A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpáros szakcikkek

 • Melyik lánckeréksor melyik kerékagyra? A hátsó agyak, kazettatestek típusai és kompatibilitása

  Melyik lánckeréksor melyik kerékagyra? A hátsó agyak, kazettatestek típusai és kompatibilitása

  A kerékagyban elhelyezett csapágyazott tengely körül forog az agytest, akörül pedig a komplett kerék. Az első és hátsó kerék különböző agykialakítást kap, részben az eltérő sarutávolság (és tengelyhossz) miatt, részben mivel a hátsó kerék a hajtáslánc egyik elemét, a lánckeréksort is fogadja. Régebben ez menetes rögzítést kapott, a mai kerékpárokon a lánckerekek döntően kazettatestre szereltek. Cikkünk ezek kompatibilitásáról szól.

  Tovább olvasom
 • 3x10 vs. 2x11 vs. 1x12? A láncváltó-rendszerek fejlődése, avagy melyik váltási szisztéma való neked?

  3x10 vs. 2x11 vs. 1x12? A láncváltó-rendszerek fejlődése, avagy melyik váltási szisztéma való neked?

  A kerékpárboltokban, katalógusokban az új bringák rendre egy vagy két lánckerékkel szereltek. Ilyen típusú váltórendszer való mindenkinek? Jobb a kettő, mint a három? Miért látunk egyre több bicajt egyetlen lánctányérral? Ezek a kérdések hangoznak el nap nap után a boltokban, a közösségi oldalakon, bicajozások közben és után. Cikkünkben lekövetjük a változásokat a nemrég még rendkívül népszerű három lánckerekes hajtásoktól a mai 1X rendszerekig, tanácsokat adunk, segítve mind vásárlás előtti a döntést, a meglévő bicikli esetleges korszerűsítését.

  Tovább olvasom
 • A tetőtartótól a vonóhorogig: mire kell figyelni, ha a kerékpárt autóval szállítjuk?

  A tetőtartótól a vonóhorogig: mire kell figyelni, ha a kerékpárt autóval szállítjuk?

  A rengeteg autótípus és a kerékpártípusok és- vázméretek közti különbözőség miatt a gépjárműre szerelhető kerékpárszállító kiválasztása nem egyszerű feladat. Szerencsére ma már számos gyártó kínál többféle kialakítású gépjárműtípusokra szerelhető tartókat, így az összes lehetőséget és adottságot figyelembe véve is egész biztosan megtalálhatod a megfelelő kerékpárszállító típust. Ezzel felszerelkezve biztonságban transzportálhatod a bicajt lakóhelyedtől nagyobb távolságokra.

  Tovább olvasom
 • Kerékpárszállítás tömegközlekedésen, repülőn, összehajtva vagy kofferben

  Kerékpárszállítás tömegközlekedésen, repülőn, összehajtva vagy kofferben

  Amikor a kerékpár gurul, a kerékpáros rajta ül. Amikor nem ül rajta, a kerékpár parkol. De van harmadik lehetőség: a kerékpáros és a bicaj járművön együtt utazik. Valahonnan valahova mennek, majd megérkezés után jöhet ismét a „menet”. Számos ok lehet a harmadik variációra: történhet ingázáskor nap-nap után, vagy egy vakáció ürügyén, amikor a bicajt repülővel, vonattal vagy busszal szállítod. Az előző szituációban egy összecsukható bicaj az ideális eszköz, az utóbbinál a szokványos bicajt dobozba, kofferba pakolva lehet eljuttatni a célállomásra.

  Tovább olvasom
 • Dagonyából patyolattisztára: kerékpározás utáni mosás, tisztítás és fényezés

  Dagonyából patyolattisztára: kerékpározás utáni mosás, tisztítás és fényezés

  A speciálisan kerékpárhoz kínált tisztító- és ápolószerek a rendszeres karbantartás elengedhetetlen kellékei. A bicajt használat után tanácsos letakarítani: egy országúti bringánál a legtöbbször ez annyit jelent, hogy hazaérkezve a vázat letörlöd, majd a láncot és a lánckerekeket egy kevés oldószerrel kicsit rámenősebben megtisztítod. Azonban az MTB kerékpár esetén - főleg egy jó saras csapatás után – a feladat már távolról sem ilyen egyszerű. Az sem mindegy, hogyan és mivel végzed a „fürdetést”, viszont az lényeges, hogy megérkezés után minél hamarabb!

  Tovább olvasom
 • Ha nincs fent STRAVA-n, meg sem történt: kinek milyen kerékpáros komputer való?

  Ha nincs fent STRAVA-n, meg sem történt: kinek milyen kerékpáros komputer való?

  Sokan ma már el sem tudják képzelni a kerékpározást több-kevesebb mért, megjelenített és rögzített adat nélkül. Közkedvelt az adatok kielemzése, akár a tudatos edzés, akár csak rendszerezés, kíváncsiság vagy útvonaltervezés szempontjából. A modern kerékpárkomputer (esetleg szimplán "computer") erre az igényre született: lehetővé teszi a teljesítmény és útvonal követését, rögzítését, megosztását és kiértékelhetőségét.

  Tovább olvasom
 • Hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben és hűvös időjárásban?

  Hogyan öltözködj kerékpározáshoz szélben és hűvös időjárásban?

  Ha a zord, szeles időjárásban sem szeretnéd letenni a kerékpárt, átülni a zsúfolt, kínlódással járó tömegközlekedésre, akkor szerezz be néhány kifejezetten átmeneti időjáráshoz tervezett bicajos ruhadarabot! Az ajánlás összeállításakor napközben +5 fokig süllyedő hőmérsékletre, a hűvös szélre, esetenként egy-egy záporra gondolunk, ami a Kárpát-Medencében az október 15-től április 15-ig tartó 6 hónap 183 napjaiból a statisztika szerint 117-re áll. A fennmaradó 66 napban tényleg csontig hatoló hideget, havat és metsző szelet kell a kerékpáron elviselni, és ehhez már speciális ruházatra lesz szükség. A téli bicajos ruhatárral egy másik cikkünk foglalkozik.

  Tovább olvasom
 • Láthatóság mesterkurzus: hogyan válassz akkus lámpát?

  Láthatóság mesterkurzus: hogyan válassz akkus lámpát?

  A kerékpáros balesetek jelentős részét a láthatóság hiánya okozza. A világítás a kerékpár legfontosabb kiegészítője. Személyes biztonságod érdekében kerékpározás során minden esetben biztosítsad a megfelelő láthatóságot. És ez nem csak a szürkület után érvényes: bármikor jöhet egy vihar vagy köd, amely csökkenti a látótávolságot, egy váratlan útszéli szerelés vagy eltévedés miatt pedig simán rád esteledhet.

  Tovább olvasom
 • Hogyan tárold a kerékpárt? Néhány hasznos ötlet, amivel a válóper elkerülhető

  Hogyan tárold a kerékpárt? Néhány hasznos ötlet, amivel a válóper elkerülhető

  Megszeretted a kerékpározást, beszereztél egyet országútra, egyet terepre, egyet meg edzeni és munkába járni. Ez mind szép és jó, de hol tárolod a használaton kívüli bicikliket? Igen, a bicajosok számára gyakran okoz problémát a kerékpár otthoni elhelyezése. Ebben az ismertetőben a lakásban, garázsban vagy műhelyben történő kerékpártárolást megkönnyítő fali tartók és állványok jelentette lehetőségek szerepelnek, számos eltérő megoldást kínálva az ismert nehézségekre.

  Tovább olvasom