A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Az elegáns, és hangtalan, összecsukható városi cirkáló

Az elegáns, és hangtalan, összecsukható városi cirkáló

9to5 Project: Az alábbiakban egyik kedves vásárlónk saját kerékpárjáról olvashatsz. E project egy igazán sokoldalú ember fejéből pattant ki, akinek nap mint nap meg kellett küzdenie a kerékpárral való munkába járás igénye, és a tömegközlekedési eszközökön való kerékpárszállítást nem igazán támogató BKV-val.  A gép egy fricska az ellenőrök, és a tömegközlekedési gépjárművezetők, és a felettük álló elmaradott rendszerrel szemben.  Az ötletgazdát Belső Péternek hívják. Ismerjétek meg a gépét.

9to5 logo

A 9to5 egy városi használatra tervezett 20” kerékméretű összecsukható kerékpár. Összecsukva könnyedén szállítható a tömegközlekedési eszközökön is.

9to5

A budapesti tömegközlekedési eszközök nagy részén problémát jelent a hagyományos kerékpárok szállítása – különösen csúcsidőben. Az elővárosi vonatok állomásai általában egy sétányi távolságnál messzebb helyezkednek el, a csatlakozó buszjáratok ritkábban járnak. Egyre több ember választja a kerékpáros közlekedést otthona és a vasútállomás, illetve a vasútállomás és munkahelye között.

összecsukható váz

A 9to5 váza könnyen összecsukható, így könnyen szállítható és tárolható a munkahelyen, vagy otthon.

gates carbon drive

A Gates Carbon Drive rendszerű bordásszíj meghajtás és a könnyű – fogaskerekeket helyettesítő – görgők minimális karbantartással működtethetők és nem szükséges kenőanyag (zsír, olaj) hozzájuk. Hagyományos váltó nem alkalmazható: nincs sebességváltás. Az egysebességes meghajtás maximális erőátvitelt biztosít elhanyagolható szervizigény mellett.

9to5 project

Technikai részletek

Erőátvitel:                    Gates Carbon Drive System

Első és hátsó fék:       Shimano hidraulikus tárcsafék

Felni:                           Duplafalú, 1,25, fehér

Gumik:                        20” x 1,25

Pedál:                        Öntvény, lehajtható

Nyereg:                      Selle Monte Grappa, bőr

Súly:                          12 kg

9to5

Projekt: A tervezés során a következő problémákra kellett megoldást találnunk:

Váz - Összecsukhatóság: A mintaként használt egy „klasszikus” Camping kerékpár váz összecsukásakor az első és a hátsó tengely nem esik egy vonalba, mely szállításkor – összecsukott állapotban történő toláskor – előnytelen.

Kerékméret: A mintaként használt váz villái túl szélesek, mivel a szabványos 20”x1,75 méretű kerekekhez tervezték. A 20”x1,25 kerékmérethez keskenyebb villára volt szükség – ugyanolyan agy és tengelymérettel.

Hátsó támvilla: A kerékpárlánccal ellentétben a bordásszíj nem megbontható, így a vázat kell úgy kialakítani, hogy a bordásszíj átfűzhető legyen. Ehhez – oldható kötéssel kellett megbontani a hátsó támvillát.

Vízszintes papucs: A bordásszíj feszességének szabályozásához a hagyományos hátsó papucs nem megfelelő. A fixiken alkalmazott papucsot kellett kialakítani – szíjfeszesség szabályozással kiegészítve.

Kerekek:

Felni: 20” kerékkel főként BMX kerékpárokat szerelnek, melyeknél az extrém igénybevétel miatt általában 48 küllős kerekeket használnak. Városi használatra elegendő a 32 küllő.

Hátsó agy: A Gates Carbon Drive rendszere kazettás agyakkal alkalmazható. A hagyományos kazettás agyak nem alkalmasak tárcsafék rögzítésére.

Küllőhossz: A 20”x1,25 mérető felni magassága 31 mm, a hátsó agy átmérője 58 mm – így a hagyományos 20” kerékátmérőhöz készült (184 mm-es) küllőknél rövidebbet kellett gyártani.

Galéria, az építés fázisairól:

kerékpár építés

építési fázis

csupasz váz

kerékpár építés

9to5 project

9to5

Kerékpár építés 9to5

kerékpár építés 9to5

Kerékpár építés projekt

9to5

9to5 project

Kerékpár építés

Már majdnem kész

kerékpár építés 9to5

9to5 markolat

9to5

9to5

9to5

További infók a gépről és projectről ide kattintva érhető el!
Ha bejött e a cikk, akkor oszd meg!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tartalmi cikkek
blog comments powered by Disqus