A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Mire jó a krossz, a trekking és a fitnesz kerékpár?

Szerző: Németh Balázs, Ardó Tamás
Mire jó a krossz, a trekking és a fitnesz kerékpár?

A trekking és krossz kategória őse a túrakerékpár, amely bő 100 éve közkedvelt típus. Noha a biciklizés esszenciája a munkával és napi feladatokkal kapcsolatos közlekedés, nem szabad elfeledkezni a szabadidős funkcióról, a kerékpározással összekötött kikapcsolódásról, más területek, tájak megismeréséről. Az egykori túrakerékpár ezt biztosította, modern változatai elsősorban azok számára készülnek, akik jellemzően turista- vagy egyén murvás utakon, emellett kerékpározásra kijelölt csendes közutakon, kerékpárutakon szeretnek kirándulni.


A trekking és krossz kerékpárszegmens tálcán kínálja magát rövidebb vagy hosszabb bicajos kikapcsolódásra, családi kirándulásoktól kezdve az egynapos túrákon keresztül a kontinenseket átszelő kalandokig. Ezek a bicajok számos kiegészítő felszerelést fogadnak, amely megkönnyíti a csomagok szállítását és a praktikus használatot. A kategória peremén helyezkedik el a manapság divatos koskormányos gravel, valamint az egyenes kormánnyal szerelt, de teljesítménycentrikusabb fitnesz típus.

20_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

A gravel bike át tudja venni a trekking/krossz kerékpárok összes funkcióját, a kényelem terén alig marad, a fő különbség valójában a kormánykialakítás. A fitnesz kerékpár pedig a kényelem és a funkcionalitás egy részét feláldozza a gyorsabb haladás érdekében. Noha az MTB kerékpár is gyakran felruházható csomagszállító képességgel, funkcionalitása elmarad a trekking/krossz típusoktól, valamint az elérhető sebesség is szerényebb lesz. Jellemzően akkor van értelme MTB kerékpárral túrázni, kikapcsolódni, ha az út döntő része nem szilárd útburkolaton vezet. 5_trekking_krossz_kerekpar_tipusokTrekking típus jellemzői

A trekking kerékpárt enyhén emelkedő ívű kormánnyal szerelik, a lassításért hidraulikus felnifék, illetve mechanikus vagy a legmodernebb változatok esetében hidraulikus tárcsafék-rendszer felel. A kerékméret az országúti kerékpár szabvány szerinti, a felni kissé szélesebb a ballonos külsők fogadásához. Áttételtartománya a hagyományos túra- és a MTB kerékpárokhoz hasonlóan széles, rendszerint 3 első lánctányérral, ami hegyvidéken és terepen a kevésbé jó állóképességgel rendelkezőket is felsegíti az emelkedőkre.

25_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

Ez a kerékpártípus majdnem minden esetben első kerékfelfüggesztést, vagyis teleszkópvillát kap, ennek hála az aszfaltot elhagyva is élvezetes a bicajozás. A „teló” gyakran blokkolható, így növelve a hajtás hatékonyságát szilárd útburkolaton. A trekkingre szerelhetsz kiegészítőket, így sárvédőt, önellátó (dinamós) világítást, láncborítást, csomagtartót vagy kitámasztót, ráadásul ezek döntő része már az alapfelszerelés részét képezi. Érdemes még kiemelni, hogy a nyeregcső gyakorta rugós felfüggesztést kínál, a nyereg pedig a maximális komfort érdekében vastagon párnázott. A koncepciót követve a kormányszár sok esetben biztosítja a kormánypozíció tág határok közt történő beállítását.

2_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

A vázgeometria a trekking kerékpárok esetében a kiszámítható irányítást célozza meg, azonfelül hosszútávon kényelmes felegyenesedett felsőtestpozíciót kínál. Ne várj agilis manőverezhetőséget, ellenben a kormányzás minden esetben – akár csomaggal megpakolva, lassan vagy nagy tempóban egyaránt – kiszámítható lesz. Ezt részben a laposabb fejcső-szög, másrészt a hosszú tengelytáv teszi lehetővé: ez utóbbi az ideális súlypont megtalálásában is segítségedre lesz. A vázkialakítás könnyen átléphető, idősek és hölgyek számára rendszerint még alacsonyabb változatban is kapható.

