Barion Pixel
A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Lánc waxolás hibák - Hol ronthatod el, és mit tehetsz ellene?

Németh Balázs, Ardó Tamás
2024. 10. 09. 00:00:00
Lánc waxolás hibák - Hol ronthatod el, és mit tehetsz ellene?
Egyre többen térnek át a hajtáslánc wax kenőanyaggal történő kezelésére. Ennek számos előnye van, a végre nem szennyező lánctól a jobb hatékonyságon át a hosszabb élettartamig. Az érvekről és a waxolás helyes módszeréről több szakcikk született, egy általános információ tartalmazó, a másik a Silca új technológiáját mutatja be. A helyes módszer hamar elsajátítható, mindamellett vannak buktatók, amivel el lehet rontani a láncwaxolást. A jelen cikkben ezeket gyűjtöttük össze…

1. Túl gyakran kell újra waxolni

A leggyakoribb probléma az, hogy a lánc néhány tíz km után zajossá válik. Az esetek 99%-ban ez a nem megfelelő lánc-zsírtalanításra vezethető vissza. A láncnak fémtisztának kell lenni, semmilyen kosz vagy olajos kenőanyag nem lehet a szemeken belül. A tiszta, zsírmentes lánc rázásra csilingel.

6_lanc_wax.jpg

A fémtiszta állapot elérése hagyományos vegyszerekkel nem kis munka. Flakonban célszerű áztatni, többször felrázni, zsírtalanítóval átmosni, végül vízzel minden vegyszert eltávolítani. A speciális Silca Chain Stripper oldószer valamelyest egyszerűsíti a folyamatot, de ott is végig kell menni a felsorolt lépéseken. Persze egy ultrahanggal működő alkatrésztisztító nagyban meg tudja könnyíti a munkát.

Néhány esetben pedig olyan láncra kerül a wax, amelyik erre nem igazán alkalmas. Ilyen a Teflonos „DLC” vagy „Purdue” bevonattal rendelkező (jellemzően fekete vagy szivárványszínű) lánc, amelyhez akkor sem tapad a paraffinbázisú wax, ha a felület totál zsírmentes. Mellesleg az olaj sem tapad rendesen, de annál a zaj valamivel elviselhetőbb. A gyártó szerint ezek a láncok önkenők, amit a független tesztek sajnos nem igazolnak: a súrlódás jelentősen nagyobb a hagyományos bevonat nélküli waxolt láncokhoz képest.

Sajnos kapható pár speciális lánc, amire semmi nem tapad!

8_lanc_wax.jpg


2. Túl forró wax fürdő

Minden wax összetételnél van egy optimális hőfok, amelynél az anyag állaga tökéletes a láncszembe való bejutáshoz. Vagyis túl híg, se nem túl sűrű. Ha túl forró az anyag, kiemeléskor a láncszemekből ki tud folyni a wax, a túl szilárd wax pedig nem képes bejutni a láncelemek közé. A Silca Super Secret esetében a 75-85 fok az optimális. A merítéssel történő waxolást a legtöbben rizsfőző edényben végzik, annak legalacsony hőfokát választva. Sajnos a hőfok működés közben jelentősen ingadozik, többször átlépve a 100 fokot. Ilyenkor a wax anyag túlhevül, az adalékok károsodnak, és a wax túl híg lesz ahhoz, hogy kiemeléskor a láncszemeken belül maradjon.

7_lanc_wax.jpg

Érdemes hőmérővel ellenőrizni a hőfokot, és nem csak egy helyen, hanem az edény különböző pontjain. Ha nem lehet 85 fok alatt tartani a hőfokszabályzót, akkor nézni kell egy másik típust, vagy beszerezni a Silca edényt, amelyet kifejezetten láncwaxolásra fejlesztett ki az amerikai gyártó.


3. Túl alacsony hőfok

A fentihez hasonlóan a túl alacsony hőfok is rontja a wax bejutását és megtapadását. A sikertelen waxolás esetén nem ritka, hogy nem várják meg, míg a wax eléri a kellő hőfokot, azaz a láncot kiemelik, mihelyt az anyag olvadásnak indult. Ez hiba, mert így a wax nem képes bejutni a láncszerkezet belsejébe, csak a külső felületét borítja be, és a kenőanyaghiány miatt a zaj rövid használat után jelentkezik. Kivéve az edényből nem sok különbség van a megfelelő hőfokon kezelt lánc és a „hidegwaxolt” közt, de menetteljesítményben többszörös!

1k_lanc_wax.jpg

A wax kellő hőfokra hevítése függ az alkalmazott főzőedénytől, illetve a wax mennyiségétől. Legjobb hőmérővel ellenőrizni a hőfokot, ami Silca Super Secret wax esetében 75-85 fok. Figyelni kell arra is, hogy a lánc még legalább 5 percig álljon a forró waxban, továbbá egy kis kevergetés, rázás segíti az anyag bejutását és a bent ragadó légbuborékok kijutását.


4. A láncbejáratás elmaradása

A frissen waxolt és letörölt láncot igenis be kell járatni. „Nyersen” is működőképes, de az első 5-10 km során nem olyan finom a futás, mint később. Ez mindössze néhány watt a veszteséget jelent, ami inkább versenyszituációban jelent problémát, máskülönben csak zavaró. Verseny előtti bemelegítés során a bejáratás könnyen megvalósítható. Esetleg hosszabb távok esetén megfontolandó, hogy a bejáratás csak 1-2 km legyen, és akkor pár plusz kilométerrel nő a waxolás tartóssága. Egy 200 km-es versenyen lehet, hogy pont a bejáratás okozta plusz használat hiányzik ahhoz, hogy a sprintben zajtalan maradjon a lánc.

14_lanc_wax.jpg


5. A lánc helytelen felszerelése

Ha nem csepegtetős módszerrel waxolod a láncot, hanem főzéssel, akkor azt mindenképp le kell szerelni. Az utána következő felszerelés potenciális hibalehetőség: vagy úgy, hogy eltéveszted a felszerelés irányát, vagy mondjuk rosszul bújtatod át a láncot a váltón. Az előző gyakori, merthogy számos Shimano és SRAM lánc eltérő külső és belső oldallal rendelkezik. Érdemes megjegyezni, hogy SHIMANO láncoknál a felirat mindig a kívül van, SRAM láncoknál pedig a sík kialakítás fent, alul lent lesz. Sajnos bármelyik hiba zajos és pontatlan működést von maga után. Az összeszerelésre tehát fordíts különös figyelmet!

10_lanc_wax.jpg

Ha a fentekre figyelsz, akkor a lánc waxolása egész biztosan sikeres lesz. Egy fémtiszta lánc a megfelelő hőfokú waxban főzve, vagy szemről szemre csepegtetéssel több száz km-t kibír, de még a legrosszabb körülmények közt is száz km-t kell, hogy teljesítsen. Legalábbis Silca termékeket használva, mármint nem gyertyaviaszban fürdetve…

2_lanc_wax.jpg

Ha tetszett ez a tartalom, kérjük terjeszd a közösségi médiában, illetve iratkozz fel hírlevelünkre, hogy le ne maradj a következő szakcikkről!

Árukereső.hu