A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Garmin Venu SQ GPS sport-fitness óra teszt

Németh Balázs, Ardó Tamás
2023. 09. 29. 00:00:00
Garmin Venu SQ GPS sport-fitness óra teszt

A Garmin GPS sportóra-kínálatról, a szerteágazó funkciókról egy korábbi írásunk foglalkozott. A Garmin Edge GPS eszközök tálcán kínálják magukat a kerékpáron történő használatra, mindenesetre kipróbáltuk néhány sportórát is, azt vizsgálva, hogy a szokványos aktivitás- és egészségkövetésen túl mennyire alkalmasak bicajozáshoz. A jelen teszt az amerikai márka talán legnépszerűbb GPS órájára fókuszál, az általános sport- és fitnesz célokra kínált Venu SQ Music modellre.

A legtöbb Garmin GPS eszközzel szemben a Venu sorozat nem egy bizonyos felhasználás-típusra készül. Habár egy Apple Watch-hoz képest jobbhíján „sportóra”, ennek ellenére egyáltalán nem a versenyszerűen sportolót szólítja meg. Inkább azokat, akik mindennapi rutinjukba néhány sporttevékenységet is beiktatnak, figyelnek egészségükre, kondíciójuk fenntartására. Elsősorban olyanoknak való, akik nem egyetlen sportban gondolkodnak: hétköznap egyet-egyet kocognak, hétvégén bringáznak vagy a családdal kirándulnak. A hangsúly az aktivitás teljesítésére, és nem az intenzitásra vagy az időeredményre kerül.

4_garmin_venu_sq_music_gps_oraAz elvégzett tevékenység célszerűen a Garmin virtuális platformján, a Connectben kerül "iktatásra", ezt követően az összes sporttal töltött alkalom bárhol elővarázsolható, megtekinthető, megosztható és kielemezhető. Igen, a modern kor embere pontosan többnyire ilyen igényeket támaszt egy "okos" GPS sportórával szemben!

Lássuk be, hogy marginális azok száma, akik valamely sportág vagy éppen kalandtúrázás megszállottjai! Nekik valószínűleg érdemes egy profi GPS órát beszerezni, amely egy teljes hétnyi üzemidőt kínál a barangolásokhoz, természetesen monokróm kijelzővel és nyomógombos vezérlőkkel felruházva a maximális megbízhatóság jegyében. Vagy éppen csillió tréningfunkciót, amit egy választott szakember kielemez, és e szerint alakítja az óratulajdonos versenyfelkészülését. A Garmin Venu sorozat nem ezekre az igényekre ad választ, inkább az életmód „vonalon” mozog.

3k_garmin_venu_sq_music_gps_oraA Venu SQ Music által kínált funkciók és az óra megjelenése egyaránt a célközönség igényeit tükrözi. Rengeteg funkciót kínál (amit a hazai forgalmazó honlapján megtalálunk), de szerencsére távolról sem olyan drága, mint a márka Vivoactive és a „kerek” Venu és a Venu 2 sorozata. És van benne zene lejátszó is, így a töltőkábel segítségével simán átpakolható 3,56 GB muzsika, plusz ott a Spotify, a Deezer és más szolgáltatás az önálló lejátszáshoz. de más tekintetben sem marad hűtlen a márkanévhez: úszáshoz 5 ATM védelmet biztosít, az izzadság vagy csapadék sem hatja meg, hátoldalán ott villog az Elevate pulzoximéter, úgyhogy a folyamatos pulzusszám mérés mellett a véroxigén-telítettségre is rá lehet nézni. A külső pulzuspánt és tartozékok támogatása is adott, valamint van giroszkóp és gyorsulásmérő, tetejében GPS/GLONASS/Galileo műholdakat használó útvonal-követés is. Viszont barometrikus magasságmérő éppúgy kimaradt, mint az offline térkép, a hőmérő vagy a hangszóró (például hívásfogadáshoz). Ezekhez a kínálatban egy-két szinttel feljebb kell lépni…

A dizájn tekintetében a 240 x 240 pixeles kint is jól látható színes LCD panel egy álló 37 x 40,6 milliméteres polimer házba kap helyet. Az alumíniumkeretben a Gorilla Glass 3 üveg van, de egyéb ütésvédelem sajnos nincs. Az 11,5 milliméteres vastagság bármilyen csuklóra jól illik, azaz nem véletlen a több „női” színváltozat.

5k_garmin_venu_sq_music_gps_oraAz adatkommunikáció Bluetooth, ANT+ és WiFi támogatásból áll, így megnyílik a kapu a Garmin hatalmas aktivitáskövető rendszeréhez, teljes otthoni eszközintegrációhoz, ezen felül még az érintésmentes Garmin Pay mobilfizetés lehetősége is adott.