Többféle talajra egyaránt alkalmas külső gumi

8_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

A trekking kerékpárok alkatrészei az alsó középkategóriából indulnak, de rendelkezésre áll csúcskategóriás alkatrészekkel szerelt karbonvázas modell is. Népszerű még agyváltós hajtáslánccal szerelt változat, amely minimális karbantartásigényt és egyszerű használatot biztosít. Egyes gyártók kínálnak kifejezetten túrázásra tervezett trekking modelleket, amellyel jelentős mennyiségű csomag szállítható, így velük többnapos túrára is nyugodtan elindulhatsz. Ennek ellenére a „mezei” trekking kis módosításokkal városi vagy túrakerékpárrá fejleszthető. az elektromos hajtásrásegítés is közkedvelt opció: erről később még szólunk. (A Bikepro webáruház kínálatában aktuálisan elérhető trekking kerékpárok itt találhatók.) 19_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

Krossz típus

A krossz (gyakran idegen kifejezéssel „cross”) szegmensbe sorolt kerékpár elsősorban azok számára készül, akik az MTB vagy a trekking bicajoknál keskenyebb és simább felületű gumiköpenyeken tempósan szeretnek haladni, ellenben nem vállalják fel az országúti kormány és vázkialakítás által diktált szélsőséges előre dőlt testhelyzetet. A krossz kerékpáron elfoglalt testhelyzet a tradicionális túrakerékpárra hajaz, viszont a gyakori teleszkópvillának és rugósnyeregnek köszönhetően kényelme mindenképpen jobb. A trekkinghez képest kissé vékonyabb, nagynyomású, rendszerint 28-32mm-es gumiköpenyek miatt azért a rossz minőségű útfelületre fokozottan érzékeny.

Terepen is egész jól használható, feltéve, ha az ösvény nem túl köves 15_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

A krossz kerékpárokra szerelt alkatrészek részben az országúti kerékpárokhoz kifejlesztett típusokból, részben a trekking/komfort kategóriából kerülnek ki, emellett nem ritka a széles áttételskálát biztosító három első lánctányér alkalmazása. Ennek hála a kevésbé edzettek is fel tudnak hajtani a hosszú kaptatókon. A fékrendszer tekintetében V-féket, mechanikus vagy hidraulikus tárcsaféket találunk, amelyből az utóbbi naprakész konstrukcióra utal. Szilárd útburkolaton történő megállásra ezek bármelyike alkalmas, amennyiben terepen is hajtod, érdemes tárcsás változatot beszerezni.

A kerékpáron elfoglalt testhelyzet közepesen sportos, a nagy keréknek és közepesen ballonos külsőknek köszönhetően városban élmény vele közlekedni. Vázgeometriája ideális kompromisszum a hatékony haladás, a stabil kiszámító irányítás, és a kényelmes testhelyzet között. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a kross képviseli az origót a kerékpárirányítás terén, tőle minden egyéb kerékpár valamilyen tulajdonságra és igényre hangolt. Persze ez sincs kőbe vésve, hiszen a gyártók eltérően értelmezik a kategóriát: néhány krossz kerékpár voltaképpen egy szerényebben felszerelt trekking, egyes modellek pedig teleszkópvillával kiegészített fitnesz gépek. Itt érdemes megemlíteni, hogy a gyártók ideológiája szerint a krossz kaphat teleszkópvillát vagy lehet spártaibb, ellenben könnyebb és fürgébb merevvillás is.

Egy "csupasz" krossz bicaj igény szerint a szükséges kiegészítőkkel ellátható 7_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

A gyárból a kross kerékpár rendszerint kiegészítők nélkül, azaz „csupaszon” érkezik, így mindennapi használatra egy trekking típus praktikusabb lehet. A krossz kategóriának létezik fürgébb változata, az ún. fitnesz kerékpár, amely tulajdonképpen egyenes kormánnyal és széles áttételtartománnyal ellátott és fokozott komfortra hangolt országúti kerékpár, így többnyire nem is rendelkezik első kerékfelfüggesztéssel (teleszkópvillával, avagy „telóval”), ezen felül nincs ellátva annyi kiegészítő felszerelést fogadó vázkonzollal. Más szóval a fitnesz kategória a tempósabb haladás érdekében mind a kényelem, mind a funkcionalitás terén kompromisszumra késztet. Végezetül a fitnesz kerékpár kiegészítőket csak korlátozottan fogad, habár sárvédő a legtöbbre felszerelhető, csomagtartóval történő ellátása nem minden esetben oldható meg.

A fitnesz bicajok gyorsabb tempóra hivatottak, rendszerint merev első villával rendelkeznek

1_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

Szerintünk egyéni ízlés kérdése, hogy a fokozott fürgeségével a fitnesz, esetleg a többlet komfortjával és biztosabb útfekvésével a trekking jelenti jobb kompromisszumot, de világos, hogy egy krossz kerékpárral nehéz bakot lőni.  Bikepro webáruház kínálatában aktuálisan elérhető krossz kerékpárok itt találhatók.

