csak ajánlani tudjuk. Célját sokan nem értik - melegítő rétegnek gondolják - ezzel szemben fő funkciója nem ez, hanem az izzadságelvezetés megoldása. Tehát az aláöltözetnél a gyártók nem az időjárás kellemetlen hatásait próbálják kiiktatni, hanem a testfelülettel érintkezve a nedvesség elvezetését fokozzák. Így a komfortérzetben jelentős szerepet kap, és a nedvesség elpárologtatásának további hozadéka a jobb hőszigetelés. Ha többet akarsz megtudni a hi-tech aláöltözetről, kattints ide!

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, kérjük, oszd meg másokkal! Minél többen olvassák, annál több bicajos találhatja meg a megfelelő öltözetet a hűvös szeles napokra!