Mivel nem sport- vagy kalandtúra GPS-óráról van szó, a szokásos Garmin-féle ötgombos elrendezéssel szemben itt a kezelés érintésalapú, ami a mindennapokban kétségtelenül praktikus. Sajnos az érintőképernyő nem a leggyorsabb a piacon, és az érintési érzékenység is bőven hagy kívánnivalót maga után. Talán ezért is kapott a Venu SQ két gombot, amiből a felső „sportindítás” és „oké” funkciókkal bír, hosszan lenyomva pedig kilenc további kapcsolót kínál, az alsó pedig a vissza funkcióval bír, hosszan pedig a beállításokat dobja fel. Az alap óraszámlapok mellé tucatnyi telepíthető a Connect IQ áruházból, de mivel a kijelző nem AMOLED technológiájú, a lehengerlő Widget-hatás nem mindig jön át.

6_garmin_venu_sq_music_gps_oraA mobilapp-értesítések és -üzenetek viszont mind átjönnek, ezen felül néhány előre definiált válasz is betáplálható, valamint SMS-re és elutasított hívásra is tudunk szövegesen reagálni. Képek, videók vagy emojik nem jelennek meg – itt a Venu-sorozat határa. A Garmin Connect szoftvert beüzemelése pillanatok kérdése, és így rengeteg plusz lehetőség kínálkozik, legyen szó a működésről, a megjelenítésről és az aktivitáskövetésről.

A telefonnal való használat mindazonáltal nem feltétel: a Venui SQ önmagában rengeteg mozgásadatot megjelenít, ezen felül a sporttevékenység után mindet a „felhőbe” szinkronizálja. Ezután az aktivitást célszerű mobilon áttekinteni: itt tanulmányozható a napi adathalmaz, beleértve számos grafikont a pulzusról és egyéb mozgásparaméterekről (lépés, kalória, stb.). A test állapota is ellenőrizhető a Body Battery és a stressz-szint értékek segítségével. Az alváskövetés is itt valósítható meg, amiről később még szólunk.

1_garmin_venu_sq_music_gps_ora

Tapasztalatok

A Venu SQ Music nálunk immár két éve van használatban, azaz nem kevés tapasztalatot gyűjtöttünk vele kapcsolatban. Indításkor az automatikus edzésfelismerés mellett tucatnyi alapvető sportformakövetést felajánl, amiben olyan furcsaságok is vannak, mint a légzőgyakorlat vagy a kerti munka. Szerencsére a lista személyre és igényre szabható. Az automatika többé-kevésbé működik, de legjobb eleve megadni a sportot, majd a megfelelő időpontban elindítani.

A GPS a legtöbb helyzetben azonnal jelet talál, és nem sokat téved, amikor összevetjük a térképpel vagy egy rögzített útvonallal. (Ez utóbbira a Garmin Connect webfelületről a GPX export is opció.) Bicajozáshoz használtunk ANT+ sebességmérőt, és az adatok ott is stimmeltek. (Pl. 50km-es túránál 250m volt az eltérés, és ki tudja, hogy a kerékméret-beállítás miatt vagy a GPS pontatlanságból.)

2_garmin_venu_sq_music_gps_oraA pulzusméréshez próbáltunk mellkasszíjat, ami az optikai mérés kissé lassú reakcióját mutatta. Ezen felül az utólag megjelenített grafikon néhol 20-25 ütés különbséget regisztrált. A Venu SQ sorozat persze nem az abszolút pontosságra épít, hanem a globális értékekre, az átlagpulzusra, ami viszont 3 óra tevékenység során mindössze 1-2 ütés különbséget mutatott. Később a pulzuspánt már nem a pontosság meghatározása végett került mellkasra, hanem azért, hogy az óra a bicaj kormányára kerülhessen. Így végre az információ „élőben” is rendelkezésre áll, lévén a csuklóra pillantás általában nem opció.

Egy szó, mint száz, a pontossággal a gyakorlatban nem lesz gond. Plusz a többi ebből nyert adat (pl. kalória) is megbízhatónak mondható. Létezik ennél profibb teljesítményt kínáló Garmin óra, de ezeket ne a Venu/Vivoactive szekcióban keressük!