A Merida Speeder közkedvelt fitnesz modell a hazai kínálatban: a kategória esszenciáját kínálja

24_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

Elektromosítás

A cikk fókuszában szereplő típusokat előszeretettel kínálják elektromotor-segédhajtással. Egyrészt a célközönség igényli a motorasszisztenciát és meg is tudja fizetni, másrészt a kerékpárok szerkezete, tömege és eredendő funkciója is jól illeszkedik a Pedelec-szisztémát követő motorintegrációhoz, valamint annak óhatatlan sebességkorlátozásával. Az utólagos motorkiegészítés helyett mindenképpen a gyári megoldást szorgalmazzuk, elsősorban középmotoros technológiával, illetve méretes akkupakkal. Így a motorrásegítés nem rontja el a természetes hajtásélményt, és kellő akkukapacitás áll rendelkezésre az egész napos túrákhoz. Webáruházunkban számos krossz és trekking pedelec modell áll rendelkezésre.

10_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

Trekking, krossz vagy fitnesz, esetleg MTB?

A fentiekből kiolvasható, mégis érdemes röviden összefoglalni a típusok közti különbségeket. A felhasználási cél többé-kevésbé azonos, mindazonáltal a trekking a krossz kerékpárhoz képest gazdagabban felszerelt, komfortosabb, illetve a gumik szélesebbek, és agresszívebb, terepre is alkalmas mintázatot kapnak. A fitnesz kategória pedig a krossz spártai változata, ahol a teleszkópvillát és az egyéb komfortot és funkcionalitást növelő megoldást nélkülözni kell, ellenben az adott energiával elért tempó még nagyobb lehet.

18_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

Ehhez képest egy mountain bike a sokak számára teljesen felesleges plusz lehetőséget nyújt, nevezetesen, hogy a ballonos guminak köszönhetően nehezen járható terepen is viszonylag kényelmesen lehet vele haladni. Viszont ez nincs ingyen, ugyanis az MTB kerékpár effektíve drágább, a mintázattal rendelkező külső gumi és a nehezebb kerék miatt hajtása több erőt igényel, valamint az üléspozíció nem kedvez se a hatékonyságnak, se a kényelemnek. Egyszerűen más felhasználási célra és célközönségnek készül.

Egyébként a Lajtától nyugatra ezek a legnépszerűbb kerékpárok...

12_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

Egyéb előnyök

A cikk fókuszában lévő kerékpártípusok karbantartására viszonylag kevés gondot kell fordítani. Sok olyan fut az utakon, aminek “nincs gondos gazdája” és mégis hosszú időn keresztül megfelelően működik. Ez egyáltalán nem mondható el a legtöbb MTB vagy a másik oldalon az országúti gravel kerékpárról. Emellett a trekking kerékpárok között nem kevés kontrás-agyváltós hajtásrendszerrel szerelt kapható, ahol a váltó és a fék is zárt helyen van, vagyis majdhogy lehetetlen tönkretenni. A defektvédelemre is ügyelnek a gyártók, ennek jegyében jellemzően a külső gumik kapnak valamilyen bombabiztos technológiát. Ilyen bicajjal nyugodtan nekiindulhatsz egy-egy hosszú csomagos túrának: műszaki problémára, meghibásodásra kicsi az esély.

Az agyváltó nem igényel folyamatos karbantartást...

17_trekking_krossz_kerekpar_tipusokHa teljesen objektív szemszögből nézel a kerékpárra, nem befolyásol az egyéni ízlés, az általad űzött kerékpározási stílus, esztétikum, egyszóval csak arra koncentrálsz, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy kerékpárnak egy átlagos felhasználó számára, a kívánalmak a következők:

  • vigyen el A-ból B-be,
  • könnyedén guruljon aszfalton, de irányítható legyen makadám vagy földúton,
  • kellemes élményt jelentsen a használat,
  • minimális karbantartást, gondozást igényeljen.

3_trekking_krossz_kerekpar_tipusok

Ezekre az általános felhasználási célokra a krossz és a trekking kerékpárok vitán felül a legmegfelelőbbek. Racionális döntés egy ilyen kerékpár beszerzése, főleg, ha találkozik a személyes igényekkel. Persze a fenti kritériumok sarkítottak, nem érdemes kizárólag az említett elvek alapján bicajt választani. Természetes, hogy az érzelmek és a valós vagy képzelt igények is szerepet fognak játszani a döntésben. Ergo ne érezd úgy minden egyéb bicaj csak úri huncutság!

Ha ismersz valakit, akinek a kerékpározás célja az A-ból B-be eljutás, a költséghatékonyság, a praktikum, vagy esetleg ennél több, de csak egy kerékpárt birtokolhat, oszt meg vele ezt a cikket! Talán segít a tudatosabb vásárlásban!