A színes LED számlap csuklón, kormányon, napsütésben és esőben egyaránt jól olvasható, viszont bicajozás vagy futás közben az érintőképernyő használata reménytelen. Érdemes úgy beállítani, hogy sportolás közben – főleg bicajon – ne kelljen hozzá nyúlni, vagy ez csak a gombokra korlátozódjon. Barometrikus mérés híján a tengerszint feletti magasság meghatározása is kissé esetleges: a Garmin Connect utólag a térkép alapján korrigál. A menet közbeni tájékozódáshoz kellene off-line térkép is, máskülönben ez csak telefonnal szinkronizálva lehetséges. Visszatérés egy adott pontra terepen – legalábbis telefon nélkül – nem igazán opció.

4k_garmin_venu_sq_music_gps_oraAz akkukapacitás is némileg korlátozza a Venu SQ sporthasználatát. Habár okosóra üzemmódban egy-egy edzéssel, folyamatos pulzusméréssel, értesítésjelzéssel, zenehallgatással két töltés között szűk egy hetet bír, a 14 óra folyamatos GPS követés kissé optimista gyári érték. Ezt az órát nem érdemes ultratávokra vinni, de egy egész napos túra azért benne van, feltéve, ha egy-két szükségtelen funkciót eleve kilövünk.

Az egészségkövetés terén a Venu SQ elég jól teljesít: a VO2 Max hasznos (közelítő) értéket ad az állóképességről, a Body Battery pedig különösen jól korrelál az érzett erőnléttel. Eleinte nem értettük, hogy miért kell egy szám, amely megmutatja, amit eleve érzünk, de a megerősítés ebben tényleg nem haszontalan. Az óra a betegséget is simán előre jelzi. A stressz-szint a Body Battery-hez hasonló módon egy többé-kevésbé objektív visszajelzés arról, amit elvileg tudunk, de súlyosságát nem mindig látjuk be. Ilyenkor légzőgyakorlatot javasol az óra, ehhez hozzá tehető még a konfliktuskerülés és a fontos döntések elhalasztása.

Garmin GPS óra többféle felhasználói rétegnek...

7k_garmin_venu_sq_music_gps_ora 0_garmin_venu_sq_music_gps_oraAz alapvető aktivitási adatok – lásd a tétlenségi figyelmeztetés és a pulzusriasztás – természetesen szerepelnek a Venu SQ arzenáljában. Az inaktivitás nem feltétlen negatív előjelű: ennél az óránál az alváskövetés meglepően jól működik, figyelembe veszi a véroxigénszintet, a belégzések számát és a pulzust, amivel érzésre pontos adatokat szolgáltat. Reggelente érdemes olyat játszani, hogy kitalálod mit fog mondani a Venu SQ. Így talán tudatosul, hogy van mit javítani az értékeken - például korábban ágyba menni, előtte nyugalmi állapotba kerülni, stb.. A REM-fázisok hossza egy-két trükkel ugyancsak javítható.

Okosóraként a Venu SQ minden lényegesebb funkcióval rendelkezik. Lehet variálni a számlapok megjelenésével és a megjelenített információkkal, van ugyebár zenevezérlés, ébresztés, időzítő, stopper, időjárás, naptár widget, és ha női felhasználóként regisztrálunk, a ciklus nyomon követése is alapfunkció. A Garmin Pay elérhető funkció, Magyarországon is működik, de nem minden kártyáival és bankkal. A mi esetünkben sajnos nem, így nem tudunk beszámolni az óra eme képességéről. A zenefunkció szükségességét mindenki maga mérlegelje, egy bő „tízest” szerintünk megér!

A Venu SQ Music az elhivatott bringás számára nem az ideális eszköz. A montisnak hiányozni fog a magasságmérés és a navigáció, az óra felépítése sok esetben nem lesz elég robusztus, és az óra sportolás közbeni kezelése sem megoldott. Ez tényleg egy fitneszóra, még akkor is, ha van benne számos bicajos funkció, és számos külső érzékelő is csatlakoztatható. A Garmin Forerunner sorozat hasonló árfekvésben alkalmasabb bicajos használathoz, kezelése, felépítése egész biztosan jobb. Viszont a Forerunner vagy a még robusztusabb Instinct megjelenése nem „hétköznapi”, és ezen az árszinten nem lesz benne zenelejátszó vagy Garmin Pay. A Venu SQ az elegáns, diszkrét megjelenésre teszi a hangsúlyt, a mindennapokban hiányosságai nem lesznek zavarók.

5_garmin_venu_sq_music_gps_ora

Ha tetszett a tartalom, a jelen tesztet osztd a közösségi platformokon! Ez segít másoknak is megtalálni a számára megfelelő GPS eszközt, és a több megtekintés számukra is jól mutatja, hogy a milyen tartalmakat kell a jövőben készíteni.